Tuti Tippek

Stresszmentes karácsony: Így készülj az ünnepekre, hogy ne ússz el teljesen – 3. rész

Cikksorozatunkban a lehetetlenre vállalkozunk: olyan időbeosztást javasolni az ünnepek előtti pár hétre, hogy a Szenteste és az azt megelőző néhány nap ne őrültekháza, hanem valóban meghitt családi ünnep legyen, ahol az idegbaj helyett inkább egymásra figyelünk. A harmadik részben december második hetének teendőire koncentrálunk.

Ajándékcsomagolás

Ha eddig tartottad az ajánlott karácsonyi készülődéses menetrendünket, akkor az ajándékok nagy része már az otthonodban figyel, és a csomagolópapírt is beszerezted, így eljött az ideje, hogy a két korábbi lépés egy harmadikhoz vezessen: a karácsonyi ajándékok becsomagolásához. Sok ajándék esetén időigényes tevékenység, amit a furcsa formájú meglepetések néha kifejezetten nehézzé tudnak tenni.

Stresszmentes karácsony: Így készülj az ünnepekre, hogy ne ússz el teljesen – 3. rész

A menü összeállítása

Ha már megvettél minden ajándékot, mostanra talán kitisztult a kép, hogy mennyi pénzed maradt a karácsonyi menüsor összeállítására. Ezzel is számolva itt az idő, hogy kitaláld, mit fogsz főzni, sütni a vendégeidnek, és ehhez milyen hozzávalókat kell majd beszerezned. Készíts bevásárlólistát!

Extra ajándékok

Előfordulhat olyan helyzet, amikor váratlanul egy olyan rokon is felbukkan ünnepek idején, akivel nem számoltál a vendéglista összeállításánál, vagy akiről egyszerűen csak valamiért megfeledkeztél. Ő sem maradhat karácsonyi ajándék nélkül, ezért nem árt ilyenkor készenlétben tartani egy-két jó minőségű, de személytelen karácsonyi ajándékot, mint egy jó üveg bor vagy gyerekek esetében egy ínycsiklandó, szépen csomagolt csokoládé.

Rendelj, ne süss!

Mi leszünk az utolsók, akik bárkit lebeszélnek egy jó süteménysütésről, de a stresszmentes karácsony egyik titka az, hogy ne vállald túl magad. Ha a sokfogásos menü mellett a karácsonyi sütik készítése már neccesnek tűnik, akkor inkább rendeld meg a sós és édes falatokat a kedvenc cukrászdádból már most, és ezáltal is egy gonddal kevesebb. Ha mégis ragaszkodsz a saját sütéshez, találj ki olyan karácsonyi sütiket, amik tartósak, már a héten elkészítheted őket, és semmit nem veszítenek a minőségükből, ha lefagyasztod, majd karácsony napján előszedve kiolvasztod őket.

Stresszmentes karácsony: Így készülj az ünnepekre, hogy ne ússz el teljesen – 3. rész

A nem frissen vásárolandó ételek és italok beszerzése

Nyilván a halat nem másfél héttel a főzés előtt szerzed be, és a zöldség-gyümölcs szekcióban sem most kell még körbenézned, de ha már a karácsonyi készülődéssel jól állsz, és készen áll a menü és a hozzá tartozó bevásárlólista, biztosan akad rajta néhány olyan tétel, ami nem igényli, hogy friss legyen. Az alkoholt, az üdítőket, a konzerveket és számos más tartós élelmiszert érdemes már most beszerezni, hogy az utolsó napok rohamában már tényleg csak a legszükségesebbekért kelljen beugrani a boltba.

Válaszd ki a ruháidat a vendégváró napokra

Családi eseményekkor – főleg ha kicsit távolabbi rokonok is érkeznek – azért kicsípi magát az ember, és nagyon kellemetlen, ha pont a nagy nap előtt derül ki, hogy ismét egy “nincs egy jó göncöm se” szituációval állunk szemben. Az ilyen szituációk elkerülése végett érdemes egy alapos terepszemlét tartani a szekrényben, majd a látottak alapján összeállítani, mit veszünk fel, amikor jönnek a vendégek. Ha pedig hiányzik valami, és meg kell venni hozzá, még időben vagyunk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top