Tuti Tippek

A Jézuska már nem divat?

Karácsony táján nemcsak a bőséges árukínálat hozhat minket zavarba, hanem gyerekeink kérdései is. Ki hozza a fát? És mitől lesz a zöld fenyő egyszerre díszes és csillogó?

És különben is: honnan van ez a sok ajándék a fa alatt? A különféle kérdésekre változatos válaszokkal szolgálhatunk…

A minap érdekes beszélgetésre lettem figyelmes a játszótéren. Az egyik három év körüli kisfiú érdeklődve kérdezgette az anyukáját arról, hogy vajon ki is hozza a fa alá az ajándékokat. Az édesanyja arcán némi hezitálás volt látható, de pillanatnyi gondolkodás után rávágta, hogy a Télapó. Gyerekkori emlékeim szerint nekem viszont a Jézuska hozta, és a csúcsdísz mindig egy angyalka volt. De miért is? A családom nem vallásos, anyukám elmondása szerint egyszerűen azért ünnepeltünk így, mert akkoriban ez volt a szokás, a Télapó december hatodikán, a Jézuska meg huszonnegyedikén jött, és kész. Nem ismertük az amerikai rénszarvasos szános csodát, kandallónk meg álmunkban sem lehetett, nemhogy karácsonyi zoknik!

A Jézuska már nem divat?

Gondolkodóba estem hát én is, hiszen ma már más időket élünk. A külföldi szokások jelentősen meghatározzák a mi gyerekeink mindennapjait, és a kisgyerekes szülőknek – akik körét immár én is gyarapítom – ki kell találniuk, hogy milyen rituálékat alakít ki gyermekei számára az ünnepekkor.

„Karácsonykor a Jézuska hozza az ajándékot és a fát”

 A fenyődíszítés hagyománya már a 15. században útnak indult Németországból, ahol fenyőágakat vittek be a lakásokba és fel is díszítették azokat. E hagyomány elterjedésének a lutheri reformáció is segített, mivel sokáig inkább a protestánsok tudhatták magukénak ezt a szokást. Amerikába is a németek vitték magukkal a hagyományt: az általuk sűrűn lakott Pennsylvaniában a 18. század közepén már tesznek említést karácsonyfáról.
Az Egyesült Államokban egyébként kekszet és tejet is szokás tenni az asztalra a Télapónak. Van, aki Rudolf rénszarvasra is gondol, és egy kis répát is szel ezek mellé a szánhúzónak.

„Az én kisfiam egyelőre még csak 2,5 éves, így még mesés időszakát éli – sőt igazán még bele sem kezdett – meséli Eszter, aki számára az a követendő példa, amit a szüleitől hozott. – Karácsonykor a Jézuska hozta az ajándékot és a csodálatosan feldíszített karácsonyfát. Miután magunktól rájöttünk, hogy a nagyikkal közös délutáni sétáink alatt anyuék a karácsonyfát díszítették és az ajándékokat betették alá, semmi sem változott. Szorgalmasan írtam a levelet Jézuskának, mit is szeretnék karácsonyra, majd odaadtam anyuéknak. Minden évben készülünk Jézuska jövetelére és arra, hogy pontban 18 órakor apu csönget a kis csöngettyűvel és körbeálljuk a fát. Szokás szerint megszólal egy régi bakelitlemezről a Mennyből az angyal, amit együtt énekelünk. Utána ajándékbontás és közös vacsora nagy beszélgetésekkel és örömmel fűszerezve. Számomra fontos, hogy tudja a kisfiam, ezek olyan maradandó értékek, amelyek a családi kötelékről, a szeretetről és a meghittségről szólnak. Az idő múlásával majd rádöbben, hogy mi teremtjük meg ezt a légkört, de akkor már mindegy lesz, hiszen a szívében hordozza azt a szeretetet, mélységet, amelyet a karácsonyi ünnepek jelentenek.”

„A világ változik, így a szokások is”

„Nálunk a Télapó jön 24-én a szánján. Nincs Jézuska, mert nem vagyunk vallásosak, és nekem ez a szó egyébként is nehezen jön a számra – mondja Vera, a hároméves Dorka és a tíz hónapos Dávid édesanyja. – Jézuska inkább a vallásos családokba érkezik, illetve ha a nagyszülők vallásosak, nyilván akkor ez a  szülők »öröksége«. December hatodikán a Mikulás jön. Miklós-napon ki más jönne?” – teszi hozzá nevetve. A külföldi hatás erős, de ez nem is baj. A világ változik, változnunk kell vele. Nem mondhatjuk, hogy a karácsony ősi magyar szokás, így nincs semmi probléma azzal, hogy a körülötte zajló szokások is külföldről erednek.

A Jézuska már nem divat?

„Mindenki úgy ünnepel, ahogyan jól érzi magát”

„Mi csak 24-én délelőtt díszítjük a fát, Zsombor (2,5) fiam estig nem láthatja. Este szép karácsonyi dalok szólnak, lekapcsoljuk a villanyt, és bemegyünk a szobába megcsodálni a fát – meséli Csilla. – Mondtuk a kisfiamnak, hogy itt volt a Télapó, de még ezt nem értette. Ha majd megérti, akkor is így lesz, és biztos vagyok benne, hogy ő is tűkön ülve fogja várni az estét, hogy bemehessen a szobába megnézni, mit is hozott. Nálunk ez a karácsonyi ünneplés anyukámnak köszönhető, ő nem vallásos, nem hozta be a külföldi szokásokat, mi magunk alakítottuk a szokásokat a saját családunk képére. Nincs nagy csinnadratta, csak a meghitt ünneplés és a család együtt. A finom vacsora, az ajándékbontás és az együttlét számít. Csilla szerint attól függ, hogy miben hiszünk, hogy mit közvetített nekünk a családunk. Mindenkinek olyan karácsonyi ünnepléshez van joga, amilyenben ő érzi jól magát, legyen az a vallás, a külföldi szokások beépítése, vagy ahogy azt ők kitalálják.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top