nlc.hu
Tuti Tippek

Gesztenyemassza-ellenőrzés

Ezekkel a gesztenyemasszákkal vigyázz!

Gesztenyekészítményeket ellenőrzött a Nébih, akadtak problémás termékek.
gesztenyepüré

Az ünnepekre készülődve 22 gyorsfagyasztott gesztenyepürét és 5 gesztenyemasszát vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei. Élelmiszerbiztonsági szempontból mindent rendben találtak, egyéb hibák azonban előfordultak a gesztenyekészítményeknél – számoltak be a honlapjukon.

A jelölések vizsgálatakor például problémák mutatkoztak a termékek megnevezésével és a tápértékjelöléssel kapcsolatban, továbbá az egészségre, a tápanyag-összetételre és „cukormentességre” vonatkozó állítások közül is volt, ami nem stimmelt. 7 termék esetében jelölési hibák miatt figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.

A laboratóriumi vizsgálat során az egyik gesztenyepüré víztartalma és savfoka is meghaladta a megengedett felső határértéket, míg két gesztenyemassza és egy gesztenyepüré esetében a víztartalom, egy gesztenyepürénél pedig a cukortartalom volt a megengedettnél magasabb. Egy gesztenyepüré „alulteljesített” a teszten: ennek a hamutartalma nem érte el a Magyar Élelmiszerkönyvben előírt minimum értéket.

Összesen 6 termék esetében – 4 terméknél jelölési és minőségi hiba együttes jelenléte, 2 termék esetében pedig minőségi hiba miatt – élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabnak ki a hatósági felügyelők, melynek összege 1,2 millió forint.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI Fotó: Kollányi Péter 

Hangolódj az adventre az nlc-vel!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top