nlc.hu
A tudatos harmónia útja

Mi a szeretetnyelved?

„A szeretet nyelve egyetemes” – Te tudod, mi a szeretetnyelved? (x)

Az öt szeretetnyelvet érdemes ismerni és felismerni a körülötted élők viselkedésében a jeleket. Megváltozhat tőle az egész életed.

A szeretetnyelvekről Gary Chapman amerikai író, párkapcsolati szakértő, házassági tanácsadó, lelkész írt először Az öt szeretetnyelv című könyvében 1992-ben. Chapman szerint a szeretetnyelv az a mód, ahogy az adott ember kifejezi és megéli a szeretetet. Ahogy azt az író frappánsan megfogalmazta: „A szeretet nyelve egyetemes, ám ahányan vagyunk, annyiféle nyelvjárását beszéljük. (…) Hiába igyekszünk, hogy szeretetünknek ékes anyanyelvünkön adjunk hangot, ha társunk más nyelven ért, sohasem fogjuk megérteni egymást.”

A szeretetnyelvek sikere

Gary Chapman harminc évnyi házassági tanácsadói és párkapcsolati szakértői tapasztalatát sűrítette bele a könyvbe. A szeretetnyelvekről írt teóriája filozófiai és teológiai alapokon nyugszik, mégis nagyon gyorsan használni kezdték a pszichológiában is. Az azóta is tartó siker titka valószínűleg az, hogy az embert elsősorban szeretetet adni és kapni vágyó lényként írta le, ami akkor teljesen újszerű megközelítést jelentett az önismeret útján. Magyarázatot kaptak az olvasók arra a régóta égető kérdésre is a könyvből, hogy ha két ember szereti egymást, akkor hogy lehet, hogy néha nem képesek mégsem együtt lenni és megélni ezt a szeretetet? Ha ugyanis az öt szeretetnyelv nincs egyensúlyban, ha nem értjük a másik ember elsődleges szeretetnyelvét, ami hangsúlyosabb a többinél, akkor nem tudunk kapcsolódni hozzá teljes mértékben, hiszen nem tudjuk kifejezni a szeretetünket úgy, hogy azt értse és átérezze.

Ugyanez igaz visszafelé is, nemcsak a párkapcsolatban, hanem bármilyen emberi kapcsolatban: ha nem kommunikáljuk a saját szeretetnyelvünket mások felé, akkor tulajdonképpen nem tudatjuk a környezetünkkel, hogyan lehet minket úgy szeretni, ahogy szükségünk lenne rá. Ebből pedig neheztelés, visszahúzódás, félreértések sorozata lesz csupán. A megoldás az lenne, hogy nyíljunk ki a szeretetre, közvetítsük a kapcsolatainkban a szeretetnyelvünket, így alapjaiban változtathatjuk meg az életünket, fordíthatjuk jobbra a sorsunkat.

Apa kislányával

„A szeretet nyelve egyetemes, ám ahányan vagyunk, annyiféle nyelvjárását beszéljük”

Az öt szeretetnyelv

1. Elismerő szavak

Amikor az elismerő szavak jelentik az ember számára a szeretet kifejezését, akkor van talán a legegyszerűbb dolgunk. Az elismerés szólhat a másik külsejéről, személyéről vagy arról, amit értünk tett: „Kedves vagy, hogy levitted a szemetet.” „Fantasztikusan nézel ki ebben a ruhában!” „Köszönöm, hogy időben megcsináltad, amire kértelek.” „A mosolyodtól kisüt a nap is!” A dicséretek és kedves szavak táplálják a kapcsolatot, ha pedig ez a szeretetnyelve egy embernek, akkor lubickolni fog a boldogságtól, ha gyakran fürdeted elismerő szavakban. Mark Twain szeretetnyelve például egyértelműen az elismerő szavak volt: „Egy bókból két hónapig is elélek” – mondta egy alkalommal az író.

2. Minőségi idő

A minőségi időben egymásra figyelünk – nem közösen megyünk valami harmadik dologra figyelni, hanem osztatlanul csak a másikkal vagyunk. Ezért aztán a közös tévézés nem annyira számít minőségi időnek, mert bár közben együtt vagyunk, mégis a tévéműsorra fordítjuk a figyelmünket. Ahogy a könyvben olvashatjuk: „A minőségi idő lényege az együttlét. Ez nem csupán fizikai közelséget jelent. Lehet két ember ugyanabban a szobában, egymás közelében, de ez még nem feltétlenül együttlét. Az együttléthez elengedhetetlen az egymásra irányított figyelem.”

3. Ajándékozás

Gyakori szeretetnyelv az ajándékozás, amikor egy ember akkor érzi legjobban, hogy szeretik mások, ha ajándékot kap tőlük. Az ajándék számára ilyenkor a figyelem jele, ezért aztán nem is az számít, hogy drága legyen, hanem sokkal inkább az, hogy számára jelentsen valamit: „Értékét nem az ára adja, hanem a szeretet, amit jelképez” – írja a könyv. Figyeljünk a másikra, ha megáll a kirakatoknál, vegyük észre a jelzéseit, hogy mit szeretne és fordítsunk arra energiát, hogy megfelelő ajándékokkal tudassuk vele, hogy szeretjük.

4. Szívességek

Ha egy ember a szívességek szeretetnyelvén beszél, akkor szinte mindegy, mit mondunk, inkább az számít, amit teszünk. Például, ha az elismerő szavak nyelvén próbálunk vele beszélni, akkor nem fogja érezni a szeretet, ha viszont elmosogatunk helyette, akkor biztos tudni fogja, hogyan érzünk iránta. Abból érzi a törődést, ha segítünk vinni a terheit és figyelünk arra, mikor van szüksége ránk.

5. Testi érintés

A testi érintésben óriási erő lakozik, melyet már olyan kutatások is igazoltak, mint amelyikben például azt találták, hogy azok a csecsemők, akiket sokat ölelgettek a szüleik, gyorsabban fejlődtek és az immunrendszerük is erősebb lett. Felnőve pedig egyértelmű, hogy az érzelmi életben sokkal jobban tájékozódnak azok, akik gondoskodó érintések mellett nőttek fel. Az érintés a legelterjedtebb szeretetnyelv, olyan energiákat és hormonokat szabadít fel bennünk, amitől csak boldogabbak leszünk.

A szeretet:

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top