Tuti Tippek

Öt szívmelengető karácsonyi könyv

Kandalló befűtve, karácsonyi égők bekapcsolva, gyertya meggyújtva, pokrócba becsavarodtunk, forralt bor bekészítve. Már csak olvasni kéne egy jó karácsonyi könyvet. Megmondjuk, mit érdemes!

Felnőtté válás karácsonykor

Öt szívmelengető karácsonyi könyvA könyv: W. Somerset Maugham – Karácsony Párizsban
Kétféle karácsonyozót ismerünk. Az egyik legszívesebben ki sem lépne az otthon melegéből az ünnepekben, míg a másik ilyenkor is világot látna, és meglesné, hogyan ünnepelnek az emberek a világ különböző tájain. Ez a könyv az utóbbiaknak készült. Az angol prózaíró még a XX. század első felében vetette papírra Charley, az angol fiatalember kalandjait, aki egy gyerekkori barátját megy el meglátogatni a karácsonyi ünnepekben Párizsba, ahol megismerkedik egy orosz kurtizánnal. A könyv lenyűgözően ábrázolja az ünnepek hevében égő francia fővárost, miközben a felnőtté válásról és a naivitás, a gyermeki lélek elvesztéséről is szól, ugyanis a csillogó szemű Charleynak a találkozások hatására meg kell változnia. Karácsonyi olvasmány kalandoroknak és felnőtteknek, melyet leginkább a szülők könyvespolcain vagy az antikváriumokban keressünk.

Rosszcsontok karácsonya

Öt szívmelengető karácsonyi könyvA könyv: Barbara Robinson – A legeslegszebb betlehemes
A könyv Ausztráliában A legrosszabb gyerekek a világon címmel jelent meg, ami elég árulkodó. Egy família hat rosszcsontjáról szól, aki ugyan az édesanyjukkal élnek, de igazi vásott kölykök, akik valójában önmagukat nevelik. Templomba is csak azért mennek az ünnepekben, mert elterjed a hír, hogy sütit osztogatnak. A Herdmann gyerekek aztán valahogy mégis ott ragadnak, sőt részt vesznek a szokásos évi betlehemes játékokban. Csakhogy velük már semmi sem marad a szokásos: Szűz Mária szivarozik a WC-n, felgyújtanak egy pajtát, Gábriel arkangyal pedig néha felpofozza a pásztorokat… Vicces és szívmelengető, alig száz oldalas kisregény rosszcsont kölykökről, ami a hetvenes években íródott, és azóta angol nyelvterületen ismert darab lett, amit sokszor visznek színpadra. 2010-ben jelent meg itthon utoljára.

Egy nagylelkű ajándékozás története

Öt szívmelengető karácsonyi könyvA könyv: O. Henry – A háromkirályok ajándéka
Karácsonyi ajándékokat venni nem egyszerű mulatság, még akkor sem, ha a pénz része nem jelent akadályt, olyankor azonban igazán nehéz, amikor az anyagiak súlyos korlátokat szabnak. Erről szól az amerikai novellista, O. Henry 1905-ben írt novellája, amit egy gyönyörűen illusztrált könyvben adtak ki utoljára magyarul még a kilencvenes évek elején. A történet főszereplője egy fiatal házaspár, akik karácsony előtt egy nappal kétségbeesve veszik észre, hogy hiába próbáltak spórolni egész évben, a félretett pénz nem elég ahhoz, hogy karácsonyi ajándékot vegyenek. Mindketten váratlan lépésre szánják el magukat. A könyv elsőre szívmelengető, és a két főhőst nagyon lehet szeretni, ám a végső fordulat kellőképpen visszahoz minket a valóságba. Földközeli karácsony, nagy szívvel, de valósághűen.

Nosztalgikus ünneplés

Öt szívmelengető karácsonyi könyvA könyv: Fekete István – Karácsony éjjel
Fekete István neve hallatán sokunknak egyből a Vuk vagy a Tüskevár ugrik be, de az író ennél jóval változatosabb életművet hagyott maga után. A Karácsony éjjel a harmincas és hatvanas években íródott karácsonyi novelláit szedi csokorba, és a hasonlóság annyiban mindenképp adott, hogy néhány sztorinak állatok a főszereplői, és a természet leírása ugyanolyan érzékletes és szellemes, mint a legismertebb könyveiben. Egy olyan világba kaphatunk betekintést, amikor a karácsony szellemét még messze nem az ajándékozás határozta meg, hanem a család összegyűlése a kandalló és a karácsonyfa mellett. A II. világháború és a szegénység néhány történetre rányomta bélyegét, de a szerző szeretetteli szellemisége optimistává és széppé varázsolja ezt a karácsonyi kötetet. 2005-ben adták ki, antikváriumokban jó eséllyel hozzáférhető.

Romantika szentestére

Öt szívmelengető karácsonyi könyvA könyv: Richard Paul Evans – Hol lehet Noel?
Richard Paul Evansnek nagyon megy a karácsonyi próza, amit a Karácsonyi doboz című könyvében is megmutatott, ám a nálunk két éve megjelent Hol lehet Noel? erre is rátesz egy lapáttal. A regény két ember egymásra találásának története. Minden szereplővel együtt lehet érezni, ezért igazán szívet melengető a szerencsétlenséget szerencsétlenségre halmozó fiú, valamint a kishúgát kereső lány sztorija, akik egy november végi estén találnak egymásra egy véletlen folyományaként, és találkozásuk azonnal megpecsételi a sorsukat. Akik egy karácsonyi könyvtől nemcsak családi meghittséget, hanem romantikát is várnak, azok örömmel fogják olvasni a regényt, aminek története ugyan kissé kiszámítható és nem tartogat meglepetéseket, de olyan kellemes stílusban íródott, és annyi boldogsághormon van benne, hogy az ünnepekre nem is kívánhatnánk ennél pompásabb olvasmányt.

Vegyél filmet karácsonyra!
Halászlé helyett kappan – ilyen az olasz ünnepi menü

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top