Ünnepi menü

Gluténérzékenyek karácsonyi menüje

Gluténérzékeny vagy, vagy valamelyik családtagod az? Jó hír, hogy glutén nélkül is elképesztően finom ételek kerülhetnek az ünnepi asztalra. Izgalmas és egészséges menü következik, különleges alapanyagokból.

Sült pasztinák

Gluténérzékenyek karácsonyi menüje

Hozzávalók 4 főre

4 db pasztinák, meghámozva és nagyobb darabokra vágva
• 1 ek olívaolaj
• 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
• 1 ek méz
• 3/4 teáskanál só
• őrölt fekete bors
• 1 ek friss menta, felvágva
• 1 ek friss zsálya, felvágva

Elkészítése:

  1. Előmelegítjük a sütőt 230 Celsius-fokra.
  2. A pasztinákdarabokat egy tálban meglocsoljuk az olívaolajjal. Hozzáadjuk a fokhagymát és a mézet, sózzuk és borsozzuk úgy, hogy a “pác” egyenlően fedje a pasztinákdarabokat.
  3. Egyenletesen eloszlatjuk egy tepsiben, majd kb. 30 percig sütjük. A végén megszórjuk a zsályával és a mentával.

 

Vöröslencse-leves

Gluténérzékenyek karácsonyi menüje

Hozzávalók 6 főre

1250 ml zöldségalaplé
• 225 g vörös lencse
• 300 g vöröshagyma, felvágva
• 450 g krumpli, felvágva
• 8 gerezd fokhagyma, meghámozva, egészben
• 1 ek repceolaj
• 2 ek római kömény
• fél teáskanál kurkuma
• 1 teáskanál só
• 80 g friss koriander, felvágva
• 3 ek frissen facsart citromlé
• só, bors, tejföl

Elkészítése

  1. Egy nagy lábasban feltesszük a zöldségalaplevet, a vörös lencsét, a hagymát, a krumplit és a fokhagymát. Lefedve főzzük, amíg felforr.
  2. Lejjebb vesszük a hőfokot és tovább főzzük, amíg a lencse és a zöldségek megpuhulnak (15-20 perc). Ha ez megtörtént, levesszük a tűzről a lábast, és félretesszük.
  3. Egy kisebb serpenyőben felhevítjük az olajat. Alacsony hőfokot használunk. Beletesszük a római köményt, a kurkumát és a sót. 2-3 percig főzzük és folyamatosan kavargatjuk. Amikor készen van, félretesszük egy percre, hogy hűljön.
  4. A fűszerkeveréket hozzáadjuk a lencséhez, hozzáadjuk a koriandert is, majd összekeverjük.
  5. Hozzáadjuk a frissen facsart citromlevet, és ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük. Korianderrel és köménymaggal, tejföllel díszítjük.

 

Gyöngytyúk sült gesztenyével

Gluténérzékenyek karácsonyi menüje

Hozzávalók 4 főre:

• 1 kb. 1,3 kg-os gyöngytyúk (csirke is lehet)
• 1 db citrom
• 2 db babérlevél
• kakukkfűágak (min. 5 db)
• 3 ek olívaolaj
• 3 gerezd fokhagyma, összemorzsolva (nem kell meghámozni!)
• 200 g csiperke, félbevágva
• 200 g főtt szelídgesztenye
• rizs

A szószhoz:
• 150 ml fehérbor
• 150 ml csirkealaplé
• 1 ek. ribizlizselé

Elkészítése:

  1. Előmelegítjük a sütőt 170 Celsius-fokra. A szárnyast kívül és belül is fűszerezzük. Félbevágjuk a citromot, és a gyöngytyúk belsejébe tesszük a két babérlevéllel és két szál kakukkfűvel. Tepsibe tesszük a szárnyast, egy kis olívaolajat permetezünk rá, majd 15 percig sütjük.
  2. Ezalatt leválasztjuk a kakukkfűágakról a leveleket. Összekeverjük a kakukkfüvet, a fokhagymát és a megmaradt olajat, ízlés szerint ízesítjük; a szárnyas köré helyezzük a sütőben, és újabb 45 percig sütjük.
  3. A gombát és a gesztenyét is a tepsibe tesszük, és újabb 15 percre tesszük vissza a sütőbe a szárnyast és a köretet.
  4. A zöldségeket a rizsen, meleg tányéron tálaljuk, majd mellé helyezzük a szárnyast. Kakukkfűággal díszíthetjük.

A szósz elkészítése:
A gyöngytyúk levéhez hozzáadjuk a bort, az alaplevelet és a ribizlizselét, majd gyakori keverés mellett felforraljuk. Addig forraljuk, amíg összesűrűsödik. Ízlés szerint ízesítjük, ha szükséges, majd egy üvegbe töltjük, és így tálaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top