Mézeskalács

Gesztenyés sütemények rangadója

Ha karácsony, akkor gesztenye, ha gesztenye, akkor püré tejszínhabbal. Vagy mégsem? Három igazán különleges sütit mutatunk.

Gőzölt gesztenyetorta málnaöntettel

Hozzávalók 6-8 szelethez:

  • 2 db tojás
  • 2 dl tejszín
  • 15 dkg fehér csokoládé
  • fél db citrom reszelt héja
  • 25 dkg gesztenyemassza

málnaöntet:

  • 5 dkg (fagyasztott is lehet) porcukor
  • diszítéshez tejszínhab
  • 20 dkg málna
Kategóriadesszert
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Gőz fölött megolvasztjuk a fehér csokoládét. A tejszínt egy kis lábosban meglangyosítjuk, és elkeverjük a csokoládéval. A tojásokat simára keverjük a gesztenyével és a citrom héjával, majd belekeverjük a csokoládés részt is. Kívülről alufóliával becsomagolunk egy tortakarikát. (Ez azért fontos, hogy a vízfürdőben ne szivárogjon bele a víz.) Egy mélyebb tepsibe helyezzük a tortaformát, beleöntjük a gesztenyés masszát, majd másfél centi vastagon felöntjük vízzel a tepsit. 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 percig gőzöljük. Akkor jó, ha már a közepe is kihúzódott, nem lágy. Ha kihűlt, tálalásig hűtőben dermesztjük. Az öntethez a málnát és a porcukrot összeturmixoljuk, a tortát tálaláskor ezzel és tejszínhabbal díszítjük.

Babapiskótás gesztenyemousse

Hozzávalók 10-12 szelethez:

  • pár csepp olaj
  • 10 dkg + forgács a díszítéshez étcsokoládé
  • 1 csomag babapiskóta

Krém:

  • 3 dl (növényi) tejszín
  • 8-10 dkg sárgabaracklekvár
  • 2-3 cl rum
  • 50 dkg gesztenyemassza
  • 3 evőkanál meggylikőr

Cukorszirup:

  • 5 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 2 cl rum
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, ha túl sűrű lenne, lazíthatjuk egy evőkanál olajjal. Ferdén kimártjuk benne a babapiskótákat, majd hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen rajtuk a csokoládé. A gesztenyemassza felét simára keverjük a baracklekvárral és a meggylikőrrel. A tejszínt habbá verjük, majd óvatosan a gesztenyés masszába forgatjuk. A másik adag gesztenyemasszát a rummal simára gyúrjuk, és félretesszük.

A sziruphoz a cukrot a vízzel olvadásig melegítjük, majd belekeverjük a rumot. Egy hosszúkás kenyérformát kibélelünk folpackkal, majd szorosan egymás mellé állítjuk, és az oldalához támasztjuk a kimártott babapiskótákat. Elegyengetjük benne a tejszínes krémet, majd akkora téglalapot készítünk a rummal átgyúrt gesztenyemasszából, amellyel a krém tetejét teljesen be tudjuk fedni. Ez lesz a következő réteg. A kihűlt szirupban megmártjuk a maradék babapiskótákat, és élére állítva lezárjuk velük a sütemény alját. Hűtőbe tesszük 1-1,5 órára, majd tálaláskor egy tálra borítjuk, és meghintjük a tetejét csokoládéforgáccsal. 

Gesztenyerolád

Hozzávalók 10 szelethez:

  • 12 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 5 db tojás
  • 4 dkg (olvasztott) vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 csomag cukrozatlan kakaópor

Töltelék:

  • 25 dkg vaj
  • 4 db tojássárgája
  • 20 dkg porcukor
  • 4 cl rum
  • 50 dkg gesztenyemassza
Kategóriadesszert
Elkészítési idő35 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A tészta hozzávalóiból klasszikus módon piskótát készítünk, a vaníliás cukrot és a kakaóport a liszttel elkeverve adjuk a tésztához. A végén keverjük hozzá a langyos olvasztott vajat. Az így kapott tésztát sütőpapírral bélelt tepsiben (30×30 centis) egyenletesen elkenjük, majd 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Nagyon fontos, hogy ne szárítsuk ki a tésztát, mert a tekerésnél törni fog.

A töltelékhez a puha vajat a porcukorral és a tojások sárgájával kihabosítjuk, a lereszelt gesztenyemasszát elkeverjük a rummal. A gesztenyét a sárgájás krémhez keverjük, és tovább habosítjuk. Egy konyharuhára terítjük a kihűlt piskótalapot, majd lehúzzuk róla a papírt. Elkenjük rajta a krém kétharmadát, majd a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. Tálcára tesszük a tekercset, és a maradék krémmel megkenjük a külsejét is. Megcsapkodjuk egy kanál fejével, hogy tüskés legyen. Hűtőbe tesszük dermedni, tálalás előtt megszórhatjuk kakaóporral.

A receptek a Nők Lapja Konyhában jelentek meg, fizess rá elő te is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top

Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

A hét legizgalmasabb cikkei!
Friss sztárhírek itthonról és külföldről
Tudd meg, mit mond a horoszkópod!
Regisztráció

Elfelejtett jelszavad helyett könnyen tudsz új jelszót megadni, ehhez az alábbi lépéseket kell csak követned:

  1. Add meg az alábbi beviteli mezőben az e-mail címed vagy felhasználóneved
  2. A hozzád tartozó címre kiküldünk egy levelet a jelszócseréhez. Ellenőrizd a SPAM mappádat is, ha nem látod pár percen belül a levelet a beérkezettek között.
  3. A levélben kapott linket 24 órán belül lekattintva eljutsz egy felületre, ahol megadhatod az új jelszavad
  4. Jelentkezz be a friss jelszóval

Fiókod törléséhez add meg a jelszavadat:

Itt tudod a jelszavadat megváltoztatni:

Új jelszó mentése