A hagyományos rántott ponty vagy halászlé helyett mindkettő tökéletesen alkalmas az ünnepi asztalra.
Tésztában sült lazac (4-6 személyre)
Hozzávalók:
- 2 db, egyenként 500 g-os lazacfilé
- olívaolaj
- 60 g vaj
- 1 citrom héja
- 1 ek. apróra vágott, kandírozott gyömbér
- 75 g mazsola
- fél tk. őrölt szerecsendió
- fél tk. őrölt szegfűszeg
- só
- fekete bors
- 1 kg omlós tészta (ehhez: 60 dkg liszt, 3 ek. só, 40 dkg vaj és víz – turmixgépben összekeverve, hogy laza tészta legyen)
- liszt
- 2 felvert tojássárgája
- kakukkfű
Elkészítés:
- Keverd össze a fűszervajhoz a vajat, a citromhéjat, a gyömbért, a mazsolát és az őrölt fűszereket. Sózd, borsozd a lazacfiléket. Kend meg vajkeverékkel az egyik szeletet, majd fektesd rá a másikat.
- Nyújtsd ki a tésztát, fektesd a közepére a filéket, a tészta többi részét kend meg a tojássárgával. Hajtsd fel a tészta két szélét és a végeit, és illeszd össze, majd helyezd a sütőlapra.
- Kend meg a tésztát a tojással, irdald be, szórd meg sóval és borssal, tedd rá a kakukkfüvet, 15 percre hűtsd be.
- Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, és süsd a tésztát 20-25 percig.
- Ha kész, pihentesd 5 percig, majd vágd szeletekre, tálald mentás hollandi mártással és zöld körettel.
Tormás pácolt lazac (4 személyre)
Hozzávalók:
- 500 g lebőrözött lazacfilé
- 25 g durva só
- frissen őrölt fekete bors
- 25 g granulált cukor
- 2-3 ek. tejszínes torma
- nagy maréknyi kapor, petrezselyem és koriander zöldje
Az öntethez:
- 1 ek. balzsamecet
- 1 ek. dijoni mustár
- 3 ek. olívaolaj
- só
- fekete bors
Elkészítés:
- Keverd össze a sót a cukorral, majd borsozd meg, szórd a halfilére. Tekerd fóliába, és tedd a hűtőbe egy éjszakára.
- Csomagold ki a lazacot, és töröld szárazra. Kend meg az oldalát tejszínes tormával, szórd meg zöldfűszerekkel. Tekerd újra fóliába, és hűtsd be.
- Vágd vékony szeletekre a halat.
- Az öntethez keverd el a balzsamecetet a mustárral és az olívaolajjal, sózd és borsózd. Öntsd rá a halra, majd tálald.
Kiemelt kép: iStock