Tuti Tippek

Süss rétest, főzz gombócot, de ne moss! – Szilveszteri babonák

Még azok is, akik nem babonásak, szilveszterkor betartanak bizonyos szabályokat és fogadalmakat tesznek.

Süss rétest, főzz gombócot, de ne moss! - Szilveszteri babonákNemcsak vidéken tartja magát sok babona, az óév búcsúztatása és az új év köszöntése mindenütt rengeteg babonával, fogadalommal és tilalommal fonódott össze. Nézzük a legismertebbeket!

Szilveszterkor nem ajánlott baromfihúst enni, mert a baromfi elkaparja a szerencsénket. Pulykát enni is szerencsétlen dolog, mert haragot hoz a házhoz.
Halat enni folyó menti vidékeken szerencsét hoz, de máshol a hallal elúszik a szerencse.
Ha szilveszterkor nem eszünk meg mindent, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni.
Az egész kenyér megszegése régi szokás. Így a családnak mindig lesz kenyere.

Szilveszterkor zajt szokás kelteni. Ennek célja az ártó, rontó erők távol tartása. Régen ehhez ostort, csengőt, dudát és kolompot használtak, manapság trombitát és petárdát.
Szilveszterkor a pogácsába érmét sütnek. Aki megtalálja a szerencsepénzt, annak szerencsés és bőséges lesz az új éve. De az összes pogácsának el kell fogynia éjfél előtt, máskülönben minden az ellenkezőjére fordul.
Aki rétest süt, annak hosszú lesz a boldogsága, és ha jól megtölti, akkor a gazdagsága is.
Az óév és újév közötti éjszakán a lányok megtudhatják, ki lesz a párjuk. Házilag gyúrt gombócba férfineveket kell tenni. A főzéskor először a víz felszínére jövő gombócban van a jövendőbeli neve.

Süss rétest, főzz gombócot, de ne moss! - Szilveszteri babonákAz új év első napján kerülni kell a vitát és a veszekedést, máskülönben az egész év azzal fog telni.
Az új év első napján tilos mosni, teregetni, varrni, fonni, mert ez az egyik családtag halálát „okozhatja”.
Az új év első napján semmit sem szabad kivinni a házból, még a szemetet sem, mert ezzel kivisszük a szerencsét.
Malacot enni újév napján jót jelent, mert a malac előtúrja a szerencsét.
Január 1-jén a leghatékonyabb szerencsét hozó étel a lencse. Aki ilyet eszik, annak következő évben tele lesz a pénztárcája. Ha pl. mandulát főznek a lencsébe, és azt egy hajadon megtalálja, akkor az új esztendőben férjhez megy.
Újév reggelén tanácsos friss vízben megmosakodni, hogy egészségesek maradjunk. Vidéken aki reggel elsőnek merít a kút vizéből, szerencsés lesz egész évben.

Az új év első napján nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor az egész évet betegeskedéssel tölthetjük.
Szerencsét hoz, ha az év utolsó napján teletöltjük az összes konyhai edényt: cukortartót, sótartót, kávétartót, stb. Amennyiben ezek tele vannak, egész évben bőség lesz. De ha üresek, vagy nincsenek tele, akkor szükséget fogunk szenvedni ezekből.

A házasulandók és a szerelmesek ügyeljenek rá, hogy a mézescsupor tele legyen! Ha a szerelmesek megkenik ajkukat mézzel, és így csókolóznak éjfélkor, akkor a szerelmük édes és hosszú lesz.
A gyerekek száját azért kenték be mézzel, hogy édes beszédűvé és kedves emberré váljanak.
Az új év első napján csak olyan munkát végezzünk, amit egész évben szeretnénk! És úgy csináljuk, ahogy az új esztendőben szeretnénk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top