Tuti Tippek

Mézeskalács-fűszereket teszteltünk

Hivatalosan is bejelenthetjük, hogy itt a karácsonyi őrület, ezt jelzi az is, hogy kisütöttük az első három adag mézeskalácsot. A díszítés még hátravan, de azt már tudjuk, hogy milyen fűszerkeveréket használjunk, ha elfogy a mostani adag.

Először is tisztázzuk: mit sem ér a mézeskalács, ha a tésztája nem az igazi. Mi már tavaly ráleltünk kettő igazán jóra, ezért nem variáltunk, Mami és Ízbolygó receptjét sütjük felváltva, attól függően, hogy milyen a kedvünk. Azért pedig ne vessen meg minket senki, mert fűszerkeveréket használunk. Az elmúlt évek tapasztalata ugyanis az, hogy hiába szórunk bele fahéjat, szegfűszeget és gyömbért, valami hiányzik az igazi karácsonyi ízhez, ha csak ennyi kerül bele. Ezért mi évek óta kész fűszerkeveréket veszünk. Egyetlen szabályt veszünk figyelembe: nem jöhet semmi, amiben mesterséges ízfokozó van.

A kínálat nem túl nagy: mi három fűszerkeveréket találtunk, egy saját márkásat az Aldiban, ami a Bella márkanévre hallgat, valamint a Kotányi és a Lucullus termékét használtuk. Egyetlen szabályt tartottunk be, mindegyik tésztába ugyanannyi fűszert tettünk, hogy kiderüljön, hogy melyiknek mennyire intenzív az íze.

Bella Lebkuchen – avagy az igazán gyömbéres versenyző

Mézeskalács-fűszereket teszteltünk

Összetétel: fahéj, szerecsendió, koriander, szegfűszeg, jamaicai szegfűbors, édeskömény, gyömbér, ánizs, csillagánizs, bors, kardamommag.

Az illata kicsit olyan, mintha valami füstölőboltot porszívóztunk volna ki, ezért aztán kicsit féltünk beletenni az előírt mennyiséget, de a teszt az teszt. Szép sötétre színezte a tésztát, ami azért jó hír, mert sokkal jobban mutat majd rajta a dekoráció.

Az illata sütés után már korántsem volt zavaró, sőt. Erőteljes volt, de nem tolakodó. Imádtuk. Az íze gyömbéres és fahéjas egyszerre, a többi fűszert nem igazán éreztük ki, viszont a gyömbértől kapott egy kicsit csípős ízt, ami lehet, hogy nem lesz a gyerekek kedvence, de mi imádtuk.

Kotányi Mézessütemény fűszerkeverék – mintha a nagyi sütötte volna

Mézeskalács-fűszereket teszteltünk

Összetétel: fahéj, szerecsendió, koriander, gyömbér, édeskömény, szegfűszeg, szegfűbors, ánizs, csillagánizs, bors, kardamom. 

Az illatától azonnal karácsonyi hangulatunk lett, ami jó hír, mert ez azt jelenti, hogy nincsen benne semmi olyan, amitől műíze lenne. Kellemes fahéjas illat, egy kevés szegfűszeggel, és igazándiból mást nem is éreztünk ki belőle. 

Az előzőnél kicsit világosabb lett a mézeskalácsok színe, de egyáltalán nem neveznénk színtelennek, az illata még mindig finom, nem túl erős. Az íze is pont olyan, amilyent vártunk, nem tolakodó, nem túl fűszeres, nem csípős. Mivel sem a gyömbér, sem pedig a szegfűbors nem érződik markánsan, így abszolút gyerekbarát fűszerkeverékről beszélünk.

Lucullus Mézeskalács – csak a mennyiség számít

Mézeskalács-fűszereket teszteltünk

Összetétel: őrölt fahéj, őrölt szerecsendió, őrölt szegfűszeg, őrölt koriandermag, őrölt ánizs, őrölt édeskömény, őrölt kardamommag, őrölt szegfűbors, őrölt gyömbér. 

Az illata kicsit bizarr, nem igazán karácsonyi, de a karácsonyi fűszereknél meg kell tanulni elvonatkoztatni ettől. A mézeskalácsok ennél a fajtánál lettek a legvilágosabbak, de ez még semmit sem árul el a minőségéről. Az íze ennek a legkevésbé erős, bár a zacskón feltüntették, hogy a tasak tartalma 1 kg tésztához elég, mi a szabályoknak megfelelően annyit tettünk ebből is, mint a többiből. Meglett az eredménye. Egy viszonylag halovány ízű mézeskalács, azonban ez sem rossz, főleg ha valaki nem igazán van oda az erős fűszerekért. 

Tapasztalatok

Nekünk az Aldi saját márkás fűszere ízlett a legjobban, de gyerekeknek a Kotányi lesz a legjobb, aki pedig nem szereti tartogatni a fűszereket, az válassza a Lucullust, abból ugyanis simán felvesz a tészta egy zacskónyit.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top