Mézeskalács

Dióval töltött pulyka

A gyönyörűen megterített ünnepi asztal közepén illatozik a minden földi jóval tűzdelt, vagy töltött ropogós pulyka. Ahogy a filmeken! Egészben, vagy göngyölve, mindenképpen kitűnő választás!

Hozzávalók:

4 kg-os fiatal pulyka
6 db szikkadt zsemle
25 dkg margarin
15 dkg angolszalonna
2 fej vöröshagyma
20 dkg csirkemáj
15 dkg dióbél
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
2 kiskanál kurkuma
2 kiskanál majoránna
1 fej fokhagyma
1 csokor petrezselyem
4 tojás, 4 dl bor

Köretnek:
almabefőtt és burgonyapüré vagy narancsos kuszkusz

Elkészítés:
A zsemléket vágd félbe, és grillsütőben enyhén pirítsd meg. Ezután vágd fel kisebb kockákra, és forgasd át egy kevés megolvasztott vajon.

A tejet és a tejszínt forrald össze, és öntsd a zsemlekockákra.

Aprítsd fel a vöröshagymákat, a májat, a diót törd durvára, és keverd össze az egészet. Öntsd fel a tejes-tejszínes-zsemlés szósszal, ízesítsd petrezselyemzölddel, kurkumával, sóval, borssal, és keverd hozzá a 4 tojást.

A pulyka húsát kívül-belül alaposan dörzsöld be sóval, borssal, majoránnával, majd töltsd a pulyka hasába a diós masszát. Egy nagy tepsibe dobáld bele a margarindarabkákat, fektesd rá a húst, és a sütőben 10 percig erős lángon pirítsd meg. Majd csökkentsd a hőt, dobáld mellé a fokhagymákat, öntsd alá a bort, és alufóliával letakarva süsd 4-5 órán át, közben gyakran locsolgasd meg a pecsenyelével.

A narancsos kuszkuszhoz:
2 csésze kuszkuszt szórj egy nagy tálba. Forralj össze 3 csésze vizet 2 narancs kifacsart levével, ízesítsd 1-1 kiskanál sóval, borssal, őrölt köménnyel, és öntsd a kuszkuszra. Letakarva pihentesd 25 percig, amíg a lét teljesen magába szívja.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top