Tuti Tippek

Mások hogyan ünnepelnek?

A Mikulás majdnem minden országban létezik, de nem minden gyerek ünnepel karácsonyfával, jászollal és ajándékokkal. Megmutatjuk, mit jelent a világ gyermekeinek a karácsony – Brazíliától Japánig.
Brazília

Dél-Amerikában a karácsony nagyon fontos ünnep. Mindent színes, világító füzérekkel díszítenek: üzleteket, házakat, mangófákat, vagy éppen a pálmát a kertben. Hogy vásárlásra buzdítsák az embereket, a honatyák különböző kedvezményekkel kedveskednek nekik. Karácsony idején például az autók ingyen parkolhatnak bárhol.

Mások hogyan ünnepelnek?

Mikulás helyett Noël Papa hozza az ajándékokat szentestén. Persze kicsit lengébben öltözve, mint a mi Miklósunk, ugyanis Brazíliában ekkor kezdődik a legmelegebb nyár. Noël nem rénszarvas húzta szánnal közlekedik, hanem trambulin segítségével vagy létrán keresztül juttatja a házba az ajándékokat.

Hollandia

Hollandiában már Mikulás napján megtörténik a nagy ajándékozás. A gyerekek otthonuk ajtaja előtt találják a meglepetéseket. Ezzel a szokással Hollandia az egyetlen keresztény ország, ahol a család szempontjából ez a nap fontosabb, mint a szenteste. Sinter Klass a Télapó holland neve, és ő sem az erdőből vagy az égből érkezik, hanem hajóval, egyenesen Spanyolországból.

Mások hogyan ünnepelnek?

A hagyomány hátterében az áll, hogy Szent Miklós a tengerészek védőszentje is. Sinter Klass behajózását még a tévé is közvetíti.

Románia

December 5-én a román gyerekek is megkapják az első, kisebb ajándékokat a Télapótól. Az igazi ajándékokat azonban csak december 25-én reggel bonthatják ki, a közös családi reggelin. Ilyenkor töltött tojást és sok kalácsot esznek. Tradicionális karácsonyi süteményük a diós vagy mákos cozonac.

Mások hogyan ünnepelnek?

Kell is ilyenkor a bőséges reggeli, hiszen Ádám–Éva-napján szigorúan böjtölnek Romániában. Egészen addig, amíg az égen az első csillagok meg nem jelennek. Ezután disznóhúst esznek és meggylikőrt isznak.
A románoknak nagyon fontos a közös éneklés, de nem csak a templomban. Karácsony idején a gyerekek a házakat járják. Táskával a vállukon, bottal a kezükben és gyapjúsapkával a fejükön énekelnek, karácsonyi verseket szavalnak, és mindenkinek kívánnak valami jót az új esztendőre. Cserébe pénzt és süteményt kapnak.

Amerikai Egyesült Államok

Amerikában mindenütt égősorok, kivilágított házak, üzletek jelzik az ünnep közeledtét. A díszítés már igen korán, október végén elkezdődik. A szabadságok és a szünetek hálaadás napján kezdődnek, november végén.

Mások hogyan ünnepelnek?

Karácsony napján a gyerekek felakasztják zoknijaikat a kandallóra vagy egy lépcső korlátjára. Santa Claus éjjel érkezik egy hatalmas, ajándékokkal megrakott szánon, amelyet nyolc rénszarvas húz. A kéményen keresztül ereszkedik le minden házba, hogy megtömje a gyerkőcök zoknijait ajándékkal.

Belgium

A belga családok már advent második vagy harmadik vasárnapján feldíszítik a karácsonyfát. A karácsonyban itt is a Mikulás a legfontosabb (legfőképpen az ország flamand részein). A neve itt is Sinter Klaas, és már december 4-én körbelovagol az egész országban, hogy felkutassa a legjobb és legrosszabb gyerekeket. Két nappal később visszatér, hogy kiossza az ajándékokat.
A belgák december 25-én ünnepelnek, náluk a 26-a már nem ünnepnap. A karácsonyi menü nagyon franciás, általában töltött pulykát esznek ilyenkor. Belgiumban karácsonyra külön ünnepi sörfajtákat is készítenek.

Japán

A japán lakosság 1,5 százaléka keresztény, így nem is nagyon ünnepelnek karácsonykor, december 24-e normális munkanap Japánban. Ennek ellenére egyre több Télapó jut el a japán háztartásokba. Leginkább a fiatalabb családok ajándékozzák meg gyermekeiket, és kedveskednek nekik ünnepi vacsorával és süteménnyel. A fiatal párok szenteste szépen felöltöznek, és vacsorázni mennek.

Mások hogyan ünnepelnek?

Japánban a mi szilveszterünk a legfontosabb ünnep. Náluk a december 31-e olyan, mint nálunk a szenteste, ilyenkor év végi ajándékokkal kedveskednek egymásnak. Este minden család meglátogat egy buddhista templomot.

Karácsony.lap.hu »
Mikulás.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top