Aktuális

Bartos Erika mesél

Ezen a héten Bartos Erikát faggattuk tíz kérdés rovatunkban.

Bartos Erika-interjú1. Mit csinál legszívesebben olyankor, amikor nem kell csinálnia semmit?
Olyan sosincs, hogy semmit sem csinálok. Kevés ráérő időm van, de ha mégis úgy adódik, szívesen varrogatok. Nem vagyok szabványméret, nehezen kapok magamra illő ruhát, és szeretek is kitalálni egyedi, kreatív darabokat. Van egy varrósarkom a lakásban, általában úszik a sokféle maradék anyagtól.

2. Mi az a tulajdonság, amit leginkább kedvel a másik nemben?

A talpraesettséget. Nagyon rossz vagyok ügyintézésben, szervezésben, az élet praktikus dolgaiban. Csodálom a veleszületett érzéküket a technikához, a járművezetéshez, ezek nekem mind gyengéim.

3. Hová költözne el legszívesebben, és miért?
Erdélyt nagyon szeretem, megnyugtat. Csendes, tiszta, jólelkű. De Budapesten élek, és szeretem ezt a várost, minden nehézségével együtt. A Blaha Lujza tér – Keleti pályaudvar környékén telnek a napjaim, a városnak ezt a részét ismerem legjobban. Az egyik kedvencem a nyolcadik kerület mélyén megbúvó Füvészkert, csodálatos, békés, üde színfoltja ennek a városrésznek.

4. Melyik a kedvenc könyve, és miért?
Mostanában az egyik legszebb könyvélményem a Szólít a szörny című kötet volt. Megrázó és felemelő írás, zseniális grafikákkal, de nagyon szeretem az építészeti könyveket is.

5. Melyik a kedvenc idézete?
Kányádi Sándor Az én Miatyánkom című verse a legnagyobb kedvencem, de nehéz belőle idézni, mert a vers olyan mély érzelmű, hogy nem szívesen emelek ki belőle egy sort. Inkább Michael Ende Momo című végtelenül bölcs könyvéből választanám Utcaseprő Beppo szavait: „Sose szabad egyszerre az egész utcára gondolni, érted? Csak a következő lépésre, a következő lélegzetvételre, a következő söprűvonásra. Aztán megint mindig csak a következőre… Akkor örömet okoz.”

6. Mi a legértékesebb tulajdona?

Van néhány régi kottám, amiket nagy becsben tartok. A Magyar Rádió Gyermekkórusában énekeltem, a zene olyan lett számunkra, mint egy második anyanyelv. Néhány kórusdarabhoz erősen kötődöm. Ilyen Kodály Angyalok és pásztorok című műve, Britten, Stockhausen és Sztravinszkij darabjai. Néhány régi bakelitet is féltve őrzök, a legnagyobb kedvenceim Hobótól a Vadászat és a dupla, pöttyös Beatrice-album.

7. Mi az az emberi hiba, amit a legkönnyebben tolerál?

Viszonylag könnyen elfogadok bármilyen hibát, de a rosszindulatot nem tolerálom.

8. Kinek a tehetségét irigyli legjobban?

Nem irigylek senkit, de sok művész van, akinek lenyűgöz a munkássága. Lajkó Félix lebilincselő zenéje, Herczku Ágnes kristálytiszta éneke, Deák Bill Gyula utánozhatatlan hangja és Richly Zsolt rajztehetsége is ámulatba ejt.

9. Ha más hivatást kellene választania, mi lenne az?
Óvónő lennék, gyerekkoromban is az szerettem volna lenni, ezért is élvezem, ha a munkám a gyerekekhez kötődik. Most például a Heim Pál Gyermekkórháztól kaptam megtisztelő felkérést arra, hogy a felújításra kerülő csecsemőosztály falaira a Bogyó és Babóca sorozatomból tervezzek dekorációt. Vázlatokat készítek, olyan grafikát találtam ki, amit az ágyban fekvő kisbabák és a lábadozók, sétálgatók is jól látnak.

10. Ha újraélhetné élete egyetlen pillanatát, melyik lenne az?
Azt a pillanatot sosem felejtem el, amikor megtudtam, hogy kisbabát várok. Minden elképzelhető eufóriát felülmúlt az örömöm. Ezért a pillanatért születtem, ezért jöttem a világra, hogy egyszer én is anya legyek. És amikor ez bekövetkezett, úgy éreztem, hogy értelmet nyert az életem.

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Bartos Erika-interjú

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top