Dekor

Az ajándék ruhája

Próbáljuk kitalálni, milyen lesz párunk, testvérünk, barátunk arca, amikor kibontja csomagját. Még személyesebbé tehetjük ajándékainkat saját készítésû csomagolópapírral.





Mosogatás helyett

Érdekes mintákat készíthetünk egyszerű, szürke selyempapírra, ha egy kis tálkába festéket teszünk (lehet tempera, vagy akár akril festék is), belenyomjuk a (még nem használt) mosogatószivacsot, majd a papíron kusza lenyomatokat készítünk. Profi hatást érünk el, ha egy tányérra két színt teszünk, és úgy festékezzük be a szivacsot, hogy mindkét színből kerüljön rá, majd a papírra sormintát nyomkodunk a szivaccsal.

Ollóval figurákat is „faraghatunk” a szivacsba. Először érdemes filccel megrajzolni a sablon körvonalát, és utána lecsipkedni a felesleges szivacsrészeket. Az így kapott nyomóformával könnyen és gyorsan dolgozhatunk. Utánozhatunk „klasszikus” mintákat is. Fessünk a papírra nagyobb hézagokkal csíkokat, majd a hézagokba készítsünk sormintát. Váltogathatjuk a színeket, vagy a formákat is. Minél több ismétlődés, szabályosság van a papíron, annál mutatósabb lesz a becsomagolt ajándék.

Tipp: kedvünk szerint nemcsak szivacsból, de krumpliból is készíthetünk nyomóformát. Csomagolópapírunk akkor is egyedi lesz, ha a nyomóformát készen vásároljuk, mi pedig a színeket és a minták elhelyezését variáljuk.






Batikolt papír

Gyönyörű csomagolópapírokat készíthetünk batikolással, de itt a legnagyobb a kudarclehetőség. A selyempapírt különböző alakzatokba kell hajtogatni, majd a papír egyes részeit bele kell mártani felhígított étel-, vagy ruhafestékkel teli edénybe. Nemcsak egy, de több színt is használhatunk, viszont ügyeljünk arra, hogy két szín keveredésekor egy harmadik szín fog létrejönni. Mivel a papír a festékkel átitatódik, ezért könnyen mállik, szakad – festés után csak annyira kell szétnyitni, amennyire sérülésmentesen lehet. Száradás közben folyamatosan hajtsuk szét a papírt.








Boldog karácsonyt!
angolul: Merry Christmas
dánul: Glædelig Jul
finnül: Hyvää Joulua
franciául: Joyeux Noël
németül: Froehliche Weihnachten
görögül: Kala Christouyenna
spanyolul: Feliz Navidad
olaszul: Buon Natale
litvánul: Linksmu Kaledu
koreaiul: Sung Tan Chuk Ha
Még több nyelven »
Utolsó pillanatban

Ha nincs otthon selyempapírunk és elfogyott a csomagolópapír is, vagy egyszerűen elfelejtettünk venni, akkor vegyük elő a sütőpapírt, keressük elő a lakásban fellelhető festékeket, illetve színes ceruzákat, tollakat, és rajzoljunk, fessünk. Ne rögtön a legbonyolultabb formákra és képekre gondoljunk, csináljuk egyszerűen. Fessünk színes csíkokat, rajzoljunk sablonos fenyőfákat, csillagokat, csengőket, vagy éppen télapót, angyalkát és hóembert. Ha csak sütőpapírt és tollat találtunk, vagy nincs kedvünk rajzolgatni, akkor se essünk kétségbe.

Többféle betűtípussal, vagy különböző nyelveken írhatjuk a papírra, hogy boldog karácsonyt, vagy kereshetünk egy-egy karácsonyi verset, idézetet, amit a papírra másolhatunk.






Csomagolópapír helyett doboz


Nálunk elterjedtebb, hogy az ajándékokat papírba csomagoljuk, bár tehetnénk dobozba is, ahogyan más országokban szokás. Egy szép doboz nemcsak karácsonyeste tesz jó szolgálatot, hanem a későbbiekben is. Aki szép dobozt kap, ritkán dobja ki, inkább mindenféle csecsebecsét tárol benne.

Kézműves boltokban vásárolhatunk kisebb-nagyobb fadobozokat, de cipőboltokból is kérhetünk már szükségtelenné vált papírdobozokat. Olyan dobozt válasszunk, amelyen kevés a felirat, fehér vagy világosbarna, és tökéletes állapotban van. Nézzük meg a belsejét is, hiszen ha az csúnya, nem szívesen tesszük bele az ajándékot. A dobozt bevonhatjuk csomagolópapírral, de ha igazán különlegeset szeretnénk, akkor decoupage technikával ragasszunk rá mintát.







Decoupage, vagy más néven szalvétatechnika.
A háromrétegű szalvéta legfelső színes rétegét ragasztjuk fel. A kivágott mintát rátesszük a dobozra, majd Plextol ragasztóval átkenjük a színén. Belülről kifelé dolgozunk. Akkor lesz szép a munkánk, ha nem gyűrődik a minta, és a széleinél sem kunkorodik vissza. A ragasztott minták közötti területet befestjük, majd hogy az egész felület szép és fényes legyen, átkenjük Plextollal. Ne ijedjünk meg, ha halványabb és fehéresebb ilyenkor munkánk, ez a ragasztótól van, száradás után eltűnik.

Amikor a karácsonyi szalvétákat nézegetjük, és mintát választunk, érdemes átgondolni, hogyan szeretnénk díszíteni a dobozt, és milyen festékekre lesz még szükségünk…

Kezdők inkább kisebb, egyszerűbb mintákkal kezdjék az „alkotást”, mert nagy minták ragasztását könnyebb elrontani: elszakad, gyűrött és levegős lesz. Ne dőljünk be a gyönyörű szalvétáknak, figyeljünk arra, mit tudunk kivágni a szalvétából, és a mintával mennyire lesz könnyű dolgozni. Minél aprólékosabb a minta, annál nehezebb pontosan kivágni és felragasztani.

Mindenképpen szükségünk lesz fehér alapozó festékre, mert a minta csak akkor érvényesül szépen, ha nincs alatta felirat, vagy bármi, ami a leheletvékony szalvétán átüt és megzavarja a minta színeit. (Ebből persze, bizonyos esetben, előnyt is kovácsolhatunk.) Nem feltétlenül szükséges az egész dobozt befesteni, néha éppen elég, ha egy díszcsíkot és egy-két mintát ragasztunk rá.






Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top