Mézeskalács

Adj ajándékba karácsonyi kekszeket!

Saját készítésű kekszet ajándékozni az egyik legjobb ötlet, egyszerű és kreatív meglepetés. Adunk 3 receptet és csomó nagyon jó ötletet.
Megnézem
Összes kép (1)

Ezekből a receptekből gond nélkül elkészülhetnek a karácsonyi kekszek.

Mézeskalács

Hozzávalók:

  • 34 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 12 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg méz
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál mézeskalácsfűszer
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

A hozzávalókat egy keverőtálba tesszük, és robotgéppel összegyúrjuk, ha nincs szerencsénk, akkor marad a kezünk, de az se lesz akkora meló, mintha kenyeret dagasztanánk. Egy éjszakára hűtőbe tesszük, és másnap kisütjük. Gyerekbarát, gyurmázható verzió. 

Shortbread

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 12,5 dkg cukor
  • 25 dkg vaj
  • 2 evőkanál kukoricaliszt
Kategóriadesszert
Elkészítési idő20 perc
Nehézségi szintkönnyű

Elkészítés

Ízesítéstől függően több különböző változata alakult ki, az eredeti alaprecept azonban csak négy összetevőt igényel: vaj, liszt, kukoricaliszt és cukor. (A kukoricaliszt búzadarával is helyettesíthető, és a tésztát ízesíthetjük 2-3 evőkanál darált dióval, mandulával.)

A 25 dkg puha vajat keverd krémessé a cukorral, szitáld bele a lisztet és a 2 evőkanálnyi kukoricalisztet. Könnyebben megy a tészta összedolgozása, ha a vajat és a cukrot néhány percig elektromos habverővel kevered, majd kézzel folytatod az összegyúrást. A nyújtáshoz egy nagyobb tepsi méretét vedd alapul, és ujjnyi vastagságban nyújtsd a tésztát téglalapformára. Kivajazott, lisztezett tepsiben 30 percig süsd, kis lángon.( A teteje még puha legyen, ez később úgyis meg fog keményedni.)
A sütőből kivéve 2×6 centiméteres téglalapokra vágd fel, tetejét vaníliás porcukorral hintsd meg.
Fémdobozban légmentesen tárolva sokáig eltartható.

Linzer

Hozzávalók:

  • 24 dkg liszt
  • 16 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 12 dkg porcukor
  • 4-6 evőkanál darált mandula
Kategóriadesszert
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A lisztet, a porcukrot és a darált mandulát összekeverjük, elmorzsoljuk a vajjal, majd a tojássárgáját hozzáadva tésztává gyúrjuk. Fél órát a hűtőben pihentetjük. Lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtjuk, és párosával mintákat szúrunk ki belőle. Minden második darabba szúrunk még egy lyukat, majd sütőpapírral fedett tepsiben aranybarnára sütjük (8-12 perc) a linzereket. Hagyjuk kihűlni, majd egy darabot megkenünk lekvárral, rátesszük a kilyukasztott párját, és összefogjuk a kettőt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top