Tuti Tippek

Koszorú, gyertya, naptár – adventi szimbólumok

Az advent szó jelentése: eljövetel. Az advent az ünnepre való készülődés időszaka. A december 24-ét, szentestét megelőző négy hét mindig vasárnap, idén november 27-én kezdődik, s megannyi szimbólumot rejt.

Adventi 4 hét – Advent négy hetében négy különböző tulajdonságot kell megerősítenünk magunkban

Ezek a következők: igazságosság, mértékletesség, bátorság és bölcsesség.
Advent első hete – igazságosság: Törekedjünk az igazságosságra! Hívjuk az igazságosság angyalát, hogy segítsen összhangba hozni érzéseinket, gondolatainkat és cselekedeteinket!
Advent második hete – mértékletesség: Tartsunk mértéket minden megnyilvánulásunkban és tevékenységünkben! Forduljunk segítségért a mértékletesség angyalához!
Advent harmadik hete – bátorság: Nézzünk szembe önmagunkkal, különösen a félelmeinkkel! Mindehhez a bátorság angyalától kérhetünk erőt.
Advent negyedik hete – bölcsesség: Tudatosítsuk magunkban, hogy a valódi bölcsesség bennünk rejlik! Kérjük ehhez a bölcsesség angyalának segítségét!

Adventi koszorú – Segítség, támogatás, megóvás, természetfeletti erő

Az adventi koszorú hagyománya a lelki megtisztulásra ad alkalmat. Az adventi koszorút úgy készítik el, hogy a koszorúalapot, szorosan összetekert szalmát kisebb fenyőgallyakkal feldíszítik, és négy gyertyát szúrnak rá, majd advent minden vasárnapján újabb gyertyát gyújtanak meg. Így az ünnep beköszöntekor mind a négy gyertya ég.
A hamburgi Johann Heinrich Wiechern 1838-as feljegyzéseiből kiderül, hogy az első – kocsikerék nagyságú –  adventi koszorún még 24 gyertya állt, ezekből minden hétköznap meggyújtottak egy fehéret, és minden vasárnap egy pirosat.

Koszorú, gyertya, naptár - Adventi szimbólumokGyertyák – Fény, az élet szépsége, Jézus fénye

A négy gyertya az adventi időszak négy vasárnapját jelképezi. A gyertyák olvadó viasza a mulandóságot, az egyre növekvő láng pedig lelkünk megtisztulását és a fény eljövetelét jelzi.
A hagyomány szerint a koszorún három lila és egy rózsaszín gyertya áll.
A lila szín a fegyelem, a bűnbánat és az összeszedettség színe.
A rózsaszín az öröm színe.
Advent első vasárnapján az első lila gyertyát, második vasárnapján a második lilát gyújtjuk meg, a harmadikon a rózsaszínt, és a negyediken az utolsó lilát.

Adventi naptár – Az adventi időszak időmérő eszköze

Az időszak előre haladtára figyelmeztet minket nap mint nap, a vége szent karácsony ünnepe. Az adventi naptár 24 kis ablakát december 1-jén kezdik nyitogatni: minden este egyet. Az ablakok kicsi meglepetéseket rejtenek. 24-én az utolsó ablak a legnagyobb, legértékesebb meglepetést rejti.
Az adventi naptárat egy német édesanya találta ki gyermekének, Gerhardnak, hogy élvezetesebb és könnyebb legyen a várakozás időszaka. Egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott. Mindegyik részre rátűzött egy-egy darab csokoládét, és megengedte, hogy a kisfiú minden este megegyen egyet. Amikor a kisfiú felnőtt, nem felejtette el édesanyja meglepetését, és üzleti vállalkozásba kezdett. Olyan adventi naptárat gyártott, aminek huszonnégy ablaka mögé cukorkát rejtett, mely csak a spaletta kinyitása után vált láthatóvá.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top