Tuti Tippek

Sellőpónit szeretnék karácsonyra – az idei kedvencek

Minket sem értett az anyukánk, amikor sírva vetettük padlóra magunkat egy moncsicsiért a játékboltban. A mai gyerekek vágyai is furcsának tűnnek, ha kedvenc vagy áhított játékaikról kérdezzük őket. Ezen a karácsonyon mit veszel a gyerekednek? A szerinted megfelelő fejlesztőjátékot vagy az álmaiban szereplő műanyag vackot? Jogos a kérdés, melyiktől leszel jobb anya?

Az ovis kislányok kedvencei

Sellőpónit szeretnék karácsonya - az idei kedvencek1. Sellőpóni

Amikor először találkoztam a húgom pónijával húsz évvel ezelőtt, lemerevedtem az értetlenségtől.  Ez a rikító színű plasztikállat fésülhető hajjal minden képzeletemet felülmúlta. Olyan volt, mint a szagos radír, legszívesebben beleharaptam volna, de másra nem volt jó. Azóta a póniipar kitermelte a színezhető, díszíthető pónit, a beszélő pónit, az újszülött, csikizhető pónit és egyéb huncutságokat. Kislányos szülők egyöntetű véleménye, hogy a mai gyerekek vágyai között szerepel legalább egyféle állat a népes családból. Az idei sláger a sellőpóni, mely egy pónilóként kezdődő, uszonyban végződő lény, aki csajosan könyököl, cuki csatok és egyéb díszek virítanak a copfba kötött sörényében, és elképzelni sem tudjuk, mit lehet vele kezdeni.  Apró kiegészítőket is lehet hozzá kapni, műanyag víziállatokat, hajba valókat, tiarákat, rózsaszín mini magnót (!) – gondolom, vízálló változatban, hogy a sellőpóni a tenger mélyén is együtt dalolhasson az Alma együttessel.

Ajánljuk? Nem.

Mit vegyünk helyette? Akváriumot néhány guppival.

Sellőpónit szeretnék karácsonya - az idei kedvencek2. Barbie

A Barbie baba vásárlását nem lehet megúszni, ha óvodás, kisiskolás korú lánygyermekünk van. Nekem nem vettek a szüleim gyerekkoromban, csak Rita babát, ami a Barbie gyenge utánzata volt, és ezt a sérelmet nagyon nehezen tudtam kiheverni. Idén bekattant a sellőség a játékgyártóknál, így Barbie babát is lehet kapni sellő változatban: vízbe mártható, ötféleképpen világít, különféle színekben. Ez talán a leggiccsesebb Barbie az összes közül, de mivel nem ember, legalább nem sulykol egy teljesen abszurd, az életben nem reprodukálható szépségideált.

Ajánljuk? Igen, de azzal a feltétellel, hogy megmutatjuk kislányunknak a youtube-on Valeria Lukyanova, a magát barbisra műttető hölgy before-after videóját elrettentésképpen.

Sellőpónit szeretnék karácsonya - az idei kedvencek3. Gyurma

Mindenki szereti a gyurmát, a gyerek és a szülő is, hiszen jó tapintani, alakítani ezt az izgalmas állagú anyagot, és szerencsére fejleszti a kézügyességet, a fantáziát és a kreativitást, egyszóval nyerő ajándék. Egy dologra ügyeljünk, ne engedjünk a csábításnak, és ne vegyük meg a gyurmafagylalt- vagy süteménygyártó eszközöket tartalmazó csomagokat. Ezek a műanyag játékok hatalmasak, sok helyet foglalnak a gyerekszobában, és általában hamar megunják a gyerekek, aztán már csak porfogónak lesznek jók.

Ajánljuk? Igen. Ráadásul mindegy, milyen árkategóriában, milyen márkát választunk, lényegében ugyanazt kapjuk, nyugodtan lehetünk tehát árérzékenyek.

