Család

Itt az idő: jön a baba

Minden szülő nagy várakozással gondol a szülésre: az első gyermekét váró anya azért, mert igazából nem tudja, mi is vár rá, aki többedszer szül, az azért, mert már tudja...

A szülés körüli izgalmak a kilencedik hónapban már erőteljesen jelentkeznek. Az anyuka alig várja, hogy meglássa azt a pici emberkét, akit ennyi időn keresztül csak elképzelt magának, akihez beszélt, akinek énekelt, és akit már nagyon szeretne magához ölelni. És ez a pillanat is eljön. Mindenki máshogy éli meg, de egyáltalán nem árt a várandóság időszaka alatt legalább lelkileg felkészülni rá. Ebben általában nagy segítség lehet (vagy éppen nem) a már legalább egy gyermeknek életet adó anyukák szülési története. Persze ez még mindig nem jelenti azt, hogy a miénk is olyan lesz, mint a barátnőnké vagy bármelyik ismerősünké.

Amikor az első gyermekemet vártam, egy vizsgálat alkalmával találkoztam egy anyukával, akivel elkezdtünk beszélgetni – meséli Ildikó, három kisgyermek édesanyja. – Kérdezte, hányadik lesz, mire én mondtam nagy büszkén, hogy az első. Megkérdezte, félek-e. Mondtam: persze. Erre ő: de mitől? Hiszen még nem is tudod, milyen. Én már túl vagyok egy szülésen, így tudom, mire számíthatok, már van mitől tartanom.

Itt az idő: jön a baba

 

Hogyan kezdődik el a szülés?

Az anyukák kétharmadánál a szülés rendszeres keresztcsont- vagy deréktáji fájásokkal kezdődik, de a tágulási folyamat fájások nélkül is elindulhat. Ebben az esetben a szülésznő vagy a szülészorvos tudja kitapintani, hogy hány ujjnyira vagyunk nyitva.

Akkor mondjuk, hogy egy szülés megindul, egyrészt, ha rendszeres méhösszehúzódásokat jelez a szülőnő, másrészt ha elfolyik a magzatvíz, vagy a kettő együtt – mondja Csűrösné Gödény Erzsébet, a Szent István Kórház szülésznője. – Az teljesen egyéni, hogy az anyuka mit érez pár nappal a szülés előtt, van, akinek például megy a hasa, de ezeket már csak utólag lehet rámondani.

Sok vajúdó nő a nyákdugó távozását érzékeli először, amely a tágulás miatt szabadul ki, és távozik a méhnyakból. Ez történhet közvetlenül a baba világrajövetele előtt, de akár 8-10 nappal korábban is. Olyan is előfordul, hogy a magzatvíz csak szivárog, mert a baba feje lejjebb száll, és beékelődik, elzárhatja a magzatvíz útját. A burokrepedés után a babának egy napon belül világra kell jönnie, mert nyitott buroknál fennáll a fertőzések veszélye.

Itt az idő: jön a babaVajúdás – tágulási szak

A szülés első lépése a vajúdás: a méhszáj tágulásának időszaka, amely egészen addig tart, míg a 8 centiméteres méhszáj el nem tűnik. A vajúdás a szülés leghosszabb szakasza, első szülőknél átlagosan 6-12 óra, míg a többedszer szülőknél 4-8 óra, de ennél kevesebb is lehet. A magzat feje leszáll, és rögzül a medencebemenetben. A méhösszehúzódások segítenek kitágítani a méhszájat, amelyet a szülészorvos rendszeresen ellenőriz.

A vajúdás a szülés kezdetét jelző rendszeres fájásoktól a méhszáj teljes eltűnéséig tart – mondja a szülésznő.

Az összehúzódásokat alhasi feszülés, hasmenés, hányinger kísérheti. A fájások idején a hasfal megkeményedik, majd 15-60 másodperc múlva megint ellazul. Kezdetben a fájások között 8-10 perc telik el.

Erősödő fájások – kitolási szak

Ahogy a fájások közti szünetek rövidülnek, a fájások hossza nő, eleinte 15-20 másodpercesek, a tágulás vége felé már 30-45 másodpercesek, és egyre erőteljesebbek. Két összehúzódás között egyáltalán nincs fájdalom, ilyenkor a méhnyak elsimul és tágul, kicsit fel lehet lélegezni, és a következő fájásig erőt gyűjteni. A méhszáj eltűnésével kezdődik az úgynevezett kitolási szak.

Az elöl lévő rész, tehát vagy a koponya, vagy medencefekvésű szülésnél a baba feneke halad lefelé a szűk csatornán – mondja Csűrös Erzsébet. – A folyamat legvége, amikor megszületik a magzat.

Amikor jelentkeznek az erős fájások, nyomni kell, amíg az anya bírja levegővel. Ha vége a fájásnak, nem szabad tolni, meg kell várni egy következő összehúzódást, addig lehet picit pihenni. Ha ügyesen csináljuk, pár tolással megvan az újszülött. Általában javasolni szokták a szülésznők, hogy csukjuk be a szemünket, és a gát irányába toljunk, próbáljunk hasprést csinálni.

A baba megszületése után a placenta is távozik, majd ezt követi a kétórás posztplacentális szak, amikor megtörténik az első mellre helyezés. Ezt az időszakot a szülőnő még a szülőszobán tölti, megfigyelik a paramétereit: rendben van-e a pulzusa, vérnyomása.

Ezután kezdődik meg a gyermekágyas időszak az anya életében, ami szűkebb értelemben az első két hét, tágabb értelemben az első hat hét – mondja a szülésznő.

Mi történik a babával?

Arra számos hipotézis született, hogy a magzat hogyan éli meg a szülést, de ezek csak feltevések, konkrétan senki sem tud rá válaszolni, hogy ez a magzatnak jó-e, vagy sem. A pszichológusok azt állítják, hogy a vajúdás időszaka nagyon fontos a magzat életében. Szerintük az nagyon meghatározó egy ember életében, hogy milyen is volt a szülés, mert ez akár egész életükre kihathat.

Minden nő másként éli meg a szülést: van, aki 12 órán keresztül vajúdik, és azt mondja, hogy nagyon szép szülése volt, míg olyan is van, hogy 4 órás vajúdás után azt mondja valaki, hogy borzalmas élmény volt számára. A szülő nő pszichéje már a várandósság alatt is fontos. Aki egészségesen él, kiegyensúlyozott, az nagy valószínűséggel könnyebben szül.

Itt az idő: jön a baba

 

Szülés közben a CTG azt a célt szolgálja, hogy figyeljünk a magzat reakcióira. Ha úgy látjuk, hogy a műszer azt jelzi, megfelelően reagál a baba, akkor azt mondjuk, hogy ez a magzat jól érzi magát – mondja a Szent István Kórház szülésznője. – Ilyenkor nem indokolt a műszer további alkalmazása. Van azonban, amikor olyan jeleket tapasztalunk, amelyek arra engednek következtetni, hogy a magzat rosszul érzi magát, nem kap elég oxigént, és ezt úgy éli meg, hogy például beleszékel a magzatvízbe.

Az statisztikailag bizonyítható, hogy a stresszesebb vagy kevésbé egészséges életvitelt folytató (dohányzó, alkoholt, drogot fogyasztó) nők esetében a szülés nehézkesebb szokott lenni, ott nyilvánvalóan a baba is pszichésen jobban megviselt lesz a szülés után.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top