Mézeskalács

Karácsonyi mákosguba-torta

Nemcsak bejglit érdemes karácsonyra sütni. Sőt. Ezt a mákosguba-tortát sokkal gyorsabb és egyszerűbb is elkészíteni. Sőt. Ha a bejglit megunnátok, és már nem tudod, mit kezdj a maradékkal, abból is pillanatok alatt készíthetsz mákos gubát. Imádni fogja az egész család, hiszen könnyű, finom és megunhatatlan. Ideális reggelire is.

Karácsonyi mákosguba-torta

Hozzávalók:

  • 8 kifli
  • 4 nagyobb tojás
  • 15 dkg cukor
  • 8 dl tej
  • 4 dkg vaj + a kenéshez
  • 1 vaníliarúd vagy 1 mk. vaníliaaroma
  • 1 citrom reszelt héja

Így készül a mákosguba-torta:

A mákosguba-torta elkészítéséhez először is melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Egy kerek tortaformát alaposan vajazz ki.

A tejet forrásig hevítsd, de ne forrald fel. Vedd le a tűzről, keverd hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét vagy a vaníliaaromát. Adj hozzá 5 deka cukrot. A tojásokat válaszd szét, a sárgájukat robotgépet vagy habverőt használva egyesével keverd a tejhez. Add hozzá a reszelt citromhéjat is. Az ujjnyi vastagra karikázott kifliket áztasd a tejbe.

Az ünnepi mákosguba-torta töltelékéhez a mákot 5 deka cukorral daráld le. A tojásfehérjékből verj kemény habot úgy, hogy közben kanalanként adagolva adod hozzá a maradék 5 deka cukrot. 

Az előkészített tortaformában szépen rendezd el a beáztatott és óvatosan kinyomkodott kiflik felét. Locsold meg az olvasztott vaj felével. Simíts el rajta a mákot, amelyből egy keveset tégy félre a tetejére is. Jöhet a következő réteg kifli, amit locsolj meg a vajjal, majd a maradék mákkal szórd meg. A karácsonyi mákosguba-torta tetejére simítsd óvatosan a tojásfehérjét. Told a karácsonyi sütit a forró sütőbe, és 20-25 perc alatt süsd szép pirosra. Szeletekre vágva kínáld.

 

Fotók: Pinterest

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top