Óvodás kisfiúk ajándékvágyai

1. Verdák és Repcsik

A filmgyártás egyik biztosan jövedelmező szegmense az animációs film. A nagy műhelyek minden évben kitalálnak valami szerethető történetet, az óvodákban percek alatt lesz elvárás a gyerekek között a mese szereplőiről való kimerítő tájékozottság. Ennyi kell, beindul a kereskedelem, a fröccsöntött főszereplők ellepik a játékboltok polcait. A kisfiúk körében még mindig hódít Villám Mcqueen, a 2006-os (!) Verdák mesehőse, a versenyautó, akiről elképesztő mennyiségű bőrt lehetett lehúzni: Villám puzzle, Villám versenypálya, villámos kifestő, bögre, ceruzakészlet, ágynemű, cukorka.  Azóta a mesét gyártó stúdió egy második résszel is előrukkolt, ebben az évben pedig a kisautók helyett repülőgépekkel készítettek egy filmet. Mindkét rész újabb szereplőket hozott , újabb megvásárolható játékokkal.  A karácsonyfa alá ezúttal kerülhetne a klasszikus távirányítós kisautó, illetve repülő, a kisfiúk ennek örülnek a legjobban.

Ajánljuk? Igen, de azonnal egy készlet pótelemet is érdemes beszerezni, mert az elsők a játék hevében már karácsony másnapján biztosan lemerülnek.

Sellőpónit szeretnék karácsonya - az idei kedvencek


Sellőpónit szeretnék karácsonya - az idei kedvencek2. Kukabúvárok

Az a helyzet, hogy minden józan eszű szülő úgy gondolja, megússza a butuska divathullámok keltette őrületet, és nem fogja megvásárolni az értelmetlen játékokat a gyerekének. Természetesen a gyermeke is értelmesebb, mint az átlag, biztosan nem is fog kérni Bakugánokat (kis műanyag golyócskát, ami kis műanyag harcossá változik, ha földhöz vágjuk) vagy Mighty Beanzeket, vagyis “trükkös babokat”, amik hüvelyknyi plasztikkapszulák, furcsa mozgással. És aztán hogyan alakul? Maradjunk annyiban, hogy ezek a dolgok legyenek családi titkok. Mindenesetre évek óta tartják magukat a toplisták élén a Kukabúvárok, azok a lények, akik szemetesládában élik az életüket, százan vannak – jó sokáig gyűjthetők tehát –, és konténeres autó is jár hozzájuk, ami összegyűjti őket, gondolom, a környezettudatosságra nevelés jegyében. Szóval ezek a megszemélyesített szemétdarabkák megőrjítik a kissrácokat, úgy cserélgetik egymás közt őket, mint mi az autós kártyát vagy a szalvétagyűjtemény darabjait néhány évvel ezelőtt. A játékboltban a Kukabúvárok új évada mindent visz: hatdarabos trutymószettként hirdetik, és valóban egy zöld, takonyszerű zselé is megvásárolható a kis lények mellett, amit kukába töltve, nyálcsorgatva gyömöszölhet a gyerek a kezével, kioltva az anyukában az értelmes gyereknevelésbe vetett hit utolsó sugarait is.

Ajánljuk? Egyértelműen nem!

Mit vegyünk helyette? Vegyük csak meg, legyen az unokatesó karácsonyi ajándéka, így látogatóban a mi gyerekünk is hozzájuthat egy kis kukabúvárkodáshoz, nagy plénum előtt viszont nyugodtan papolhatunk az elveinkről és arról, hogy a gyerekünk képes volt az önmegtartóztatásra.

