nlc.hu
Mézeskalács
Tubesi töltött hátszín

Tubesi töltött hátszín

A Mecsek nyugati felében található Tubes hegycsúcsról elnevezett töltött hátszín a magyar gasztronómia elfelejtett gyöngyszeme. Ez a távoli múltba nyúló konyhamûvészeti alkotás páratlanul zamatos, egykor az ünnepi asztalok fõszereplõje volt, mely megfelel a mai igényeknek is. Könnyen emészthetõ, nem terheli meg a gyomrot, és változatossá tehetjük vele a család étkezését.





Hozzávalók 4 személyre:



  • 800 g marhahátszín
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 ek. vaj
  • 250 g csirkemáj
  • 200 g gomba
  • 1 zsemle
  • 1 tojás
  • friss, vagy szárított majoránna

A mártáshoz:



  • 1 ek. vaj
  • 100 g sárgarépa
  • 100 g fehérrépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 marhahúsleves-kockából ½ liter leves
  • 100 g paradicsompüré
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 30 g cukor
  • 100 g liszt
  • 100 g vörösboros szilvabefőtt
  • ½ citrom leve
  • 1 ek. mustár
  • 1 babérlevél
  • ½ csomag zeller zöldje
  • só, bors

A hús elkészítése:


2 szeletre vágott hús közül az egyiket nagyobbra, a másikat kisebbre klopfoljuk.
A töltelékhez:
Finomra vágjuk a hagymát, és 1 kanál vajon üvegesre dinszteljük. Beletesszük a májat, a majoránnát meg a gombát, és sóval, borssal ízesítjük. A vízbe áztatott zsemlét kicsavarjuk, majd a tojásokkal és a májas-gombás masszával egybedolgozzuk. A tölteléket a kisebb hússzeletre vastagon felkenjük. A nagyobb szelet húst a tetejére tesszük, és széleit a kisebb hús alá hajtjuk.
Forró vajon a hús mindkét oldalát megsütjük. Majd marhahúslevessel lassan – 25 perc alatt – puhára pároljuk.


A mártás elkészítése:
1. A vajon megpirítjuk a karikára vágott zöldséget és hagymát, majd marhahúslevessel felengedjük.
2. Belekeverjük a paradicsompürét, a pépesre zúzott fokhagymát meg a cukrot, sóval ízesítjük, és addig főzzük lassú tűzön, amíg minden megpuhul.
3. Az egészet szitán átnyomkodjuk, liszttel behabarjuk, és a boros szilvabefőtt levével ízesítjük.


Tálalás:
1. A töltött húst felszeleteljük, és a mártással leöntjük.
2. Főtt burgonyával, párolt zöldséggel és szilvabefőttel tálaljuk.
3. Könnyű, száraz vörösbort kínálunk hozzá.











Már kapható a Nők Lapja Konyha téli száma!







A tartalomból:


Ünnepi szárnyalás: Márton-napi lúdtól a karácsonyi kacsáig
Adventi sütik Lajos Maritól
Töltött tekercsek: húsos, piskótás, tojásos
8 hagyma hagymával


Mellékletben: Ajándékötletek Stahl Judit legújabb könyvéből!


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top