nlc.hu
Tuti Tippek

DIY: Szőrös adventi koszorú

Így készíts szőrös adventi koszorút a 2020-as trend nevében

2020 trendi színeit is bevetheted az adventi koszorú pimpelése során. Ám az idei sláger határozottan a műszőr és a mezei stílus.
Szőrös adventi díszek

Ha szeretnél pénzt spórolni, és/vagy szükséged van kilépni a mókuskerékből, kicsit kreatívkodni, és pihentetni az elmédet, akkor vásárlás helyett inkább csináld magad az adventi koszorút. Egyáltalán nem nagy ördöngösség, ráadásul a saját stílusodat, elképzelésedet, vagy akár a klasszikus elemeket, kiegészítőket vegyítheted az idei színtrendekkel is.

De honnan is jön az adventi koszorú története?

Egészen a XIX. századig kell visszamennünk az időben, pontosabban 1839-be, amikor H. Wichern német evangélikus lelkész megalkotta az adventi koszorú ősét, azaz 23 gyertyát helyezett el egy felfüggesztett szekérkeréken, és minden nap eggyel többet gyújtott meg belőlük.  Ma ezek általában fenyőágakból készített kör alakú koszorúk, amin négy gyertyát találunk, régebben főleg a piros, zöld, ezüst és az arany színek jellemezték a díszítést, de ma már rengetegféle színű, díszítésű adventi koszorút találunk.

Ha vallásosak vagyunk, vagy hűek szeretnénk maradni az adventi koszorú történetéhez és jelentéséhez, akkor fontos tudnunk, hogy egy-egy gyertya meggyújtása mit jelképez:

  1.  gyertya: Meggyújtásakor végiggondolhatjuk azokat a próféciákat, amik a Messiás eljövetelét előre meghirdették.
  2. gyertya: Arra emlékeztet minket, ahogy az angyal hírül adta Máriának, majd Józsefnek is az örömhírt, hogy ők nevelhetik fel Isten Fiát, Jézust.
  3. gyertya: Azt a világosságot jelképezi, ami a pásztorokat is megvilágította.
  4. gyertya: A napkeleti bölcseket vezető betlehemi csillag ragyogását jelképezi, tehát amikor már mindegyik gyertya ég, ez azt jelenti, hogy elérkezett a karácsony, megszületett Jézus.

Íme egy klasszikus adventi koszorú 2019-ből:

Eredetileg a gyertyák közül három lila, egy pedig rózsaszín, de ma már ez nem ennyire kötött, a trendeknek megfelelően az adventi koszorú kinézete, színe és stílusa széles skálán mozog. Ha szeretnél nagyon trendkövető lenni, akkor érdemes tudni, hogy ebben az évben két különböző színpaletta került előtérbe:

  • az egyik világos árnyalatokkal, semleges színekkel, a zöld árnyalataival, az ég kékjével és visszafogott pinkkel;
  • a másik sötétebb terrakottával, burgundi vörössel, mélykékkel.

Persze ezektől el is lehet térni, és szabadjára is engedhetjük a fantáziánkat, például akár száraz virágot is használhatunk a díszítésben:

Idén a lakberendezésben is visszajöttek a természetes színek, formák, textúrák, a koszorúhoz is nyugodtan használj természetes díszeket. Környezettudatosan is lehet csodaszép koszorút készíteni:

Miket szerezzünk be? Mikre figyeljünk?

Ha eldöntöttük, hogy nagyjából milyen stílusban szeretnénk készíteni adventi koszorút, akkor irány a bolt vagy a természet, és szerezzük be hozzá a kellékeket.

  • Koszorúalap: bőséges a választék a szalma koszorúalaptól a vesszőn át a mohásig, de mi magunk is készíthetünk kartonlapból, drótból, fából, és a régieket is újból felhasználhatjuk. 
  • Díszítéshez:  milliónyi dolgot használhatunk fel hozzá, érdemes körülnézni a bevásárlóközpontokban található üzletek polcain is, a virágkellékeseknél és piacokon, de használhatunk teljesen természetes kiegészítőket is, mint például narancs- és citromkarikát, a szárított narancshéjat, a fahéjrudat, egész szegfűszeget, tobozt, fenyőágat, csipkebogyót, diót, mogyorót, apróbb fadíszeket, szalagokat, gömböket, a felsorolásnak csak a fantáziánk szabhat határt.
  • Ragasztópisztoly.
  • Tűződrótok: ezek jól jönnek a koszorúkészítés során, bármilyen, a háztartásban fellelt kemény vagy félkemény drót megfelel erre a célra.
  • Olló: lehetőleg legyen éles, hiszen sokféle dolgot kell majd elvágnunk.
  • Csípő- és kúpos fogó: drótok hajlítására, vágására, eldolgozására jó, ha kéznél vannak.
  • Gyertyatüske, gyertyatalp.
  • Mire figyeljünk?
    Mint olyan sok helyzetben, ezúttal is működik a kevesebb néha több elve, vagyis ne használjunk egy koszorún belül túl sok színt, anyagot, formát, ahogy a stílusokat sem érdemes keverni. Érdemes azt is eldönteni, hogy hideg vagy inkább melegebb árnyalatokat szeretnénk előnyben részesíteni, esetleg az abszolút naturális irányba mennék. Legyen egy alap/uralkodó színe a koszorúnak, a legjobb a semleges alap, innen ugyanis még bármilyen stílus felé vihetjük a dolgot, építkezhetünk különféle árnyalatokkal.

És íme egy videó, amiben lépésről lépésre követhetjük, hogyan készül el egy modern adventi koszorú házilag. Ráadásul egy szőrös, ami szintén menőnek számít idén, bár bevalljuk, ez nagyon nem a mi gusztusunk:

Még több karácsonyi dísz házilag:

Kiemelt kép: PixaBay

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top