Sellőpónit szeretnék karácsonya - az idei kedvencek3.Duplo

A Lego a játékok Jockey Ewingja. Ahogy a dallasi olajmágnás figurája a legismertebb televíziós karakter, a Lego és kistestvére, a Duplo talán a világ legnépszerűbb játéka lett az elmúlt ötven évben. A Wikipédia szerint a neve a dán „leg godt!” kifejezésből származik, ami azt jelenti: „játssz jól!” Ez nem csak úgy érthető, hogy jó szórakozás az építőkockák egymásra pakolgatása, hanem úgy is, hogy a problémamegoldó képesség és a kreativitás fejlesztésére is „jó” játéknak bizonyul. Tematikus dobozokat szerezhetünk be, az általam megkérdezett kisfiúk a vonatos készletekért rajongtak, főleg azokért, amik hangot is adnak ki tankolás vagy fékezés alkalmával.

Ajánljuk? Igen! Titokban mi is egy jó kis legózásra vágyunk ugyanis.

Ajándékok iskolás lányoknak

1. Monster High

A Monster High egy olyan rajzfilm, amelyben hivatásos szörnyek gyermekei barátkoznak egymással egy középiskolában, ahová tanulni és persze másokat ijesztgetni járnak. Itt okosodik például Frankie Stein, aki Frankenstein lánya, vagy Lagoona Blue, akinek a tengeri szörny a papája. Erre a bájos történetre kattannak rá mostanában a kiskamasz lányok, így elkerülhetetlen volt persze, hogy a főszereplők a játékboltokban is megjelenjenek. Kedvenc eladómat faggatva kiderült, hogy az anyukák többsége könnyekkel küszködik, amikor Monster High babát vesz a kislányának, de találkozott már olyannal is, aki szerint ezek a csúnyácska, darkos, alternatívos, punkos beütésű karakterek sokkal jobban hatnak a tinilányok pszichéjére, mint a műmellű, felfújt ajkú nőkre hajazó Barbie babák. Én úgy gondoltam, ezzel a véleménnyel fogok azonosulni. Jó, Abbey Bominable, a Yeti lánya itt is darázsderékig érő szőke lobonccal hódít, de legalább kék  a bőre, és Drakulaura, bár izmos combot villant rövidke szoknyája alól, viszont kivillannak vérszívó fogacskái is, amivel az egész nőciskedés egészséges mederbe kerül.

Ajánljuk? Csak ha muszáj.

Mit vegyünk helyette? Színházjegyet a Vámpírok báljára.

Sellőpónit szeretnék karácsonya - az idei kedvencek

 

Sellőpónit szeretnék karácsonya - az idei kedvencek2.  Lego Friends: Heartlake sorozat

Itt is van egy kerettörténet, de ezúttal teljesen átlagos. Öt fiatal lány a főszereplő, akinek talán csak a képzeletbeli pénztárcája vaskosabb, mint az itthoni kisvárosi lánykáké, de az életük hasonló helyszíneken zajlik: a városi uszodában, a kávézóban, kisállatszalonban, nyári lovastáborban. A sztorit a legózó gyerek költi hozzá majd, de ez a csajos, színes világ könnyen beindítja a fantáziáját. Egy dolog azért elgondolkodtatott, miközben végigböngésztem a roppant vonzó legós dobozok képeit: miért nincs legalább egy fiú baba a sorozatban, akiért érdemes lenne fürdőruhára vetkőztetni a lególányokat? Hol van Lego Ken?!

Ajánljuk? Igen. A gólya hozza sztorit pedig napoljuk el, nem ezzel a játékkal fogjuk szemléltetni.

Sellőpónit szeretnék karácsonya - az idei kedvencek3. Activity Junior

A felnőtt verziót régóta ismerjük és szeretjük, talán mindannyiunknak vannak emlékei “átektivitizett” éjszakákról, ahol házaspárok végzetesen összevesztek, barátságok hullottak szét, és mindez egy ponton túl sírós-nevetős összeborulásba torkollt. Nos, a játék gyerekeknek készült változata igazán jól megalapozza a későbbi Activity-függést, annak minden előnyével. Végül is tényleg az a világon a legjobb dolog, amikor az egész család együtt játszik egy tál bejgli mellett. Ráadásul ez a játék fejleszt sok fontos képességet és készséget: megtanít kommunikálni szóban, rajzban, bátorságot ad a szerepléshez, erősíti az összetartozás érzését. Létezik egyébként egy Activity-My first elnevezésű verzió is, amibe a kisebb, olvasni nem tudó testvér is bevonható, ott a kártyákon ugyanis a feliratok mellett rajzok is ábrázolják a feladványt.

