Mézeskalács

Karácsonyi tiramisu Jamie Olivertől

Íme a klasszikus olasz desszert, a tiramisu karácsonyi változata a sztárszakácstól. Különlegessége, hogy nincs benne nyers tojás, a mascarponét pedig ricottával párosította Jamie Oliver.

Karácsonyi tiramisu – Jamie Oliver receptje

 

Hozzávalók 12 személyre:

  • 200 ml habtejszín
  • 100 g jó minőségű étcsokoládé
  • 100 g babapiskóta
  • 150 ml forró, erős édesített kávé
  • 50 ml desszertbor vagy édes sherry
  • 500 g ricotta
  • 250 g mascarpone
  • 1 mk. vaníliapaszta vagy vaníliaesszencia
  • 3 ek. méz
  • 1 narancs vagy mandarin

Elkészítés (40 perc):

  1. A ganache (a krém) elkészítéséhez öntsd a tejszínt egy lábasba, és közepes lángon lassan forrósítsd fel.
  2. Adj hozzá egy csipetnyi tengeri sót, tördeld bele a csokit, majd addig keverd, amíg a csoki megolvad, és a krém sima és sűrű lesz. Ekkor vedd le a tűzről, és tedd félre.
  3. Bélelj ki egy edényt babapiskótával. Locsold meg forró kávéval, majd csurgass rá desszertbort vagy sherryt. 
  4. Kend rá egyenletesen a csokikrémet.
  5. Dolgozd össze simára (robotgépben) a ricottát, a mascarponét, a vaníliát és a mézet.
  6. Ezt a keveréket kanalazd rá egyenletesen a csoki tetejére, majd tedd az edényt a hűtőbe (legalább 2 órára).
  7. Tálalás előtt szórd meg csokiforgáccsal és reszelj a tetejére narancs- vagy mandarinhéjat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top