Elkészítési idő: 1 és ½ óra (+4 óra hűlési idő), 1 szelet: 351 kcal/1467 kJ.
Hozzávalók kb. 12 szelethez:
Még több sütemény: • 4 klasszikus karácsonyi sütemény » • 6 illatos karácsonyi muffin » • Az igazi bejgli – kipróbált házi recept! » |
A piskótalaphoz:
• 80 g finomliszt
• 20 g étkezési keményítő
• 4 tojásfehérje
• 1 kk. citromlé
• 50+50 g+2 ek. porcukor
• 8 tojássárgája
A töltelékhez:
• 150 g sárgabaracklekvár
• 250 g gesztenyemassza (mélyhűtött)
• ½ dl rum
• 2 tojássárgája
• 60 g cukor
• 1+1 tasak vaníliás cukor
• 2+1,5 dl tejszín
• 80 g főtt, tisztított gesztenyeszem
• 50 g étcsokoládé
• 1 tasak habfixáló
• 12 szem koktél- vagy cukrozott cseresznye
• néhány citromfűlevél
A piskótaalaphoz egy kb. 30×40 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütőt előmelegítjük 240 °C-ra. Összekeverjük a finomlisztet a keményítővel (vagy 100 g lisztet használunk). A tojásfehérjéket a citromlével kemény, majd 50 g apránként hozzáadott porcukorral tömör habbá verjük. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a maradék 50 g porcukorral, aztán több részletben, felváltva, lazán beleforgatjuk a habot és a lisztet. A masszát a tepsibe simítjuk, középső bordamagasságon 10 percig sütjük.
Meghintünk 2 ek. porcukorral egy – a tepsinél valamivel nagyobb – konyharuhát. Egyetlen határozott mozdulattal ráborítjuk a piskótalapot, azonnal lehántjuk róla a papírt, és betakarjuk egy másik, jól kicsavart, nedves konyharuhával, hagyjuk kihűlni.
A lekvárt felforrósítjuk, fémszűrőn áttörjük, 1/3-át félretesszük. A maradékkal, egyik rövidebb oldalán 3-4 cm-t szabadon hagyva, megkenjük a tésztalapot (így fogjuk feltekerni, hogy magas szeleteket kapjunk).
A töltelékhez a gesztenyemasszát szobahőmérsékleten hagyjuk felengedni, majd simára keverjük rummal. A tojássárgákat habüstbe csúsztatjuk, hozzáadjuk a cukrot és 1 tasak vaníliás cukrot, forróvíz-fürdőbe állítva sűrűsödésig, illetve addig keverjük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad, aztán kanalanként a gesztenyéhez adjuk. 2 dl tejszínt kemény habbá verünk, több részletben beleforgatjuk a masszába, és egyenletesen elkenjük a piskótalap rövidebb 2/3-án.
A gesztenyeszemeket darabosra vágjuk, beszórjuk vele a krém tetejét, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük a piskótalapot. Rácsra helyezzük, alufólialapot terítünk alá. Felforrósítjuk a félretett lekvárt, vékonyan megkenjük vele a rolád felületét. A csokoládét élére állítjuk, (burgonyahámozóval) forgácsokat faragunk belőle, és beszórjuk vele a tekercset. Hosszúkás tálra emeljük, betakarjuk, legalább 4 órára a hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt habfixálóval és 1 tasak vaníliás cukorral kemény habbá verjük a maradék 1,5 dl tejszínt, 12 rózsát nyomuk belőle a hasáb tetejére, és a koktél- vagy cukrozott cseresznyével díszítjük. Tortaszerű háromszögekre vágjuk, citromfűlevelekkel díszítjük. A maradék tejszínhabot külön adjuk hozzá.