Hozzávalók 4 személyre a fogashoz:
- 4 fogasfilé (1 db kb. 15 dkg),
- őrölt fehér bors,
- só,
- 1 tk. olívaolaj,
- 1 tk. vaj;
A petrezselymes vajhoz:
- 2 cs. petrezselyem,
- 1 tk. olívaolaj,
- 15 dkg vaj,
- só,
- fehér bors,
- 1 kk. citromlé;
A krumplileveshez:
- 1 fej hagyma,
- 10 dkg burgonya,
- 2 dkg vaj,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 5 dl csirkehúsleves (leveskockából),
- só,
- őrölt bors;
A mustáros káposztához:
- fél fej hagyma,
- 1 ek. vaj,
- 35 dkg savanyú káposzta,
- fél dl fehérbor,
- 2 dl csirke- vagy tyúkhúsleves (leveskockából),
- 1 gerezd fokhagyma,
- 2 babérlevél,
- 2 borókabogyó,
- só,
- őrölt bors,
- 1 tk. cukor,
- 1 ek. tejszín,
- 2 ek. mustármag.
Elkészítés:
A petrezselymes vajhoz a petrezselymet az olajban megpirítjuk, majd a vajjal, csipetnyi sóval, borssal, a citromlével összekeverjük. A krumplileveshez a hagymát és a burgonyát megtisztítjuk, felszeleteljük, a vajban megfuttatjuk, majd húslevessel felöntjük, fokhagymát adunk hozzá és puhára főzzük. A szószt finom szűrőn átpasszírozzuk, és sóval, borssal ízesítjük. A mustáros káposztához a finomra vágott hagymát a vajban megdinszteljük, hozzáadjuk a kinyomkodott savanyú káposztát, a borral meg a levessel felöntjük, és puhára főzzük. Sóval, borssal, a cukorral, a tejszínnel és a mustármaggal ízesítjük. A fogasfiléket sóval, fehér borssal meghintjük, és az olaj-vaj keverékben kislángon mindkét oldalukat ropogósra sütjük. A kész halat a mustáros káposztával, a petrezselymes vajjal és a krumplilevessel tálaljuk.
Már kapható a Nők Lapja Konyha téli száma! | |
Ünnepi szárnyalás: Márton-napi lúdtól a karácsonyi kacsáig Mellékletben: Ajándékötletek Stahl Judit legújabb könyvéből! |