Tuti Tippek

Miért éppen mikulásvirág?

Van, aki minden télen új növényt vesz, és van, aki minden évben megpróbálkozik, hogy életben tartsa következő karácsonyra is a mikulásvirágát. Tényleg ennyire sok figyelmet, gondozást igényel a mikulásvirág?

Kedvenc cserepes virágunk így december elején, hiszen pompás, élénk színével az adventi készülődős időszakban, a lakás dísze lehet. Természete viszont nem egyszerű, könnyen cserben hagyhat minket, ha nem a megfelelő gondoskodást kapja. Pár tanács, hogy mikulásvirágunk még újévkor is pompázatos legyen.

A piros mikulásvirág a favorit

Első ránézésre piros virágú növénynek is gondolhatnánk a mikulásvirágot, de alaposabban szemügyre véve rájövünk, hogy az élénk piros szín a felső leveleké, közvetlenül a zöld levelek felett és a kevésbé hivalkodó halványsárga virágszirmok alatt. Létezik fehér, sárga, rózsaszín verziója is a mikulásvirágnak, de a klasszikus zöld-piros mindig favorit marad.

Mikulásvirág

Mikulásvirág, a mexikói

A gondok ott kezdődnek, hogy a mikulásvirág eredetileg egy Mexikóból származó cserje, amit aztán addig nemesítgettek, míg szépen el nem fért egy kisebb cserépben. Alapvető igényei azért még mindig a melegebb éghajlatot idézik meg,de vigyáznunk kell, a túl nagy melegben könnyen kiszárad.

  • Hőigénye 15-20 C fok körül van és nem szereti a huzatot. Vásárlást követően jól csomagoljuk be, nehogy a hazaúton megfázzon.
  • Szereti viszont a sok napfényt és a vizet, a túlöntözést azonban kerüljük!
  • Kapjon tápoldatot virágzási időszakban.
  • Az ünnepek elmúltával január végén lehullanak levelei, ilyenkor érdemes visszavágni a növényt és visszavenni a tápoldat és a víz mennyiségét is.
  • Ha ügyesek voltunk májustól újra megéled, és nyárra zöld leveleket is hoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top