Tuti Tippek

Diótörő és Mikulás-parádé – gyerekes programok advent idején

Nehéz télen kisgyerekesnek lenni. Jönnek a hosszú, sötét délutánok, amikor a lakásba szorulunk, és a gyerekek a négy fal között könnyen válnak kezelhetetlenné. A szülő megfeszül, és próbálja szórakoztatni a lurkót, de minden társasjáték befejeződik, és az utolsó puzzle-darab is a helyére kerül egyszer. Ilyenkor kimozdul a család, és többnyire egy multiplex moziban köt ki valami giccses karácsonyi gyerekfilmen. Pedig létezik ennél igényesebb program is.
Nézd meg mi megy most az NLC-n!

Ünnepek előtt Budapesten: Millenáris, Thália, Bábszínház

Már december 2-án karácsonyi hangulatba kerülhet a család, ha ellátogat a Karácsonyváró Ringatóra a Millenáris Fogadóba. Ez egy olyan énekes-zenés gyerekbabusgató foglalkozás, amely ma már országos ismertségre tett szert, valószínűleg a magas szakmai tudással rendelkező foglalkozásvezetőknek köszönhetően. Közös játékra hívják erre a péntek délutánra a családokat, a szervezők azt remélik, az időpont megengedi, hogy ezúttal az apukák is csatlakozzanak az amúgy jellemzően az anyukák és gyerekeik által látogatott programra.

Diótörő és Mikulásparádé - gyerekes programok Advent idejénBabapelenka és karácsonyi gyertya illata hóc-hóc katonázás közben? Nem is rossz ötlet!

Egész egyszerűen Karácsonyi gyerekprogram elnevezéssel illették a Millenáris december 17-ei programját a szervezők, így nem tévedhetünk sokat, ha a gyereket előkarácsonyoztatni szeretnénk egy héttel a gyertyagyújtás előtt.

Az ünnep sokszínűségével ismerkedhetnek a kicsik az Apró Színház segítségével: ők dalokat, mondókákat tanítanak, és a szegénységről, önzetlenségről beszélnek a gyerekeknek a Szeretet-drámafoglalkozáson. A kecskeméti Ciróka Bábszínház A téli tücsök meséivel, a VSG Kamarabalett A rendíthetetlen ólomkatona történetével segít a gyerekeket az ünnepekre hangolni. A Csiribiri kézművesműhely is ott lesz a Fogadóban, és karácsonyfadísz-készítéssel, tűzzománcozással, mézeskalácssütéssel segít múlatni az időt.

A Millenáris C épületében advent minden hétvégéjén játékot gyűjtenek a megyei gyermekotthonokban, illetve nevelőszülőknél élő gyermekek támogatására. Ha már úgyis erre kanyarodunk, biztassuk a gyerekünket, találjon a gyerekszobában olyan játékot, amely ép, de már nem tartozik a kedvencek közé, és hozzuk el együtt azoknak, akiknek örömöt tud okozni. Klassz befejezése egy családi szombatnak egy ilyen gesztus.

Csajkovszkij Diótörője nélkül nincs is karácsony. Olyan lenne ez, mint a Dallas Bobby nélkül. Karácsonyi mese, Marika és a Diótörő kalandjai magával ragadják a gyerekeket és a felnőtteket is, legyen szó balettről, vagy bábról. Legyen szó mindkettőről: ha a gyermekünk elmúlt ötéves, a Budapesti Bábszínházban a helyünk, például december 13-án, ahol a Diótörőt két részben láthatjuk pantomim- és bábjáték variációban. Kicsit nagyobb gyerkőcöket már bátran vihetjük a Thália Színházba, itt a Táncművészeti Főiskola növendékei táncolják el a mesebalettet, többször is karácsonyig, december 18-án például egészen gyerekbarát időpontban, 14:30-kor.

Diótörő és Mikulásparádé - gyerekes programok Advent idejénKarácsonyi vásárok – gyerekkel

