Franciasaláta |
Klasszikus karácsonyi saláta. Szezonális hozzávalókat nem igényel, tubusos majonéz használata esetén viszonylag kevés energiával előállítható.
Hozzávalók:
• 2 közepes alma
• 30 dkg sárgarépa
• 30 dkg krumpli
• 30 dkg csemegeuborka
• 30 dkg zöldborsó
A tartármártás hozzávalói:
• 2 dl majonéz
• 3 dl tejföl
• 1 csapott ek. porcukor
• 1 tk. dijoni mustár
• csipetnyi só
• frissen őrölt fekete bors
A krumplikat enyhén sós vízben héjastul megfőzöm. A répát megpucolom, apró kockákra vágom. A gyorsfagyasztott borsót kikapom a hűtőből. Ezeket a zöldségeket is megfőzöm enyhén sós vízben. A csemegeuborkát, a megpucolt almát és a megfőtt, héjától megszabadított krumplit is felkocázom.
Igazán különleges előétel-tipp: • Libamájpástétom hagymalekvárral » |
A majonézt kikeverem a tejföllel, hozzáadom a cukrot, a sót, és tekerek hozzá egy kevés borsot. Alaposan elkeverem. Ehhez adom a kockára vágott almát, az uborkát, a krumplit, a sárgarépát és a borsót. Alaposan elkeverem, majd néhány órát hűtöm.
Ha házilag készítem a majonézt, akkor ezt a receptet használom:
• 2 nagy tojássárgája
• 3 ek. citromlé
• csipetnyi só
• csipetnyi fehér bors
• 2,5 dl olívaolaj
A tojássárgákat egy mély tálba teszem. Hozzáadom a fűszereket és a citromlevet, majd alaposan kikeverem kézi vagy gépi habverővel. Ezután – a járó habverő mellett – vékony sugárban a tojáshoz adom az olajat. Ezt viszonylag óvatosan teszem. Ha ügyes vagyok, akkor a tojás tökéletesen felveszi az olajat.
A kész majonéz hűtőben 2-3 napig eltartható. Lehet, hogy egy kis mustárt még elbír, de ez már csak ízlés kérdése.
Gombakrémleves |
Finom, krémes. Vega, de akár lehet vegán is, ha lecseréljük benne a vajat és a tejszínt.
Hozzávalók:
• 30 dkg csiperkegomba
• 2 ek. vaj
• 1 ek. finomliszt
• 1 l zöldségleves
• 1 kk. szárított bazsalikom
• 2 dl 20%-os főzőtejszín
• só
• frissen őrölt bors
A gombák kalapját elválasztom a tönkjétől, majd alaposan megpucolom őket. Vékony szeletekre vágom. Egy fazékban megolvasztom a vajat, erre rádobom az összevágott gombát, és 7-8 percig párolom, néha megkavargatva. A gombára hintem a lisztet, majd felöntöm a zöldséglevessel vagy a húslevessel, ha van a háztartásban, akkor egy darab szalonnabőrt is a levesbe teszek. Fűszerezem, óvatosan sózom, és közepes lángon hagyom főni úgy 10-15 percig. Ezután kipecázom a szalonnabőrkéket, és a levest egy botmixerrel krémessé varázsolom. Tejszínnel gazdagítom, és még néhány percig rotyogtatom.
Tipp: ha könnyedén szeretnénk megpucolni a gombát, akkor érdemes a tálnyi vízbe tett gombához adni egy nagy evőkanál lisztet, s azzal együtt mosni át a gombát. Az eredmény: ragyogóan tiszta gombák.
Nyakleves pulykából |
A kicsit szokatlan fűszerezésű leves tökéletesen illik a karácsonyi menüsorba.
Hozzávalók:
• 2 nagyobb pulykanyak
• 2 libanyak
• 5 szem fekete bors
• 5 szem szegfűszeg
• szerecsendió-virág
• 2 levélnyi zsálya
• 1 kis vöröshagyma
• 1 karalábé
• ½ zellergumó
• 4 közepes fehérrépa
• 6 közepes sárgarépa
• 15 dkg csigatészta
A nyakakra hideg vizet öntök a fazékba, és közepesnél kicsit kisebb lángon elkezdem főzni. Melléteszem a fűszerlabdába zárt borsot, szegfűszeget, zsályát, szerecsendió-virágot, valamint a megpucolt zellert, a karalábét és a héjas vöröshagymát.
Amikor már megfőtt a nyak, akkor kiszedem a levesből, a megpucolt répákat beleeresztem. Amíg fő a répa, addig a nyakakról leszedem a húst (ha van a családnak olyan férfi tagja, aki ragaszkodik a cupákokhoz, akkor 1-2 darabot meghagyok), és sós vízben kifőzöm a tésztát.
Tipp: a héjas vöröshagymától szép mély aranyszínt kap a leves.