Tuti Tippek

Karácsonyi vásár barlangban és vidámparkban

Ha a legjobb karácsonyi vásárokat kell összegyűjtenünk, a kötelező Bécs és a kihagyhatatlan Prága mellett találunk igazi kuriózumokat is. A legjobb karácsonyi vásárok Koppenhágától New Yorkig.
Nézd meg, mi megy most az NLC-n! 

Valkenburg és a barlangi karácsony

Karácsonyi vásár barlangban és vidámparkbanA hollandiai Valkenburgban a karácsonyi vásár december 23-ig tart, és ugyan sok tekintetben tradicionális, a helyszín mégsem nevezhető hétköznapinak. Aki ugyanis karácsonyi csecsebecsékre akarja költeni a pénzét, annak le kell ereszkednie a város alatt húzódó barlangrendszerbe, ahol az árusok nem mindennapi forgataga rejtőzik a sziklalabirintusban. Gyertyák ezrei között válogathatunk az ünnepi javakban, de tartunk tőle, hogy a látvány (melyet faragott márványszobrok tesznek még izgalmasabbá) jelen esetben elterelheti a figyelmünket az árukészlet izgalmairól.

Manchester és a Gigamikulás

November 17-től december 21-ig tart Anglia egyik legnagyobb karácsonyi vására, ami nagy meglepetésre nem a fővárosban, Londonban, hanem Manchesterben található. Az Albert Square-re nemcsak azért érdemes kimenni, mert kihagyhatatlanul finom francia palacsintát, gyömbéres kenyeret és bajor kolbászt ehetünk, vagy forralt borral és punccsal olthatjuk a szomjunkat, hanem azért is, mert itt látható a világ egyik legnagyobb Mikulása. A városháza előtti téren egy hattonnás, kizárólag égőkből álló Télapó biztosítja a szánk hosszú tátva maradását, de ha megunnánk a látványt, akkor sincs veszve semmi: a városban még további hét kisebb-nagyobb adventi vásár várja a látogatókat egy mérföldes távolságon belül.

Karácsonyi vásár barlangban és vidámparkbanFrankfurt és a harangjáték

November 23. és december 22. között tart nyitva Európa egyik legrégebbi, immár hatszáz (!) éves karácsonyi vására, az évi kétszáz standot és hárommillió látogatót magáénak tudó frankfurti vásár. A német városba nemcsak az olyan gasztronómiai élmények miatt érdemes látogatnunk, mint a marcipántöltetű sütemény vagy az ember alakú szilvás süti, hanem a híres harangjáték miatt is. A rossz hírünk ezzel kapcsolatban az, hogy ezt csak a vásár nyitó- és zárónapján hallgathatjuk meg. Az élményről csak annyit, hogy tíz templom több mint ötven harangja szólal meg ilyenkor egyszerre…

Torino és a globalizáció

A Borgo Dora téren és a Maglio udvarban felállított száz ünnepi díszbe öltözött faház és sátor sokféle karácsonyi ajándékot kínál. A december 2-től 23-ig tartó vásár legnagyobb különlegessége az, hogy a világ minden tájáról érkeznek ide árusok és kiállítók. Az összes olasz régió mellett számos országból, például Palesztinából, Oroszországból, Fehéroroszországból, Spanyolországból, Lengyelországból és Peruból is találunk itt árusokat. A nemzetközi vásárt az árufelhozatal sokszínűsége mellett az olasz borok is ellenállhatatlanná teszik, melyekből itt leginkább a piemonti régió palackjai képviseltetik magukat.

Karácsonyi vásár barlangban és vidámparkbanNew York és a shoppingmaraton

A tradicionális európai karácsonyi vásárokkal ellentétben New York más vonalat képvisel. Az utcai forralt borozás és az árusok forgataga helyett itt nem az utcákon, hanem az üzletekben vásárolnak be az emberek, de ez nem jelenti azt, hogy az utcán ne lenne ünnepi a hangulat. A Rockefeller Center óriási karácsonyfája, a Madison Square Gardenben a Karácsonyi ének musicalváltozata, valamint a Radio Music Hall ünnepi előadása mind kötelező látnivalók decemberben, a boltok választéka és ünnepi akcióik pedig egyenesen felülmúlhatatlanok.

