Dekor

Jazz anyanyelvi szinten

Gyönyörű, átható szempár, lenyűgöző, barna hajtincsek és egy csodálatos hang. A Nescafé Brown Sugar reklámfilmfilmjében szereplő Sunshine című szám előadóját, Hajdu Klárát kérdeztük éneklésről, kikapcsolódásról, tudatos életvitelről és az élet kellemes, lazító oldaláról.

Jazz anyanyelvi szintenElfoglalt énekesnő és énektanár vagy, akit mindig csodálatos formában, harmóniát sugározva látunk. Hogyan szeretsz és tudsz kikapcsolódni a sok teendőd mellett?

Először is örülök, ha harmonikusnak tűnök… néha nagyon nehéz tartani magam, mert egyszerre vagyok előadóművész, dalszerző, szövegíró, pedagógus és természetesen hétköznapi nő, aki háziasszony is. Nehéz összeegyeztetni mindezt, és sokszor aludni is alig marad időm, de igyekszem a szabadidőmet tartalmasan eltölteni a szeretteimmel. Szeretek jó filmeket nézni, olvasni, kirándulni, sportolni és emellett nagy gourmet vagyok, szívesen sütök-főzök vagy eszem különleges éttermekben.

Van olyan életmódbeli irányvonal (például étrend vagy edzésprogram), amit tudatosan követsz?

Főleg nyáron van több időm magamra, akkor szinte mindennap edzem valamit. Nagyon szeretem a vibrációs tréninget és a TRX is nagy kedvencem lett. Igyekszem időt szakítani rá, akkor is, ha hajtás van. Az étrendem alapvetően egészséges, de nem vagyok szigorú magamhoz, mert bár hedonista vagyok, tudom meddig mehetek el. Egy kis bűnözés belefér. Van egy természetgyógyászom, ő folyamatos kontroll mellett vigyáz rám.

Milyen élmény volt a Sunshine című szám és a hozzá tartozó videoklip felvétele az Amoeba formációval és Szecsanov Martin rendező-operatőrrel?

Rögtön megfogott a dal hangulata, amikor először hallottam. Különleges, és olyan benyomásom volt, mintha egy külföldi dalt hallgattam volna. A srácok nagyon elkapták a hangulatát. Énekelni is nagyon élveztem, mert otthonosan mozgok ebben a világban, attól függetlenül, hogy elsősorban jazzénekesként tartanak számon. Szeretem az ilyen finom és nyugodt popzenét. Martin profizmusa pedig egyenesen lenyűgözött. Nagyon jó volt ilyen gördülékenyen dolgozni. A stáb nagyon kitett magáért, és fantasztikus körülményeket varázsoltak a forgatáson.

Jazz anyanyelvi szinten

 

Milyennek találtad a Nescafé 3in1 barna cukros változatát, amelyet a felvételek során ittál? Általában milyenek a kávézási szokásaid?

Régen volt egy olyan időszakom – kollégistaként, majd amikor albérletben laktam –, amikor csak Nescafé 3in1 kávét ittam. Manapság általában lattét iszom cukor nélkül, az a kedvencem. Megkóstoltam a barna cukros Nescafét is, és elmondhatom, hogy nekem is ízlett.

Te és a jazz műfaja elválaszthatatlanok vagytok. Mi fogott meg téged annak idején ebben az irányzatban? Miért nem például a rocknál vagy a klasszikus éneknél kötöttél ki?

Gyerekkorom óta szerelmese vagyok ennek a  műfajnak. Édesapám hallgatott mindig jazzt és bluest a kocsijában, így nekem ez anyanyelvi szinten beégett. Emellett a szintén jazz-zenész unokabátyám, Dennert Árpád szaxofonos koncertjeire jártam, aki taposta előttem az utat, míg végül mindketten Budapesten a Zeneakadémia Jazz tanszakán kötöttünk ki. Azóta is főleg jazzt éneklek, és a saját zenénket is ebben a stílusban szerezzük a zenekarommal, a Hajdu Klára Quartette-tel, de emellett gyakran közreműködöm olyan popzenei produkciókban, mint például az Amoeba vagy a Balkan Fanatik.

Jazz anyanyelvi szinten

 

Mit tanácsolnál azoknak, akiket vonz az éneklés? Ezt mindenképpen gyerekként, iskolában érdemes elkezdeni, vagy az érdeklődés lelkesedéssel és tehetséggel párosulva pótolhatja mindezt?

Akik komolyan szeretnének foglalkozni ezzel, azok mindenképpen tanulják meg az alapokat, sajátítsák el a zeneelméletet is, mert egy énekesnek is mindazt tudnia kell, amit egy zenésznek. Hangszeren kell játszaniuk, és bele kell ásniuk magukat a muzsikába. Csak így lehet, a tanítványaimmal is ezt próbálom megértetni. Az szerencsés, aki gyerekkora óta tanulja, de sosem késő elkezdeni.

Képzeld el, hogy egyszer felléphetsz azon a helyszínen, ahol a világon a legjobban szeretnél, és elénekelhetsz öt dalt, amit a legjobban szeretnél. Mit mondanál, hol lenne ez, és mit választanál a programba?

Jazz anyanyelvi szintenValószínűleg minden életszakaszomban mást mondanék… Most épp nagyon fontos állomáshoz érkeztem a zenekarommal, megjelent az első lemezünk. Jelenleg ezt szeretném a hazai színpadokon kívül olyan csodás külföldi helyszíneken is előadni, ahol korábban is énekelhettem. Nincs egy olyan színpad, amiről álmodom. Inkább azt kívánom, hogy minél több emberhez eljusson a zenénk.

Hajdu Klára gyermekkorában Szegeden kezdett éneklést tanulni, diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazzének szakán szerzett. A nemzetközi sikereket is arató Balázs Elemér Groupban énekelt közel egy évtizedig, a Megasztár 1. sorozatában a képernyőn szerzett népszerűséget, saját aktív zenekara a Hajdu Klára Quartette. A bécsi Vienna Konservatorium főiskola budapesti tagozatának jazzénektanára.

 

További érdekességek a Nestlé Életmódközpontjában

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top