nlc.hu
Tuti Tippek

Karácsonyi dísz készítés házilag

Így csinálj facsipeszből karácsonyfadíszt

A legjobb díszek mindig azok, amikhez valamilyen közös élmény fűződik.

A gyerekek szeretik aktívan kivenni a részüket a karácsonyi készülődésből, főleg annak is a kreatív részéből, ezért érdemes megadni a lehetőséget, hogy kedvükre kézműveskedjenek az ünnep közeledtével.

Kislány só-liszt gyurmázik

Fotó: Getty Images/SBenitez

Olyan DIY megoldásokat mutatunk, amik kedvesek, jól mutatnak a fán vagy a lakás egyéb pontjain, és nem utolsósorban egyszerűek, hogy a gyerekekkel közösen is el lehessen őket készíteni. 

Csipesz csillag 

Amire szükséged lesz: 

  • 8 db fa csipesz
  • ragasztópisztoly
  • fehér festék és ecset 

Borzasztóan egyszerű, de annál látványosabb csillagot lehet kreálni néhány csipesz és egy ragasztópisztoly segítségével. A csipeszekről szedd le a drótot – ezt semmiképp ne hagyd a gyerekre, mert könnyen odacsípheti az ujját –, aztán fordítsd meg és egymásnak háttal ragaszd össze őket. Amikor megszáradtak, akkor a gyerekekkel alakítsatok belőlük az asztalon szimmetrikus csillagot, és az óramutató járásának megfelelően rögzítsétek a ragasztópisztollyal az egyes darabokat a következőhöz.  
Célszerű várni egyébként néhány percet egy-egy darab felapplikálása során, hogy ne essen szét a dísz. Amikor minden rész szorosan tapad egymáshoz, fehér festékkel fessétek le őket, és száradás után egyszerűen helyezzétek fel a fára.  

Tipp: Fehér festék helyett színeset is lehet használni, és akár némi csillámpor is igénybe vehető, hogy még egyedibb legyen a végeredmény. 

Csipesz csillag karácsonyi dekoráció

Fotó: Getty Images/Maria Symchych-Navrotska

Filc karácsonyfák 

Amire szükséged lesz: 

  • vékony filc anyag, több színben
  • hímzőfonal
  • folyékony ragasztó
  • karácsonyfa papír sablon
  • olló 

Nyomtass ki egy karácsonyfa sablont papírra, aztán vágjátok a gyerkőccel közösen körbe. Rajzoljátok át az anyagra a sziluettet, és ezt is óvatosan vágjátok ki. Mivel nincs karácsonyfa díszek nélkül, ezeket is készítsétek el más-más színű filcből, majd tegyétek félre. A hímzőfonalat fűzzétek a tűbe és alapöltéssel varrjátok körbe a díszt. Végül jöhetnek rá a díszek, ezeket egyszerűen ragasztózzátok be, és úgy nyomjátok rá a fenyőre.  

Tipp: Ha kicsi a gyerek, a varrás el is hagyható, illetve ugyanitt jegyeznénk meg, hogy bármilyen minta elkészíthető egy jó sablon alapján, nem kell a fenyőhöz ragaszkodni. 

Filc fenyő karácsonyi dekoráció

Fotó: Getty Images/Oksana_S

Só-liszt díszek 

Amire szükséged lesz: 

  • só-liszt gyurma (a recepthez kattints ide)
  • sütikiszúró formák
  • opcionális: termések, magvak, festék, gombok, stb. 

Az egyik legjobb program karácsonykor a só-liszt gyurmázás, ennek aztán tényleg csak a képzelet szab határt. Nyújtsátok ki a begyúrt tésztát nagyjából kisujjnyi vastagságúra, és sütikiszúró formákkal szaggassatok belőle díszeket. A kész minták mehetnek egy sütőpapírral bélelt tepsire, és lehet őket díszíteni is. Itt azonban ügyelj rá, melyik változat mellett voksolsz.  

Ha termésekkel, magvakkal, gombokkal díszítenétek, akkor még a puha tésztába érdemes belenyomni a mintázatot és így félretenni néhány napra a radiátor közelébe, hogy kiszáradhassanak. Ha viszont festenétek, akkor célszerű nagyon alacsony hőfok mellett néhány percre bedobni a tepsit a sütőbe, hogy hamarabb kiszáradjon a gyurma, csak ezután mázolni. 

Tipp: Amennyiben a fára akarod a díszeket felakasztani, ne feledkezz meg a tetejére készített lyukról, amin át tudsz húzni egy szalagot.  

Só-liszt gyurma karácsonyi dekoráció

Fotó: Getty Images/Almaje

Narancs girland

Amire szükséged lesz: 

  • narancs
  • piros-fehér mintájú hímzőfonal
  • tompa tű 

A narancsokat szeleteld fel – ha elég idős a csemetéd, ő is megteheti –, de vigyázz, hogy a szeletek ne legyenek vastagabbak, mint a kisujjad. Tedd őket egy sütőpapírral bélelt tálcára, majd úgy a radiátor közelébe, hogy ki tudjanak száradni. Az is jó móka, ha a gyerekekkel közösen reggel-este átfordítjátok őket néhány napon keresztül, hogy mindkét oldaluk tökéletesen kiszáradjon. Ezután egy vastagabb, tompa tűvel szúrjatok mindegyik közepébe lyukat, és a hímzőfonalra felfűzve készítsetek belőle girlandot.

Tipp: A narancs mellé lehet citromot és almát is fűzni, de valójában itt is csak a képzelet szab határt a végeredménynek.  

Szárított narancs girland karácsonyi dekoráció

Fotó: Getty Images/Cavan Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top