nlc.hu
Dekor

Ünnepi cserepes virágok

A mikulásvirágon innen és túl – 4 ünnepi cserepes virág

A mikulásvirág az ünnepi szezon alap cserepes növénye, azonban nem az egyetlen. Még három csodaszép növényt mutatunk, melyekkel teljessé teheted a karácsonyi dekorációt.

A karácsonyi dekortárgyak mellett az ünnephez passzoló cserepes virágok is rengeteget hozzáadnak az otthonod vagy épp az iroda karácsonyi hangulatához. A most következő négy növény tökéletes választás erre a célra.

Mikulásvirág

Mikulásvirág

Mikulásvirág (Fotó: Getty Images)

A Közép-Amerikából származó mikulásvirág a szezon „kötelező” szobanövénye. Alapváltozata épp a karácsony klasszikus színeiben, zöldben és pirosban pompázik, de kaphatók belőle rózsaszín, sárga és fehér verziók is. Maga a virága meglehetősen jelentéktelen, ehelyett az alsó és a fellevelek eltérő színei adta kontraszt teszi látványossá.

18-22 fok körül, vagyis pontosan szobahőmérsékleten érzi magát a legjobban. Fényigényes növény, ezért a helyiség egy világos pontján célszerű elhelyezni. A talaját folyamatosan nedvesen kell tartani, a pangó vizet azonban nem tolerálja.

Tél vége felé a színes fellevelek száradásnak indulnak és lehullanak róla, ami azonban teljesen normális. Ilyenkor a növényt célszerű visszavágni nagyjából a feléig, majd tavaszig egy hűvösebb helyiségben, ritkább, de rendszeres öntözés mellett pihentetni. Nyár elején aztán a szabadba is kihelyezheted, majd ősszel visszaköltözhet a lakásba. Ha jövőre újra virágoztatni szeretnéd, szeptembertől biztosíts számára legalább napi 12 óra sötétséget!

Ciklámen

Ciklámen karácsonyi dekorációval

Ciklámen (Fotó: Getty Images)

A ciklámen hamisítatlan retró hangulatú téli növényünk. Világos, de hűvös helyiségekbe való leginkább, a virágzása is így tart legtovább, akár ősztől tavaszig folyamatosan, gazdagon onthatja magából a virágokat.

Az öntözésekor figyelni kell arra, hogy a gumóra és a bimbókra nem kerülhet víz, így célszerű a cserepét tálkába állítva, alulról locsolni a növényt. Emellett a párásítást, vízpermetet kifejezetten kedveli. Az elnyílt virágokat egy csavaró mozdulattal, szárral együtt, közvetlenül a gumóról távolítsd el!

A ciklámen nyáron pihen, amihez ideális lehet, ha a kertben vagy az erkélyen keresel számára egy nyugodt, árnyékos helyet.

Karácsonyi kaktusz

Karácsonyi kaktusz karácsonyi dekorációval

Karácsonyi kaktusz (Fotó: Getty Images)

A karácsonyi kaktusz a trópusokon őshonos növény, ez az oka annak, hogy éppen karácsony környékén virágzik. Legelterjedtebb változatai a rózsaszín és a piros virágúak, de egyre népszerűbb a fehér virágzat is. 

Közepesen fényigényes, a hideget viszont kifejezetten rosszul tűri, 10 fok alatti hőmérsékleten elpusztul, így a téli hónapokban kizárólag szobanövényként tartható. Rendszeres, de mérsékelt öntözést igényel és meghálálja a párásítást. Az öntözővizéhez havonta egyszer-kétszer magas káliumtartalmú tápoldatot is keverj! Gyenge pontja, hogy ki nem állhatja a helyváltoztatást, akár a már kifejlődött bimbóit, virágait is lehullajthatja ennek hatására.

A virágzást követően néhány hétig célszerű 14-15 fok körüli helyiségben, csökkentett vízadag mellett, tápoldatozás nélkül pihentetni.

Amarillisz

Amarillisz karácsonyfával

Amarillisz (Fotó: Getty Images)

A pazar, elegáns virágzattal rendelkező amarillisz az ünnepi szezon egyik legtrendibb cserepes virága már nálunk is. Ilyentájt főképp hajtatott hagymák formájában vásárolhatod meg: ha azt akarod, hogy karácsonyra nyíljon ki, nagyjából 3 héttel az ünnep előtt szerezz be egy maximum 4-5 centis hajtással rendelkező példányt!

18-20 fokon, világos helyen, például egy nem huzatos ablakban érzi magát a legtökéletesebben. Hetente egyszer öntözd!

Miután elhervad, a virágot eltávolíthatod róla. A levelei fokozatosan szintén leszáradnak majd, de locsolás mellett hamarosan újabb leveleket növeszt. A nyári hónapokban kihelyezheted a szabadba cserepesül, de akár még a kertbe is kiültetheted. Ha jövő karácsonyra szeretnéd újra virágoztatni, augusztus közepén vidd be a lakásba, fokozatosan vond meg tőle a vizet és hagyd leszáradni a leveleit! Ezt követően a hagymát vedd ki a földből és legalább 8 hétig pihentesd száraz, sötét és hűvös helyen! A következő virágzás tervezett időpontja előtt a hagymát ültesd friss virágföldbe és tedd világos, de nem közvetlen fénynek kitett helyre és kezdd el öntözni!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top