Ajánljuk? Nem kérdés: igen! De Apa és Anya ne kerüljön egy csapatba.

Iskolás fiúknak szánt ajándékok

1. Lego Hero Factory és Lego Chima

A te gyereked herós, vagy chimás? Nincs olyan iskolás fiú, aki ne vágyna valamelyik most menőnek számító legókészletre. A Hero Factory a Lego saját tervezésű akciófiguráiból áll, hősökből és gonosztevőkből, és egy csomó furcsa fegyverből, mint a jégfegyver, a meteorágyú és a radioaktív iszapvető.

A Chima fantáziavilágában pedig állatok küzdenek egy szupererős elem, a Chi nevezetű természetes erőforrás fölötti uralom megszerzéséért, amely az élet és a potenciális pusztítás forrása is egyben. Mindkét sztoriból készül mesesorozat, melyet a tévék itthon is játszanak, szóval bezárult a kör: amit a srácok megnéznek, azt meg akarják venni, amit megvettek, arra majd bekapcsolják a tévét.  Mi, szülők pedig semmilyen szuperfegyverrel nem rendelkező antihősök vagyunk, lenullázott képességekkel, akik droidként vásárolunk csatornákat és játékokat.

Ajánljuk? Jobb híján.

Mit vegyünk helyette? Maradhat a Lego, de válasszunk valóságos hősöket, vegyünk például tűzoltó készletet.

Sellőpónit szeretnék karácsonya - az idei kedvencek


Sellőpónit szeretnék karácsonya - az idei kedvencek2. Zingo!

Kipróbáltuk, nagyon élvezetes társasjáték. A Zingo a bingo gyerekeknek szóló változata, szabályai hasonlóak. Párosítani kell lapocskákat számok vagy képek alapján, és felsorolni is nehéz, mi mindent fejleszt, mennyi mindenre tanít: 
számolásra,
 egyszerű összeadásra, 
összehasonlításra és becslésre. A finom motorika, a koordináció és a szabálykövetés is fejlődik. Szóval minden olyasmi, amiről azt gondoljuk, egy fiúnak szüksége lesz rá az életben. Miközben játszunk, leginkább annak örülünk, hogy az örökmozgó, egy helyben ülni képtelen, koncentrációra nehezen rábírható gyerek is képes végigjátszani egy menetet, és még élvezi is, hiszen gyors, pörgős és eseménydús a játék.

Ajánljuk? Igen, akár szülinapi zsúrokon is elővehető, repül vele az idő. 

3. Angry Birds

Okostelefonjaink első applikációja volt, a gyerekek is viszonylag hamar megszerették, sejthettük, hogy az Angry Birds előbb-utóbb kilép a virtuális térből, és megjelenik a valóságban is. Számtalan variációban kapható a társasjáték, a cél mindig ugyanaz: a mérges madarakkal likvidálni a malacokat. A helyszín változatos, mehetünk az űrbe, és lehetünk űrmadarakkal, akiket katapultból lövünk ki, vagy a csillagok háborújában is aktívan részt vehetünk Luke, Han Solo és Chewbacca arcú madárkákkal, akik a gonosz Darth Vader malacot próbálják megsemmisíteni.

Ajánljuk? Mit lehet mondani? Csak akkor ne vegyük meg, ha mostantól mi sem játszunk Angry Birdsöt a telefonunkon, amúgy álszent dolog lenne megtiltani.

Sellőpónit szeretnék karácsonya - az idei kedvencek

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top