Tuti Tippek

9 különleges kütyü karácsonyra

Összegyűjtöttünk pár tippet a kütyüfrontról és környékéről arra az esetre, ha nagyon meg lennél szorulva, és nem találnál ajándékot a pasinak, a gyereknek vagy egy idősebb rokonnak. Olyan ötletek közül is szemezgettünk, amelyek költsége pár forintból kijön, csupán egy nyomtató és némi kreativitás vagy kézügyesség kell hozzá.
 
Tényleg van olyan hasznos és kedves ajándék, ami pár forintból kijön, ha van egy nyomtató a közelben? Ez attól függ, mit tud értékelni az ajándék címzettje.
 
Minimum ár, maximum élvezet
 
Előfordulhat, hogy a pasid elolvad attól, hogy kézzel készítesz neki egy tartót a mobiljához. Ezen a linken találsz egy sémát, amiből iPhone-hoz, vagy hasonlóan vékony okostelefonokhoz szánt állványocskát hajtogathatsz papírból. Mivel a fénymásolópapír valószínűleg nem bírja el egy telefon súlyát, célszerű vastagabb lapot használni, vagy átmásolni a sémát egy kartonra. Innentől kezdve pedig már csak a fantáziádon és az ügyességeden múlik, mit festesz, rajzolsz vagy ragasztasz a tartóra, ami tetszik az ajándék leendő tulajdonosának.
9 különleges kütyü karácsonyra

Ha a gyerek is szívesen mókerál papírból kivágható és összeragasztható dolgokkal, akkor meglephetjük például egy rakétával, amit ő tud összerakni. A rakétára azért esett a választásunk, mert ez áll a legközelebb a cikkben tárgyalt témákhoz, azaz a kütyükhöz. De ha az nem szimpi, rengeteg más nyomtatható, hajtogatható és ragasztgatható érdekesség van még a Canon Creative Parkjában.

 
Ugyanitt találunk ingyenes naptársémákat is, amelyeket saját fotókkal lehet színesíteni. Több jópofa naptárötletbe is belefutottunk itt, a hátrányuk viszont az, hogy ezek a sémák angol nyelvűek, és vasárnappal kezdődik a hét. Ha mindenképpen magyar nyelvű naptár kell, akkor a TKexe naptárszerkesztő programot ajánljuk. Ilyen jellegű, saját családi fotókkal díszített naptárakat a legtöbb fotóboltban is lehet készíttetni, de ha az olcsóbb és személyesebb, illetve több választást kínáló megoldást keressük, akkor szétnézhetünk a fentebb említett kreatív játszótereken is. Az idősebb rokonok, szülők és nagyszülők többnyire értékelik az ilyen ajándékot, mert ők általában nem a digitális, számítógépen vagy mobilon tárolt naptárakat használják, hanem a falra kiakasztott verziót, a családi fotókat pedig mindenki szereti nézegetni.
 
Határ a csillagos ég
 
Nézzük meg a másik végletet is! Milyen kütyükkel lehetne meglepni a családot, ha súlyosabb összegeket is költhetnénk az ajándékokra? Nos, a gyerkőcök minden bizonnyal nagyra értékelik egy játékkonzolt, mozgásérzékelővel kiegészítve. Meg persze néhány játékkal, amivel lehet próbálgatni a mozgásérzékelőt, és megmosolyogtatni a rokonokat a féktelen hadonászással és ugrabugrálással.
LG 72LEX9 tévé, Microsoft Xbox Kinect, Philips HLA Coaster alátét
LG 72LEX9 tévé, Microsoft Xbox Kinect, Philips HLA Coaster alátét

Egy felmérés szerint a férfiak idén karácsonykor okostelefonra, tabletre és új tévére vágynak leginkább. Legutóbbi információink szerint jelenleg az LG-é a világ legnagyobb full LED 3D tévéje a 72 hüvelykes, azaz 183 centis képátlójával, minden bizonnyal ez lehet a plafon a férfiaknak szánt ajándékoknál. Ha ilyenre vágyna a pasid, le lehet nyugtatni azzal, hogy ezt a típust nem forgalmazzák itthon, tehát inkább nézelődjetek a pár centivel (és ezressel) kevesebb kategóriában.

Egy idősebb rokont valószínűleg nem érdekelnek annyira a kütyük, de esetleg elismerően nézhet egy különféle színeket váltogató LED-es poháralátét láttán az a családtag, akinek egyszerűen nem tudunk mit venni, mert már mindene megvan.
 
Arany középút
 
Ha a férfi kütyüre vágyik, nehéz valami személyes kedvességgel meglepni. Áthidaló megoldásként jöhet szóba a digitális képkeret, aminek van kijelzője, esetleg távirányítója is, mégis tele lehet pakolni a kellemes közös emlékekkel, fotó formájában.
 
Sony NWZ-B153 MP3 lejátszó, Canon PowerShot SX 130 IS fényképező, Samsung SPF-71E digitális képkeret
Sony NWZ-B153 MP3-lejátszó, Canon SX 130 IS fényképező, Samsung SPF-71E képkeret
 
Mivel az idősebb rokonok már mind kaptak valamilyen egyszerűen használható mobilt valamelyik karácsonyra az utóbbi években, idén esetleg szóba jöhet egy könnyen kezelhető fényképezőgép. Ezzel aztán fotózhatják a családot, a képeket pedig a jövő év végén el lehet majd kérni a 2012-es, egyedi készítésű naptárhoz.

Gyerekeknek – ha még nincs nekik – jól jöhet egy MP3-lejátszó. Ez önmagában még nem különleges ajándék, de ha az átadás előtt ráteszünk nekik néhány érdekes könyvet (vagy kötelező olvasmányt) hangoskönyvformátumban, máris ajándékoztunk nekik egy kis kultúrát is az elektronika mellé. A hangoskönyvért nem kell külön pénzt kiadnunk, ha találunk valami kedvünkre valót a Magyar Elektronikus Könyvtárban, ahonnan jelenleg 173 könyv tölthető le ingyenesen MP3 formátumban. (Ugyanezt e-könyvekkel is megteheted, ha e-olvasót ajándékozol, de ezek ára egyelőre még olyan magas itthon, hogy nem tudtuk nyugodt szívvel betenni az ajánlóba. Reméljük, jövőre már megtehetjük!)

 
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top