Hozzávalók:
- a tésztához: 60 dkg liszt,
- 30 dkg főtt, áttört burgonya,
- 25 dkg margarin,
- 20 dkg cukor,
- csipetnyi só,
- 1 dl tejföl,
- 1 dl meleg tejben futtatott 1 dkg élesztő;
- a töltelékhez: 60 dkg mák vagy dió,
- 45 dkg cukor (melyet citrom, vagy narancshéjjal, mazsolával, vaníliás cukorral, rummal ízesíthetünk);
- a tetejére: tojássárgája;
- a tepsi kikenéséhez: zsír.
Elkészítés:
A tésztához az összes hozzávalót összegyúrjuk, majd három adagra osztjuk. A töltelékhez a cukrot kevés vízben felfőzzük, összekeverjük az ízesítőkkel, és 3 részre osztva megtöltjük vele a tésztát. Kizsírozott tepsibe tesszük, tojássárgájával megkenjük, félórát hideg helyen szikkasztjuk, majd másodszor is bekenjük tojássárgájával. Előmelegített sütőben, 180 fokon 45 percig sütjük.
Idő: 75 perc +30 perc pihentetés
Jó tudni
Azt hiszem, a burgonyának köszönhető, hogy sokáig megtartja a frissességét. A tésztájához nem kell tojás, így a tojásra érzékenyek is fogyaszthatják!
Már kapható a Nők Lapja Konyha téli száma! | |
Ünnepi szárnyalás: Márton-napi lúdtól a karácsonyi kacsáig Mellékletben: Ajándékötletek Stahl Judit legújabb könyvéből! |