Mézeskalács

Tejfölös pogácsa

Jó, ha az embernek van a tarsolyában 4-5 olyan sós süti-recept, amelyet könnyedén elkészíthet egy nagyobb családi vacsorához, egy délutáni beszélgetés mellé, egy felszaladó barátnő kávéját kiegészítendő, vagy csak azért, hogy egy kicsit felvágjon a szomszédok előtt a lakásból kúszó ellenállhatatlan illatokkal.

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt
3 dkg friss élesztő
25 dkg vaj
2 tojássárgája
2 dl tejföl
1 dl tej
4 csipet só

Elkészítés:

Egy kevés tejben felfuttatom az élesztőt, majd összedolgozom a többi alapanyaggal, és a tésztám meleg helyre teszem kelni, majd nyújtom, hajtogatom, s hagyom 20 percet pihenni. Újra hajtom, pihentetem, hajtom és pihentetem. Ezután majdnem kétujjnyi vastagra nyújtom, és apró szaggatóval kiszaggatom.

A sütőpapíros tepsire ültetett pogácsákat még 10 percig hagyom, majd 190 fokon addig sütöm, míg a feneke és a teteje is halványan meg nem pirul (mivel nincs megkenve semmivel, csalóka a színe, ezért nem kell megvárni, amíg nagyon színes lesz, mérvadó, ha már az alja is színesedik).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top