Tuti Tippek

Dobj hatost! – 10 társasjáték karácsonyra a gyerekeknek

Karácsonyra ne csak tárgyakat, hanem igazi élményt ajándékozzunk! Mi sem egyszerűbb, ha színes és izgalmas társasjátékokat választunk, amit aztán együtt próbálunk ki. A gyerekek akkor játszanak majd vele nagy örömmel, ha a felnőttek is partnerek. A felnőttek pedig akkor csatlakoznak szívesen, ha ők sem unatkoznak közben. Íme, néhány klasszikus és néhány újdonság.

Csigafutam

2-3 éves kortól, 2-6 játékos

Dobj hatost! - 10 társasjáték karácsonyra a gyerekeknek

A rózsaszín vagy a narancssárga csiga a gyorsabb? Az attól függ, melyiknek van nagyobb szerencséje! A “Csigafutam” társasjátékban bármi megtörténhet, még az is, hogy futóversenyt rendeznek a lassan vánszorgó csigák. A nagyon egyszerű pályán akkor haladhatnak előre, ha azt a színt dobjuk ki a dobókockával, amelyik csigával versenyzünk. Az győz, aki először jut célba. Az egyszerű játék szabályai a legkisebbek számára is könnyen elsajátíthatóak, az izgalmas játékban pedig bárki nyerhet, ha a szerencse mellé áll. Játszhatjuk ketten, de akár hatan is indulhatnak a futamon. A gyerekek imádják, hogy igazi, nagyobb méretű fából készült csigákat tologatnak a mezőn, de a felnőtteknek sem unalmas. Egy-egy futam gyorsan lejátszható, bár egy futam sosem elég. Ez egy olyan társas, amit különböző korú gyerekek is szívesen játszanak együtt, és sokáig nem lehet kinőni.

Gyümölcsöskert

3 éves kortól, 1-4 játékos

A társas egyik erénye, hogy nagyon egyszerűen játszható, de a játékhoz tartozó kellékek nagyon aranyosak, ízlésesek. A feladat, hogy előbb szüreteljük le a fákról a gyümölcsöket, mint ahogy a holló megenné őket. Négy nagy fa: egy alma, egy körte, egy cseresznye és egy szilva telis-tele van terméssel. Viszont a holló a tábla közepén szeretné megkaparintani őket. A dobókockán a gyümölcsök színei láthatóak, olyat tehetünk az igazi kosárba, amit dobtunk. Ha kosarat dobunk, mi választhatunk, mit szeretnénk. Ha viszont hollót dobunk, ki kell raknunk a madarat. Ha összeáll a képe, ő győzött.

Az elveszett nyakék

4 éves kortól, 2-4 játékos

Dobj hatost! - 10 társasjáték karácsonyra a gyerekeknek

Ezt a játékot egy Grimm mese ihlette és magyar tervezők munkája. Gondtalanul élt egy királykisasszony a messzi vidéken, amíg egy gonosz boszorkány mély, üres álmot nem küldött rá irigységében. Elszakította csodálatos nyakékét, és gyöngyeit a kertbe szórta szét. A lány addig nem ébredhet fel, amíg valaki a gyöngyöket mind össze nem gyűjti újra, ez a feladat vár a gyerekekre. Ez egy kooperatív társasjáték, nem egymás ellen, hanem homokórával szemben játszunk. Hiszen, mielőtt az leperegne, kell a feladatot teljesíteni. A nyaklánc darabjai igazi féldrágakövek (hematit, korall, gyöngyház, ametiszt).

Úton az oviba

3 éves kortól, 2-4 játékos

Dobj hatost! - 10 társasjáték karácsonyra a gyerekeknek

Szeretnél kalandokat átélni Bogyóval, a csigafiúval és Babócával a katicakislánnyal? Épp oviba indultak, csakhogy mindenféle mókába keverednek, mielőtt odaérnek! A 3Ds- elemeket (gyümölcsfát, pókot, szivárványt) a felnőtteknek kell felépíteni, de a játék egyszerű. A dobókockával annyit léphetünk előre, ahányat dobunk. Csakhogy bizonyos mezők különlegesek: előfordulhat, hogy Vendel, a szarvasbogár megkér bennünket, vigyük vissza az elveszett lufiját, és lemaradunk, de szőlőt sem érdemes csipegetni, mert kimaradunk a körből. Persze a szerencse forgandó, ha segítünk Szellőnek a szitakötőnek gesztenyét szedni, újra dobhatunk, vagy ha hagyjuk sünit aludni, akkor előbbre léphetünk. A feladat, hogy minél gyorsabban érjünk oda Pettyes Futrinka nénihez a dadushoz és Dongó óvó nénihez az oviba. Akik szeretik Bartos Erika meséit, különösen szeretni fogják, de minden óvodásnak ajánlott.

