nlc.hu
Tuti Tippek

Olcsó virágok karácsonyra

Borítsd virágba az otthonod! 8 olcsó növény karácsonyra

Mutatunk nyolc pénztárcabarát élő dekorációt, amit a szomszédok is megirigyelnek majd.

Sokaknak valószínűleg a fagyöngy, a mikulás virág és a fenyőág ugrik be, ha karácsonyi dekorról van szó, de ezeken kívül is hatalmas a választék. Igaz, a növényektől illatozó lakás inkább a melegebb évszakokra jellemző, mégis nagyon jól fest, ha karácsonykor is virágba borul a ház. A szomorkásabb, komor napokon ugyanis csak ránézünk ezekre a növényekre és azonnal garantált az ünnepi hangulat!

Amarillisz

Ez a virág megérdemli, hogy felkerüljön az ünnepi asztalra! Ennek a növénynek a hagymája tél közepén virágzik, a cukorpálca (szabad fordításban) nevet pedig onnan kapta, hogy a virágai éppen olyan színben pompáznak, mint a karácsonyi nyalóka. A virágzás nagyjából 4-8 hétig tart, így érdemes megrendelni a növényt még novemberben, hogy karácsonykor elérje a legszebb alakját. Ajándéknak is nagyszerű egy kis édességgel párosítva.

amarillisz

Amarillisz (Kép: Getty Images)

Ár: 2000 forint

Karácsonyi kaktusz

A karácsonyi kaktusz a dél-amerikai dzsungelben őshonos, de ez ne ijesszen meg, nagyon is jól érzi magát nálunk. Különlegessége, hogy bár megszokta a meleget, mégis hűvösebb hőmérsékleten virágzik, így nem szükséges a kályha mellé tenni. Sőt, minél távolabb kell tartani a direkt hőforrásoktól! A gondozása is egyszerű: ha a talaj teteje száraz, akkor kell megöntözni, nincs túl nagy vízigénye. Tökéletes az ünnepi asztalra, a karácsonyfa mellé, de akár az irodába is, hogy már korán megérintsen a karácsony szelleme.

karácsonyi kaktusz

Karácsonyi kaktusz (Kép: Getty Images)

Ár: 2000 forint

Rozmaring

Igen, jól látod, a rozmaringról lesz szó, mint karácsonyhoz kapcsolható növényről. Bár nyilvánvalóan a legtöbbször fűszerként tekintünk rá, rengeteg felhasználási módja van. Igaz, a rozmaring télen lassabban növekszik, ennek ellenére betölti az illata a lakást, amitől egyből elkap az ünnepi hangulat. A legoptimálisabb, ha viszonylag sok fény éri, hiszen ezt nagyon igényli. Az öntözést illetően pedig ugyanaz igaz rá, mint a karácsonyi kaktuszra: csak akkor öntözzük, ha a felszíne száraz, éppen csak ennyi vízre van szüksége. Az pedig már csak rajtad múlik, hogy milyen ünnepi kaspót és szalagot kötsz rá.

rozmaring

Rozmaring (Kép: Getty Images)

Ár: 1000 forint

Tazetta-nárcisz

A nárcisz egy elképesztően sokoldalú virág, számos felhasználási módja van. Mivel sokan szeretik a hidegebb időszakban is virágba borítani a lakást, a kertészek kifejlesztettek egy olyan fajtát, ami akár cserépben is jól érzi magát. A cserepet tegyük világos, de hűvös helyre és ne öntözzük túl! Akár 40-45 centire is megnőhet és fontos, hogy szeptember végén, október elején ültessük el, így akár az ünnepi asztalt is díszítheti.

nárcisz

Nárcisz (Kép: Getty Images)

Ár: 2500 forint

Fehér azálea

A téli időszak egyik slágernövénye az azálea, ami ugyan nem illatos, de hűvösebb időben is virágzik, így méltó dísze lehet a lakásnak. Könnyen tartható virág, kezdőknek is bátran ajánljuk! A lényeg, hogy viszonylag hűvös helyen tároljuk, a 16-18 fok bőven megfelel neki, és a vízigénye sem túl nagy, ebben az időszakban pedig pláne nincs szüksége túlöntözésre.

azálea

Azálea (Kép: Getty Images)

Ár: 4000 forint

Flamingóvirág

Igaz, a nevét hallva egyáltalán nem a karácsony jut eszünkbe először, mégis könnyen ünnepi hangulatot varázsol. Piros virágai kedvelik a közvetett fényt, zöld levelei pedig egyenesen ragyognak, ha a növény jól érzi magát. Na ugye, ezzel a két színnel már meg is hoztuk a kedvedet, hogy a karácsonyi dekor részévé váljon ez a csodaszép virág. Szintén nem igényel nagy törődést, elég, ha akkor öntözzük, amikor a felszíne már száraz.

flamingóvirág

Flamingóvirág (Kép: Getty Images)

Ár: 3000 forint

Norfolk-szigeti fenyő

Igaz, ez a növény nem tartozik az olcsóbbak közé, mégis elképesztően könnyű vele karácsonyi hangulatot teremteni. Ahogy azt a neve is mutatja, kiköpött olyan, mint egy mini fenyő, ám idővel megnő és a cserépből akár ki is lehet ültetni az udvarra. Végső magassága elérheti az 50 métert is, de nyilvánvalóan nem ekkor kell megvenni, ha elsősorban díszként szeretnénk használni. Amikor kicsi, akkor még az ára sem annyira borsos. Kedved szerint feldíszítheted, így tényleg egy kis minifenyőként funkcionál a lakásban.

norfolk szigeti fenyő

Norfolk szigeti fenyő (Kép: Getty Images)

Ár: 6000 forint

Fagyöngy

A fagyöngyöt a karácsony egyik legértékesebb növényének tartják, annak ellenére, hogy egy élősködőről van szó. Leginkább dekorációként használjuk az ünnepi időszakban, ám tudni kell róla, hogy az emberi szervezet számára igenis jó hatással van: régóta kutatják a vérnyomáscsökkentő, immunerősítő, rákellenes hatását. A pozitív tulajdonságai közé tartozik az is, hogy ingyen hozzá lehet jutni, így akár az egész lakást kidekorálhatod vele.

fagyöngy

Fagyöngy (Kép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top