nlc.hu
Ünnepi menü

Aszalt gyümölcsös kosárka recept

Aszalt gyümölcsös kosárka – gyorsan összedobható finomság az ünnepi asztalra

Könnyen elkészíthető, a fűszeres tölteléke pedig isteni finom.

A Mince pie (magyarul: aszalt gyümölcsös pite vagy aszalt gyümölcsös kosárka) egy hagyományos brit karácsonyi sütemény. Az angolszász karácsonyi ünnepek megkerülhetetlen desszertje isteni finom a fűszeres gyümölcstöltelékkel. Nigella, a tévés sztárszakács változata könnyen és gyorsan összedobható, mégis óriási sikerélményt okoz. 

Aszalt gyümölcsös kosárka

Csodásan mutat az ünnepi asztalon az Aszalt gyümölcsös kosárka – Fotó: iStock

Először a tésztát állítsuk össze: egy tálba mérjünk ki 24 deka sima lisztet, kockázzunk bele 6 deka hideg vajat, valamint ugyanennyi margarint, majd dugjuk 20 percre a mélyhűtőbe. A rövid mélyhűtésnek hála, később jobban tudunk majd dolgozni a tésztával: nagyon jól nyújtható lesz, a végén pedig finom és omlós.

Amíg a tészta a fagyasztóban pihen, nyomjuk ki 1 db narancs levét. Sózzuk meg és tegyük a hűtőbe.

Amikor letelt a 20 perc, vegyük ki a tésztát, és addig keverjük, amíg kásaszerű morzsákká nem áll össze. Ekkor adjuk hozzá a sózott, behűtött narancslét, amit víz helyett használunk (a narancslé savtartalmától ugyanis a tészta különösen omlós marad). Amikor összeáll, formáljunk 3 nagyobb gombócot a tésztából, majd folpackba csavarva tegyük a hűtőbe.

Addig készítsük el a fűszeres, aszalt gyümölcsös tölteléket, ami pillanatok alatt összeállítható, mivel csak pár hozzávalót kell összeforralni egy lábasban. Öntsünk bele vörösbort (60 ml), majd adjunk hozzá nádcukrot (75 g), reszelt almát, friss vagy mirelit tőzegáfonyát (300 g), majd jöhet a fűszerezés: tegyünk bele egy kiskanálnyi őrölt gyömbért, ugyanennyi fahéjat, valamint fél kanál őrölt szegfűszeget. Keverjük meg, majd adjuk hozzá az aszalt gyümölcsöt: sima mazsolát (75 g), aranymazsolát (75 g), egy mandarin levét és reszelt héját, valamint egy kis citromlevet is. Forraljuk 20 percig, amíg gyöngyözni nem kezd.

Ezalatt nyújtsuk ki a tésztát. Tegyük bele a mini kosárkaformákba (körülbelül 36 darab lesz ebből a tésztaadagból), majd szaggassunk ki a maradék tésztából ugyanannyi csillagformát, amennyi kosárka formánk van. 

A kihűlt töltelékbe öntsünk egy kis brandy-t (25 ml), 3 csepp mandulakivonatot, fél kávéskanálnyi vaníliakivonatot és 2 evőkanálnyi mézet. Keverjük össze.

Ha kihűlt a töltelék, töltsük bele a minikosárka formákba. A tetejére pedig tegyük rá a kiszaggatott csillagforma tésztadarabkákat.

Forró sütőben 15 percig süssük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top