10 perc magadra

Kincsek a konyhából: méz

A méz nem véletlenül minden magyar háztartás egyik kedvenc alapanyaga. Sokoldalúsága miatt a szépségápolásban és a szervezetünk felvértezésében is komoly segítség. Lássuk, hogyan is használhatjuk fel!

Azt, hogy a méz mesésen kezeli a téli hidegben vagy a betegség miatt kicserepesedett ajkakat, régóta tudjuk. A folyékony arany azonban ennél jóval több vonzó tulajdonságot mutathat fel, így például alkalmazhatjuk vérszegénység, asztma ellen, gyulladáscsillapítóként, de jó köhögésre, torokfájásra, hurutos megbetegedésekre

A méhek által növényi nektárból gyűjtött természetes és édes finomság erejét már korán felismerték. Komoly mennyiségű természetes antioxidánst tartalmaz, kalciumot, de réz, vas, magnézium, mangán, foszfor, kálium, nátrium és cink is található benne.

Mézes fokhagyma – az immunerősítő

A nem túl ínycsiklandó duó nagyon hatékony házi praktika a két összetevő antibakteriális, fertőtlenítő hatása miatt, ráadásul remekül erősítik az immunrendszert. Préseljünk ki egy gerezd fokhagymát, ebbe keverjünk 1-2 teáskanál mézet, és nyeljük le egyben.

Kincsek a konyhából: méz

Mézes-citromos gyógyító szérum

A citromban rejlő magas dózisú C-vitamin és a szintén jótékony méz antibakteriális hatása szuper kombináció, ha a cél a bacilusok elleni harc. Facsarjunk ki egy fél citromot, majd jöhet 1-2 kanál méz bele. A két összetevős szuperszérumot igyuk meg egyszerre.

Kincsek a konyhából: méz

Hidratáló mézes-vaníliás fürdő

  • 1 csésze méz
  • 10 csepp vanília-illóolaj
Kincsek a konyhából: méz

A mézben keverjük el a lazító, antioxidáns hatású vanília-illóolajat (különben kicsapódik, ha egyből a fürdővízbe tesszük). Melegítsünk fel fél liter vizet és keverjük el a mézzel, míg egészen folyós lesz. Adjuk hozzá a meleg fürdővizünkhöz (ügyeljünk rá, hogy ne legyen túlságosan forró), majd keverjük szépen el. A hidratáló méznek hála, bársonyosan sima lesz a bőrünk, a nyugtató vaníliától pedig szépen ellazulunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top