Taló

6 éves kortól, 2-4 játékos

Dobj hatost! - 10 társasjáték karácsonyra a gyerekeknek

A TALO – Fel a csúcsra! egy különlegesen izgalmas építőjáték, amelyben építmények tervezőivé válhatunk! Bár közösen építünk, a végén csak egy győztes lesz, aki a győzelmi zászlót kitűzheti a csúcsra. Építkezünk, de úgy, hogy a másiknak kevésbé sikerüljön magasra törni. A kicsik nem taktikáznak, csak építenek, ahogy érzik és közben öröm látni, hogyan próbálják egyeztetni a dobott számot a különböző hosszúságú fa elemekkel, miközben mindjárt a csúcsra akarnak ugrani. A nagyobbak már fifikásak – taktikázni kezdenek. A térbeli játékot a faelemekkel, mérőeszközökkel még a felnőttek is élvezik.

Igen? Nem? Egyik sem!

5 éves kortól, 2-4 játékos

Dobj hatost! - 10 társasjáték karácsonyra a gyerekeknek

Ez a társasjáték a klasszikus “fekete, fehér, igen nem” szójáték újragondolt, izgalmas változata. Az egyik játékos kérdéseket olvas fel egy kártyáról (több mint 900 van belőle!), a másik játékos válaszol, azonban vigyáznia kell, hogy ezt a tiltott szavak kimondása nélkül tegye. Pörgessük fel az agykereket és már indulhat is! A kérdések két korosztályra íródtak, és több témát is felölelnek.

Marrakech

6 éves kortól, 2-4 játékos

Az arab piacok híresek voltak díszes szőnyegeikről, akármerre jártak az emberek szőnyegárusba botlottak. Azonban, ha rálépnek egy szőnyegre a poros szandáljaikkal, azért fizetni kell.
A Marrakech egy családi társasjáték, amelyben mindannyian szőnyegárusok vagyunk, és a verseny a legjobb helyekért folyik. A játékban igazi miniatűr szőnyegekkel kereskedhetünk. Saját körünkben kockadobással határozzuk meg, mennyit léphetünk. Azon a helyen, ahová érkeztünk kiteríthetjük saját szőnyegünket. Ha más játékos szőnyegére lépünk, fizetnünk kell. A játék véget ér, ha a játékosok kiterítették az összes szőnyegüket, és kezdődik a piac értékelése. Minden a piacon látszódó szőnyeg 1 pontot ér, amelyhez hozzáadódik az összegyűjtött pénz. A legtöbb ponttal rendelkező játékos nyeri meg a játékot. Pörgős, látványos.

Scotland Yard Junior

6 éves kortól, 2-4 játékos

Dobj hatost! - 10 társasjáték karácsonyra a gyerekeknek

Fogjuk el Mister X-et London utcáin! A Scotland Yard Junior társasjátékban a bűnözőt nyomozók kergetik, de nehéz elfogni, hiszen használja az angol főváros teljes közlekedési hálózatát. Merre fog haladni Mister X? El fogják kapni a nyomozók, vagy el tud menekülni? A Scotland Yard Junior társasjáték egyszerű szabályaival és rövid játékköreivel bevezetés az igazi Scotland Yard társasjátékba!

Escape

8 éves kortól, 1-5 játékos

Dobj hatost! - 10 társasjáték karácsonyra a gyerekeknek

Menekülj gyorsan, mint Indiana Jones! Aki játszott már ezzel a játékkal, azt szereti benne, hogy gyors, és nagyon izgalmas. A játékosoknak mindösszesen tíz percük van (ennyi idő alatt vége is egy-egy játéknak), hogy felmarkoljanak annyi kincset, amennyit csak tudnak. Csakhogy még a kijáratot is meg kell találniuk, hogy elmeneküljenek. A játékban található egy CD is, hanganyaga még élvezetesebbé teszi a játékot. Van, aki ezt a mobiljára tölti, hogy könnyebben lejátszhassa. A fekete maszkok miatt könnyű beragadni – és bár kevesebb a taktika, és több múlik a szerencsén, a fiúk biztosan imádni fogják.

Dixit

8 éves kortól, 3-6 játékos

Dobj hatost! - 10 társasjáték karácsonyra a gyerekeknek

A sejtelmes fogalmazás és szárnyaló képzelet izgalmas társasjátéka a Dixit. Akinek van kedve mesélni, beszélgetni, leírni, történeteket kitalálni, nem fog csalódni! A játék menete egyszerű: egy képet kell választani (az illusztráció is nagyon szép), majd a többiek is választanak egyet, ahhoz hasonlót, amiről az első játékos mesélt. A választott képeket meg kell keverni, majd mindenkinek tippelnie kell, hogy melyik lehetett az, amiről a mesélő mesélt. Pontot az kap, aki kitalálta, illetve az, aki a saját választott képével összezavarta a többieket és arról hitték, hogy az eredeti kép. Ha már sokszor végigjátszotta a család, érdemes kiegészítőket venni hozzá.

Olvass még társasjátékokról!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top