Ünnepi menü

Karácsonyi reggeli a barátokkal

A hosszúra nyúlt baráti reggelikhez 3 olyan ünnepi fogást ajánlunk, ami akár az angol királyi család asztalán is jól mutatna.

Sütőtökös-fetás frittata

Hozzávalók:

  • ízesítéshez só
  • 8 tojás
  • ízesítéshez bors
  • ízesítéshez kakukkfű
  • sütéshez olívaolaj
  • 20 dkg feta
  • 25 dkg sütőtök
Kategóriareggeli
Elkészítési idő 40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőtököt meghámozzuk (zöldséghámozóval a legkönnyebb), magját eltávolítjuk, és egyenletes méretű, kb. 1,5 cm-es kockákra vágjuk. Lobogó, sós vízben kb. 4 percig előfőzzük, hogy kissé megpuhuljon, de ne főjön szét. Leszűrjük, konyhai papírtörlővel felitatjuk.

A fetát a tökkel azonos méretű kockákra szeleteljük. A felvert tojásokat sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a lemorzsolt friss kakukkfüvet, majd belekeverjük az előfőzött sütőtököt, illetve a fetakockákat. Egy kiolajozott, kb. 26×15 cm-es jénaiba vagy tepsibe (vagy akár kerek tortaformába) öntjük, és 25 percig sütjük, amíg megszilárdul. Langyosan tálaljuk.

 

Édesburgonyás röszti füstölt lazaccal

Hozzávalók 20 darabhoz:

  • 2 ek. liszt
  • 10 dkg (csíkokra vágva) füstölt lazac
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • tálaláshoz koriander (lehet kapor is)
  • ízesítéshez őrölt bors
  • sütéshez olaj
  • 2 tojás
  • 1,5 dl (vagy créme fraiche) tejföl
  • ízesítéshez só
  • 70 dkg édesburgonya (lereszelve)
Kategóriareggeli
Elkészítési idő40 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

Az édesburgonyát meghámozzuk, és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Megsózzuk, 5 percig állni hagyjuk, és amennyire csak lehet, kézzel vagy konyharuhában kinyomkodjuk, hogy minél több nedvességet eltávolítsunk belőle (így valamelyest ropogósabb lesz). Hozzáadjuk a lisztet és a keményítőt (utóbbi is a ropogósságot szolgálja), majd a két felvert tojást, borsozzuk, szükség szerint sózzuk. Serpenyőben olajat hevítünk, majd a forró olajba egy-egy evőkanálnyi masszát helyezünk. (Ne zsúfoljuk túl, a serpenyő méretétől függően körülbelül öt darab fér el kényelmesen.) Mindkét oldalát körülbelül 3-3 perc alatt pirosra sütjük. Konyhai papírtörlőn leitatjuk. Egy-egy kávéskanál tejföllel, falatnyi füstölt lazaccal és az apróra vágott zöldfűszerrel kínáljuk.

 

Bazsalikomos sült paprikás mozzarella

Hozzávalók 6-8 adaghoz:

  • ízesítéshez só
  • ízesítéshez őrölt bors
  • 1 dl olívaolaj
  • 8 levél bazsalikom
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 kaliforniai paprika megsütve, meghámozva
  • 3 mozzarella (30 dkg)
Kategóriareggeli
Elkészítési idő30 perc
Nehézségi szintközepes

Elkészítés

A mozzarellát felszeleteljük. A paprikát megsütjük: a sütőt grill- vagy a legforróbb fokozatra állítjuk. A paprikát félbevágjuk, magját, csumáját eltávolítjuk, és vágott felével lefelé sütőlapra helyezzük. Addig sütjük, amíg héja teljesen megfeketedik. Üvegtálba tesszük, és szorosan lezárjuk frissen tartó fóliával. 10 percig állni hagyjuk, ezalatt összeesik, és a héja könnyen lehúzhatóvá válik. Felcsíkozzuk.

Egy csatos üvegben (vagy befőttesüvegben, esetleg jénaiban) rétegezzük a hozzávalókat: az aljára pár szelet mozzarellát teszünk, erre kerül néhány szelet sült paprika. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk egy kávéskanálnyi reszelt citromhéjjal. Ráhelyezzük a friss bazsalikomlevelet. A rétegezést addig folytatjuk, míg a hozzávalók el nem fogynak. 

A végén az egészet felöntjük olívaolajjal. Friss kenyérrel tálaljuk.

Kapcsolódó cikkekTörlésSzerkesztés

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top