Mézeskalács

A leggyorsabb karácsonyi menü

Kipróbáltuk és lemértük, mindössze 1 óra alatt kész volt az egész. És senki nem szólt ránk, mert túl kevés időt töltöttünk a konyhában.

A menü:

Zöldfűszerekkel sült lazac uborkás tejföllel

Burgonyagratin

Amarettós mascarponekrém 

Az elkészítés sorrendje a következő:

A leggyorsabb karácsonyi menü1. Burgonyagratin

Hozzávalók 4 személyre

6 nagyobb krumpli

4 dl tejszín

2 gerezd fokhagyma

szerecsendió, só, bors

a tepsi kivajazásához vaj 

A krumplit megpucoljuk és a kivajazott tepsibe tesszük, majd ráöntjük a fokhagymás, szerecsendiós, sós, borsos tejszínt, annyira, hogy ellepje. Ha 4 dl tejszín nem lenne elég, akkor önthetünk rá tejet vagy tejfölt. Alufóliával lefedjük és 30-40 percen keresztül 180 fokos sütőben sütjük, az utolsó 10 percre felvesszük a lángot és levesszük a fóliát, hogy a krumpli teteje megpiruljon. 

2. Amarettós mascarponekrém

A leggyorsabb karácsonyi menüHozzávalók 4 személyre

25 dkg mascarpone

2 tojás

4 evőkanál barnacukor

0,5 dl amaretto 

1 csomag vaníliás cukor

1 narancs reszelt héja

2 dl habtejszín

opcionálisan amarettokekszek

A tojásokat gőz fölött a cukorral habosra verjük, egészen addig, ameddig nem kapunk egy viszonylag sűrű, sodó állagú krémet. Ha ezzel megvagyunk, akkor összekeverjük a mascarponéval, a narancs héjával és a kemény habbá vert tejszínnel. Belecsorgatjuk az amarettót és a kekszeket. Poharakba töltjük, ha van időnk, ha nem, akkor az asztalnál tálalunk. És fogyasztásig a hűtőbe tesszük.

3. Zöldfűszerekkel sült lazac uborkás tejföllel

A leggyorsabb karácsonyi menüHozzávalók 4 személyre

4 szelet lazac

1 csomag petrezselyem és néhány levél bazsalikom felaprítva 

10 dkg vaj

só, bors

A tejfölös szószhoz

5 dl tejföl

2 nagyobb csemege uborka apróra vágva

1 teáskanál kapor

só, bors, igény szerint fokhagyma 

A sózott, borsozott lazacot a vajon 10 perc alatt megsütjük; először a bőrével lefelé, majd mikor megfordítjuk, rászórjuk a zöldfűszereket. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl. A halnak ruganyosnak kell maradnia. 

A tejfölhöz az uborkát apróra vágjuk, majd összekeverjük a sóval, a borssal a kaporral és a fokhagymával. Tálaláskor a hal mellé szedjük. 

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top