Ma már érthetetlen, miért mennek sokan még most is Bécsbe, ha hamisítatlan karácsonyivásár-hangulatra vágynak. Kétségtelen, hogy az osztrák főváros advent idején talán a legszebb arcát mutatja, de Magyarországon számos helyen találunk roppant jól összerakott karácsonyi vásárt, ahol ha gyerekekkel érkezünk, akkor is jól tudjuk érezni magunkat. A leghíresebb még mindig a Vörösmarty téri Budapesti Karácsonyi Vásár, ahol anya bevásárolhat hagyományos kézművesportékákból, apa és a gyerekek pedig találkozhatnak a lappföldi Mikulással, és ingyenes kézművesprogramokon vehetnek részt. Persze lesz óriás karácsonyfa is, csak nehogy belefogalmazza a gyerek a Jézuskának szánt levelébe, hogy ő is ekkorát akar. Fényjáték, bejgli, és forralt bor, november 18. és december 30. között.
Néhány percnyi sétára a Vörösmarty tértől erős konkurencia jelentkezett idén, a Szent István-bazilika előtti karácsonyi vásár ígér az előbbihez hasonló kikapcsolódást. Igaz, itt nincs Mikulás, de van óriás adventi koszorú és korcsolyapálya, ahol végre kipróbálhatja csemeténk a tavaly karácsonyra kapott korcsolyáját, amit úgyse használt eddig.

Talán erős túlzás Budapest megújult pesti városközpontjának nevezni a Corvin negyedet, ahogy azt mostanában hívják, de karácsonyi vásárnak nem utolsó helyszín, az biztos. Figyelemre méltó kavalkádot varázsol ide a szervezőgárda: a kézművesvásár mellett Mikulás-vonat, Angyalok körhintája, Karácsonyi verklis, Mézeskalács Palota csalogatja a kicsiket, de az Élő Betlehem, állatsimogató afrikai kecskékkel, a Nyurgaláb vándorcirkusz, vagy a Pónis Mikulás-fogat is jó programnak ígérkezik, ha családdal moccanunk a városban.

Egyvalamit nem tudok csak, ki lehet az a Télkirály? Valami átmenet talán a Télapó és a betlehemi királyok között? Mindegy is, ő is fogadja majd a kicsiket, a Corvin sétányon ideiglenesen felállított palotájában.

A fővároson túl

Diótörő és Mikulásparádé - gyerekes programok Advent idejénMinden magára valamit adó megyeszékhely sétálóutcáján és/vagy a városháza előtt találunk karácsonyi programokat. Kifejezetten érdekesnek hangzik például a székesfehérvári programsorozat, a Fehérvári Karácsony 2011, mert itt azon túl, hogy a város több helyszínén kézműves- és jótékonysági vásár zajlik, a Püspöki Palotában kézművesfoglalkozásokat tartanak, a Hiemer-házban, ami a város régi-új építészeti büszkesége, közös mézeskalácssütésen vehetnek részt a gyerekek advent vasárnapjain. És ami külön szép és kedves a fehérvári adventezésben, hogy a város óvodásai és kisiskolásai kiemelt szerepet kapnak, minden nap más csoport vagy osztály lép a város színpadára kis karácsonyi műsorral. Így például a Tulipános óvoda nagycsoportja december 5-én adja elő a Téli varázs című műsorát, de a Szivárvány óvoda 4. sz. Csibe vegyes csoportjának „Lucázás”-ára december 13-ig várnunk kell.

Az igazi Mikulás

A Mikulás-fetisiszta gyerkőcökkel feltétlen el kell vonatozni Békéscsabára, a Mikulás-parádéra, december 6-án. Itt több tucat Mikulás vonul végig a város központján, délután fél négytől, akiket a krampusz vezet, és sok száz gyerek kísér. A végcél sajnos nem a rénszarvasok erdeje, csak a helyi ifjúsági ház, ahol a „létezik a Mikulás” illúziót még ideig-óráig fenntarthatjuk a gyerekben a játszóházzal, Télapó-bárral és a programkiírás szerint ide illő színpadi programok megtekintésével.

Aki abban hisz, hogy csak egyetlen Mikulás létezik, annak Nagykarácsonyba kell látogatnia, ahol a leleményes lakóközösség ügyesen kiaknázta a község névben rejlő lehetőséget, kitalálták, hogy ott lakik az IGAZI Mikulás, legalábbis a magyar. November 2. és december 23. között a dolgozószobájában várja látogatóit a nagy szakállú, a pirosra mázolt Mikulás-házban. Az udvarban parkol a „Csillagjáró Szán”, melyre mindenki felülhet, és itt a szarvasok is megcsodálhatók a kertben. Amíg a nagy találkozásra várunk, játszóházban üthetjük el az időt, fenyőlabirintusban bolyonghatunk, vagy meghívhatjuk a Mikulás cukrászdába az addigra teljesen kimerült nagymamát.

Azok a gyerekek, akiknek a szülei mégsem Nagykarácsonyt választják a hétvégére, a Mikuláshoz intézett kéréseiket levélben is eljuttathatják az igazihoz, a cím: Mikulás, 2425 Nagykarácsony.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top