nlc.hu
Tuti Tippek

Milyen ajándéktól lesz boldog a gyerek?

Játék vs. élmény: melyik ajándéktól lesz boldog a gyerek karácsonykor?

Meglepő lehet, de nincs egyértelmű, egyetemes válasz a kérdésre, hogy milyen ajándéktól lesz boldog a gyerek.

Nem mondhatjuk ki kategorikusan, hogy a materiális ajándékoknak nem örül annyira a gyerek, mint az élményeknek. Egy új tanulmányban ugyanis azt találták, hogy a gyerekek igényei elég gyorsan képesek változni, ha ajándékról van szó.

A Chicago Egyetemen készült tanulmány szerzője, Lan Nguyen Chaplin professzor a saját hatéves fiával kezdte el a kutatást. A fiú születésnapján egyáltalán nem az ajándékoké volt a főszerep, sokkal inkább a díszletek, jelmezek, programok vitték el a prímet, mégis, mikor megkérdezte a fiát, hogy mi tetszett a legjobban a szülinapján, akkor az ajándékokról kezdett lelkendezni. Ezután Chaplin a kollégáival négy kutatást végzett különböző korosztályú, 3-17 éves gyerekekkel, hogy megtalálja, mitől lesz boldog egy gyerek, ha ajándékozásról, ünneplésről van szó. Arra voltak leginkább kíváncsiak, hogy igaz-e a felnőttek alaptézise, hogy a gyerekek nem a tizedik játékot, hanem inkább élményt szeretnének ajándékba kapni.

Milyen ajándéktól boldog a gyerek?

A kisgyerekek boldogabbak lesznek a játékoktól (Kép: Unsplash)

Az eredményekből kiderült, hogy a fiatalabb gyerekek számára nem jelent nagyobb boldogságot, ha élményeket kapnak, mintha kézzel fogható ajándékokat. Sőt, valójában pont az ellenkezője igaz: nagyobb örömet szerez nekik egy vágyott játék, mint bármi más. Ahogy idősödnek, iskolába kerülnek, már sokkal inkább különbséget tudnak tenni a minőségi, élményhez fűződő és a materiális ajándékok között. Mire pedig tinédzserek lesznek, már teljesen átfordulnak és sokkal jobban értékelik, ha élményt vagy élményt szolgáló tárgyat (például, ha szeret varrni, azaz a varrás élmény számára, akkor boldog lesz, ha varrógépet kap karácsonyra) kapnak ajándékba.

Ennek az a nagyon egyszerű oka, hogy az élmények ajándékozása túl komlex és absztrakt egy kisgyerek számára. Ahhoz, hogy az élményhez – főleg, ha a jövőben következik majd csak be – öröm társuljon, szükség van tapasztalatra és kognitív érettségre. Így tehát nem is érdemes elvárni egy óvodástól, aki játékbabát szeretne kapni karácsonyra, hogy majd ugráljon örömében egy állatkerti éves bérlettől vagy bábszínházjegytől, mert csak keserves csalódás lesz a vége. Az élményajándékokat általános iskolás kor előtt hagyni kell és inkább úszni az árral, mert a kicsik tényleg attól lesznek a legboldogabbak, ha megkapják karácsonyra azt a rajzfilmfigurát, amire rá se néznek majd három nap múlva. Nem baj, a lényeg az, hogy csillogjon az örömtől a szemük pár óráig, nem igaz?

Milyen sütit sütsz karácsonyra?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top