Aktuális

Tiltsák be a jégkrémreklámokat!

Feleannyi szívbeteg lenne, ha betiltanák a hizlaló élelmiszerek reklámozását. Karafiáth Orsolya különvéleménye.

A hír: Az agyvérzés és a szívroham okozta halálesetek számát felére lehetne csökkenteni azzal, ha megemelnék a hizlaló élelmiszerek adóját, betiltanák azok reklámozását, a gyümölcsökre és a zöldségekre kivetett adók pedig csökkennének – állítják a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésével és rehabilitációjával foglalkozó európai szövetség (EACPR) szakértői. „Az egészséges életmódra áttérés tekintetében a meggyőzésnél hatékonyabbak a kormányzati intézkedések” – írják, és javasolták azt is, hogy a dohánytermékekre vonatkozó szigorú szabályokhoz hasonlókat vezessenek be az alkoholtartalmú termékek forgalmazásában is.

Tiltsák be a jégkrémreklámokat!Karafiáth Orsolya véleménye: Volt az életemben egy időszak, amikor voltaképpen kizárólag egészségtelen dolgokon éltem. Korlátlan mennyiségben vedeltem a kedvenc italaimat, nevezetesen egy ismert konyakot, és bizonyos remek borokat, a napi cigiadagom vagy másfél doboz volt, és ételeket csak rendeltem. Az egy szokványos párbeszéd volt közöttem és a diszpécser között, hogy „igen, ugyanazt a pizzát vagy tésztát kérem, mint mindig, és utána somlóit, plusz még egy üveg szénsavas üdítőt, köszönöm”.  Utóbbi a másnaposság ellen kellett, akkori véleményem szerint egy ilyen túlcukrozott, szénsavas valami meg egy fejfájás-csillapító együtt maximálisan hat a macskajajra. A napra, amikor kezdődött minden elölről. Hozzátartozik a dologhoz, hogy abban az időben igazán remekül éltem, azt sem tudtam, mi mennyibe kerül. Tehát felőlem drágulhatott is a dolog, csökkenhetett is a cuccok ára, észre sem vettem. Ráadásul ha már mindenképpen ki kellett lépnem a lakásból, a közeli kis csemegében vásároltam, amit csak Rablónak becéztek legendásan eltúlzott árképzése miatt.

Aztán történt egy és más a családomban: a szüleim, akik szintén nem az egészséges életmód útján jártak, súlyos betegek lettek. Érszűkület, szívpanaszok, májproblémák. Végigkísértem hosszú-hosszú hónapokon át, mit is jelent mindez. És megváltoztattam az életemet. Sokszor írtam már arról, hogy mi a véleményem az alkoholról, és most is megragadom az alkalmat, hogy hangsúlyozzam: a heroinon kívül nincs még egy olyan gyilkos és biztosan pusztító drog, mint az alkohol. Alig létezik borzalmasabb betegség, mint az alkoholizmus és szövődményei. Hangsúlyozom: az alkoholizmus betegség, amit kezelni kell, és elszánással, akarattal úrrá lehet lenni rajta! Átálltam a pizzánál több tápértéket rejtő élelmiszerekre, és figyelek arra, hogy megfelelő mennyiségben kapjon a szervezetem nyomelemeket és vitaminokat. Viszont a cigarettáról még nem sikerült lemondanom, ez a harc még hátravan.

De, és hangsúlyozottan de: nem az áruk miatt változtattam. (Bár tény és való, hogy eleinte nagyon csodálkoztam, mennyi pénzem maradt, mert azok az italok, amiket vedeltem, valóban nem két fillérbe kerültek…) Emlékszem, amikor régen azt mondtam magamnak: ha hétszáz forint fölé megy a kedvenc cigim ára, tényleg lemondok róla. Felment, bőven felette jár, és én még mindig füstölök. Ráadásul húst sem eszem, a táplálkozásom jelentősen megdrágult a korábbi pizza-sütemény kombóhoz képest. Szóval szerintem központilag elrendelt árszabályozással nem lehet szív- és érvédő életmódra nevelni senkit, csak és kizárólag azokat, akiknek egy-egy termék megvásárlásánál csak az ár számít. Tehát az amúgy is nehezebben élőket. Mert aki már tud csipszet, miegymást venni, annak nem az a legfőbb gondja, hogy lesz-e elég pénze megvásárolni a vacsorára valókat.

Nyilván örülnék, ha alacsonyabb adó lenne a zöldségféléken, ezáltal olcsóbbak lennének, és annak is örülnék, ha kevesebb zsír és só lenne a termékekben. De az árszabályozással csak átmeneti eredményeket lehet elérni: megveszik a termékeket azért, mert olcsóbbak, de ez nem jár feltétlenül gondolkodásbéli változással. Tehát ha már belevágnak egy ilyen nagy projektbe, azt támasszák alá rendes és átfogó felvilágosító kampánnyal. Mert aztán jön egy új intézkedés, felmennek az árak, és akik addig a jó zsíros és sós falatokat preferálták, a kényszerű diéta után vissza is fognak térni azokhoz…

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top