nlc.hu
Otthon

Hitelajánlat érvényessége lakásvásárlásnál

Bukhatjuk az álomlakást, ha közben megugranak a hitelkamatok

Olyan gyakran változnak a kamatok, hogy a hitelből történő lakásvásárlás ideje alatt nagyot romolhat a kölcsönajánlat.
Lakáskulcsot tart a kezében az ajtó előtt

Az utóbbi hetekben többször is kamatot emelt a jegybank, és emiatt nagyot emelkedhetnek a lakáshitelek törlesztőrészletei. Ám a kamatemelések nemcsak a kölcsönnel rendelkezők, hanem a lakásvásárlás előtt állók számára is problémát okozhatnak.

Mivel a bankoknak gyakran módosítaniuk kell a lakáshitelek kondícióit, ez komoly kockázatot jelent azok számára, akik hitelből szeretnének lakást venni – hívják fel a figyelmet a Money.hu szakértői. Egyrészt súlyos ezrekkel nőhet a törlesztő, rosszabb esetben viszont kiderülhet, hogy a magasabb törlesztőrészlet miatt az adós csak kisebb hitelösszegre lesz jogosult, a hitelfék szabályok ugyanis jövedelemarányos törlesztőrészletet írnak elő.

Ez pedig akár meghiúsíthatja az álomlakás megvásárlását, és még a foglalót is bukhatjuk.

Jó hír, hogy a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek (MFL) esetében a bankok 90 napig érvényes ajánlatot adnak az ügyfeleknek. Ám ha az ügyfél ezen időszak alatt szerződéstervezetet is kap, akkor annak átadásától számított 15 napig köti a bankot az ajánlatban megjelölt kamat.

Piaci lakáshitelek esetében viszont bankonként eltérő, hogy meddig érvényes az ajánlat. Ezért már a kiszemelt ingatlan kiválasztásakor mérlegelni kell, hogy az eladó által kért határidő belefér-e a bank türelmi idejébe.

(Kiemelt kép: Unsplash/Maria Ziegler)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top