Bécs és a tradíciók

A bécsi karácsonyi vásárokat nem lehet megunni. Akárhányszor láttuk már, kicsit mindig úgy érezzük magunkat közben, mintha visszacsöppentünk volna Sissi idejébe. November 19-től december 23-ig több helyszínen tobzódhatunk a kézműves-manufaktúrák legújabb gyöngyszemei (karácsonyfadíszek, kerámiák, kosarak, ruhák…) között. A Freyungon Ausztria leghosszabb jászolával ünneplik a vásár fennállásának huszonötödik évfordulóját, a Városháza előtti térre idén is hárommillió látogatót várnak, míg a Schönbrunni kastély előtt old school bádogjátékok, képeskönyvek és a bibliai állatsereg játékváltozatai közül válogathatunk. Bár egyre többen mondják, hogy a budapesti karácsonyi vásár a Vörösmarty téren már majdnem olyan, mint a bécsi változat, az apró különbségek miatt azért még mindig megéri egy kicsit nyugatabbra utazni.

Karácsonyi vásár barlangban és vidámparkbanPrága és a karácsonyi kórusok

Prága már november közepétől ünnepi hangulatot áraszt. A főváros két jelentős karácsonyi vásárnak is otthont ad: az egyik az Óvárosban, a másik pedig a Vencel téren található, középpontjukban egy-egy hatalmas, feldíszített fenyőfával. A szinte mindenütt kötelező kelléknek számító forralt bor helyett itt inkább a grogra vagy a forralt mézborra szavazzunk, de az elvetemültebbek itt a mínuszok ellenére is bátran kortyolgatják a sörüket. Fabódékban árusított kézművestermékekben a cseh főváros sem szűkölködik, ünnepi kórusok tekintetében pedig egyenesen ott vannak az élvonalban. Helyi és nemzetközi kórusok tömkelege gondoskodik arról, hogy Prágában igazán karácsonyi legyen a hangulatunk, az állatsimogató pedig arról, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat.

Koppenhága Andersen jegyében

Már a helyszín sem mindennapi: a dánok legnagyobb karácsonyi vására egy régi vidámparkban található, és egy egészen fantasztikus koncepcióra épül. Híres meseírójuk, Hans Christian Andersen tündérmeséit (pl. A kis hableány) támasztják fel a vásár területén, ahol a látogató több száz karácsonyfa és kb. félmillió égő között bolyonghat. A nem épp az energiatakarékosság jegyében fogant ötlet azért szerethető, hiszen a fák és az árusok fabódéi mellett egy jókora tavat is találhatunk a vásár közepén, ahol kedvünk szerint korcsolyázhatunk glöggel a kezünkben. Hogy mi is az a glögg? Dán forralt bor egy kis likőrrel és fűszerekkel.

Karácsonyi vásár barlangban és vidámparkbanBarcelona és a mediterrán karácsony

Egy karácsonyi vásár toplistán talán furcsának tűnhet egy spanyol város feltűnése, de úgy gondoltuk, hogy kicsit illik megtörnünk a germán hegemóniát. A katedrális közelében található a Fira de Santa Llúcia vására talán csalódás lesz azoknak, akik sült kolbászra és forralt borra vágynak, de az 1700-as évek óta létező ünnepi vásár a 45 kilométer hosszú égősorával azoknak is okoz majd szép pillanatokat, akik a klasszikus német receptre esküsznek. Háromszáz bódéban válogathatunk a katalán ajándékok és dekorációk között. Megkóstolhatjuk a híres katalán nugátot és a karácsonyi kenyeret, de a legemlékezetesebb a végén úgyis a gyönyörű helyszín marad háttérben a barcelonai katedrálissal.

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top