nlc.hu
Mézeskalács

Borbás Marcsi tippjei sütikhez

Így lesz finom az édes aprósütemény – Borbás Marcsi tippjei

Kell valami a „nagydesszert” utánra is? Esetleg a délután kínált kávé mellé? Jöhetnek az aprósütemények – persze csakis a legjobbak.

Aprósütemény – imádjuk, ünnepekkor is. Mert nagy adagban előállítható, viszonylag jól eláll, egyszerűen ehető, lefoglalja a vendégeket a főfogások előtt-után. Ja, és finom. Már ha jól csinálják. Mert persze ismerjük az unalmas, agyon-morzsálódó, száraz, porcukros linzert, amiben alig van töltelék. Na, az ilyen nem nagyon fogy. Ha valaki, akkor Borbás Marcsi tudja, mivel érdemes készülni az ünnepekre ebben az egyszerűnek tűnő, de mégsem olyan könnyű műfajban. Mert az aprósütemény attól, hogy apró, még egyáltalán nem mellékszereplő. Lássuk, Marcsi fogásait, amiket egy-egy videójából lestünk el, de általánosan is igazak lehetnek.

Forrás: Youtube/Borbás Marcsi Szakácskönyve

Forrás: Youtube/Borbás Marcsi Szakácskönyve

  • A jó aprósütemény fő jellemzője, hogy sokáig finom, puha marad, így előre elkészíthető.
  • Ha süteményt alkotunk, nem „lazázhatunk” a mennyiségeknél. Nem mondhatjuk, mint más recepteknél, hogy „annyi liszt, amennyit felvesz” vagy „maroknyi”. A jó recept pontosan meghatározza, hogy hány dekányi szárazanyag szükséges.
  • Ha linzertésztát készítünk, ne morzsoljuk sokáig a vajat, ettől ugyanis felmelegszik, ami nem tesz jót az állagának.
  • Ha egy vajas tésztát sokáig gyúrunk, túlságosan bekeményedik, és nyújtásnál kireped az oldala, sütéskor pedig morzsálódik a kicsapódó zsiradék miatt.
  • Sokféle édességhez illik a citrom reszelt héja. Ilyenkor ügyeljünk rá, hogy kezeletlen héjú gyümölcsöt használjunk! Ha lekváros a töltelékünk, a citrom levét is felhasználhatjuk benne.
  • Ha a nyers tésztát fóliába csomagolva a hűtőszekrényben pihentetjük, könnyebben kezelhetővé válik, jobban formázható.
  • Ha fényes, selymes tojáshabot szeretnénk, mindig a cukorral együtt verjük fel a fehérjét, így kisebb levegőbuborékok keletkeznek, és tartósabb, masszívabb lesz a habunk. Fél citrom levével tovább fixálhatjuk – a sok cukor mellett jót is tesz egy kis savasság.
  • Ha a tésztánk eleve sok zsiradékot tartalmaz, akkor a sütőformánkat nem kell vastagon kivajazni.

Borbás Marcsi szakácskönyvei:

Egy nap, egy recept

A sűrűje

A sűrűje 2.

Édes békeidők. Édes-krémes művészet

Magyarország finom. Szívem csücske ország sarka. Őrség, Vendvidék, Göcsej, Balaton “mellyéke”, Zselic

Magyarország finom. Vadregényes kelet

Receptek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top