Életmód

Téli hangulatjavító, frissítõ gyógynövények

Néha a legapróbb dologtól is pattanásig feszülnek az idegeid, míg máskor minden hidegen hagy a fáradtság miatt? A tél vége felé közeledve ez egyáltalán nem csoda. Küzdj gyógynövényekkel a rossz hangulat és a levertség ellen.

Akik hajlamosak a depresszióra, ilyenkor különösen szenvednek, de akik nem, azok is gyakrabban ingerültek vagy szomorúak. Télen a stressz még jobban felemészti az energiánkat, mint a többi évszakban, ezért sok pihenésre és feltöltődésre van szükségünk. Sokszor azonban ez sem elég ahhoz, hogy minden negatív hatást leküzdjünk, és regenerálódjunk. A tél vége felé immunrendszerünk is elfárad, ásványianyag- és vitaminkészleteink kimerülőben vannak, így szervezetünk könnyebben megadja magát a különféle betegségeknek.

Hangulatjavítók, “antidepesszánsok”

Orbáncfű: Feszültségoldó, kedélyjavító hatását már az ókorban ismerték. Hatékony nyugtalanság, szorongás, idegesség, gyakori hangulatváltozás és álmatlanság esetén. Teája fényérzékenységet okoz, ezért a szoláriumot vagy az erős napfényt ilyenkor kerülni kell. Fogyasztása alatt kerüljük a joghurtot, a sört, a kávét, a csokoládét, a babot, a füstölt és savanyított ételeket, valamint bizonyos gyógyszereket, amelyek szedése esetén a tea alkalmazhatóságát érdemes kezelőorvosunkkal megvitatni. Naponta igyunk meg 2-3-szor 2 dl teát (1 evőkanál gyógynövényt 2 dl vízzel forrázzunk le, 15 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le).

Borsmenta-Yerba Mate: Búskomor, levert, nyomott hangulat, valamint ideggyengeség esetén kiváló. A két gyógynövény 1:1 arányú keverékéből 1 teáskanálnyit forrázzunk le 2 dl vízzel, 15 perc állás után szűrjük le, és igyunk meg naponta 1-2-szer 2 dl-t.

Levendula, citromfű: Feszült idegállapot, nyugtalanság, gyomorideg és alvászavarok esetén alkalmazhatók teaként fogyasztva, valamint illóolajként fürdővízbe vagy párologtatóba cseppentve. Teát mindkét gyógynövény esetén 1 kávéskanálnyi mennyiségből készíthetünk (2 dl vízzel forrázzuk le, 15 percig hagyjunk állni, majd szűrjük le).

Macskagyökér: Nyugtató és enyhén altató hatású, teája neurózis esetén hatékony. Egy teáskanál gyógynövényt főzzünk 2 dl vízben, majd szűrjük le, és fogyasszunk belőle napi 2-3-szor 2 dl-t étkezés előtt, mézzel ízesítve.

Rooibos: A dél-afriaki cserje teája feszültségoldó, nyugtató, energizáló, és hatékony álmatlanság esetén. A Naturproduct Kft. által forgalmazott African Dawn márka kiváló minőségű.

Ha fáradt és kimerült vagy

Ginseng: A keleti gyógyászat kedvelt gyógynövénye, alkalmazása 6000 éves múltra tekint vissza. A ginsenggyökér évekig szívja magába, és raktározza a Föld energiáját. Teája erősíti, revitalizálja, és energiával tölti fel a szervezetet, rendszeres fogyasztásával meghosszabbíthatjuk az életünket, ezért is nevezik az “élet gyökerének”. Krónikus fáradtság, kimerültség, valamint betegségek után segít visszanyerni életerőnket. A szárított ginsenggyökér bioboltokban, Herbáriákban kapható, amelyet a hatás fokozása miatt gyakran kevernek zöldtea levéllel.

Bíbor kasvirág (Echinacea): Javítja a szervezet ellenálló képességét, kúraszerű alkalmazása fokozza a testi és lelki erőt. Mivel a nyers gyökere hatásosabb, ezért alkoholos kivonatát szokták alkalmazni, gyógyszertárban is kapható Echinacea-csepp formájában, melyből napi 2×20 cseppet érdemes fogyasztanunk kimerültség esetén.

Fokhagyma: Hatását a szervezet tisztításán, fertőtlenítésén, méregtelenítésén, és ellenálló képességének javításán keresztül éri el. Kúraszerű alkalmazása fiatalítja és energizálja a szervezetet. Erős illata miatt nem túl népszerű, de aki mégsem riad vissza tőle, fogyasszon naponta 3-szor 1-2 gerezdet lereszelve, tejbe keverve.


A krónikus fáradtság leküzdésében a gyógynövények fogyasztásán kívül segít, ha jógázunk, meditálunk, és sokat tartózkodunk friss levegőn.

Hol szerezzük be a gyógynövényeket?

Kevesen tehetik meg, hogy otthon termesszenek gyógynövényeket, különösen igaz ez a rohanó városi életet élőkre. Fontos, hogy a gyógyításra használt növényeket megbízható forrásból szerezzük be. A Herbária Rt. által gyártott, valamint a Naturproduct Kft. által forgalmazott gyógynövények minősége megfelelő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top