nlc.hu
#állatiarcjáték

Utazás háziállattal

Utazás négylábúval – készülj fel alaposan!

Négylábúinkra legtöbben teljes értékű családtagként tekintünk, és mivel egyre több helyen látják őket szívesen, így természetes, hogy ahová csak tudjuk, visszük őket magunkkal. Az utazás maga azonban könnyen nagy falat lehet a gazdinak, ha nem készül fel rá rendesen. Érdemes rászánni az időt, és megtervezni, hogy ne csak az együtt töltött idő, de az odavezető út is zökkenőmentes legyen.

1. Adj pozitív élményt

Bármelyik állatnál előfordulhat, hogy sok gyakorlás után sem viseli jól az utazást, stresszel vagy fizikai rosszullét jeleit mutatja. Először érdemes rövidebb utakkal kezdeni a szoktatást, majd játszani egy jót, hogy a végső élmény mindig pozitív legyen. Az autóhoz kapcsolódó stressz gyakran az úticéllal áll összefüggésben, így jó, ha az állat életében valamilyen pozitív úticélhoz kapcsoljuk az utazást. Vihetjük autóval egy közeli parkba vagy egy szeretett rokonhoz, baráthoz, ahová szívesen érkezik.

Legyen jó élmény az utazás. Fotó: Profimedia

Legyen jó élmény az utazás (Fotó: Profimedia)

2. Ne etesd az utazás előtt

A fizikai tüneteket, ami gyakran hányással jár, legtöbbször az autó rázkódása váltja ki. Viszonylag könnyen megelőzhetjük azzal, ha kedvencünket nem etetjük, nem itatjuk közvetlenül az utazás előtt, illetve az autózás végén is várunk egy kicsit, amíg kedvencünk megnyugszik. Nem kell kétségbeesni attól, ha akár már több órával az út előtt nem adunk enni a négylábúnak, biztosan nem fog éhen halni.

3. Figyeld meg az igényeit

Ha az a tapasztalatunk, hogy kedvencünk igényli a gyakoribb megállást, akkor szánjuk rá az időt, kalkuláljuk bele az utazásba, és szakítsuk meg egy kis játékkal, sétával, mozgással. Minden állatnak más szokása alakul ki az utazással kapcsolatban: van, aki végigalussza az utat, akárhová is megyünk, de van, aki csak úgy képes élvezni az autós utazást, ha végig ki tud nézni az ablakon. Tapasztaljuk ki, kedvencünk mitől érzi rosszabbul vagy jobban magát, ezzel sokkal jobban tudjuk tervezni a saját utazásunk kényelmét is.

4. Fáraszd le indulás előtt

Az autóban töltött időt használhatjuk az állat pihenőidejeként, hiszen kiskedvencünk sokkal nyugodtabban utazik, ha kellő mennyiséget mozgott előtte. Ennek érdekében az utazást mindig előzze meg egy kiadós séta vagy egy jó játék, hiszen, ha nem kipihent állapotban tesszük be az autóba, a fölöslegesen felgyülemlett energiáit bizony ott fogja levezetni. A testi és szellemi fáradtság ráadásul a stresszt és a szorongást is csökkenti.

5. Biztonságos játékok

Bár nem akarunk saját magunk ellensége lenni azzal, hogy háziállatunkat játékok tömkelegével felpörgetjük az utazás ideje alatt, ám néhány kiskedvenc remekül elszórakoztatja magát egyes játékokkal, sőt, még stresszoldó hatása is lehet rájuk nézve. Nagyon figyeljünk azonban arra, hogy semmilyen élelem ne legyen játék címén nála, és olyat se hagyjunk mellette, amit esetleg lenyelhet.

A saját pokróc és a kedvenc játék sokat segíthet. Fotó: Profimedia

A saját pokróc és a kedvenc játék sokat segíthet (Fotó: Profimedia)

6. Vigyél egy ismerős illatot magaddal

Ha van szőrös négylábúnknak kedvenc rongya, takarója vagy mozgatható fekhelye, készítsük be az autóba. Az ismerős illatok nagyban csökkentik a stresszt és biztonságot nyújtanak kedvencünknek.

7. Neki is jár a biztonság

Akármelyik családtag ül be a kocsiba, az autó vezetőjének kötelessége figyelni arra, hogy mindenki megfelelő módon be legyen kötve. Ugyanez érvényes az állatokra is: már számukra is lehet jól kialakított biztonsági öveket vagy egyéb szállítóeszközöket kapni. Ha háziállatunkat a csomagtartóban szállítjuk, azon belül is érdemes valamilyen merev falú szállítóboxot használnunk, hiszen gondoljunk csak bele, hány ráfutásos baleset történik, ahol a csomagtartó roncsolódik leginkább. Egy esetleges borulásnál is sokkal kevésbé van kitéve sérülésnek. Ha korábban hozzászoktatjuk a boxhoz és kellően lefárasztjuk, nem kell attól félnünk, hogy kedvencünk büntetésként éli meg az ilyen utaztatást, hiszen úgyis pihenéssel tölti majd benne az idejét.

8. Fontos a megfelelő hűtés, de ne vidd túlzásba

Főleg nyáron nagyon fontos a megfelelő hidratálás és hűtés, ám nem feltétlenül szerencsés teleitatni az állatot indulás előtt vagy közben. A túl sok víz hatására gyakrabban kell megállnunk, de akár a gyomra is könnyebben felfordul. Az émelygés és a kiszáradás ellen segítség lehet, ha jégkockákkal vagy fagyasztott műanyag palackokkal készülünk, ami képes hűteni az állatot. Olykor érdemes kikapcsolni a légkondicionálót, ami hosszú távon háziállatainkra is kellemetlen hatással lehet. Inkább engedjünk be egy kis friss levegőt, sokszor a tengeri betegséget is meg tudjuk vele előzni. Figyeljünk azonban arra, hogy ne hagyjuk kidugni a fejét: egyrészt könnyen begyulladhat a szeme, másrészt súlyosan balesetveszélyes is, sőt, kisebb háziállataink könnyen ki is eshetnek.

9. Ne tegyél hirtelen mozdulatokat

Bármi történjék is az autóban, csak úgy és akkor álljunk félre, amikor biztonsággal tudjuk megtenni. Kedvencünk esetleges rosszulléténél se kezdjünk el elkapkodni,  nem ér annyit az autó tisztasága, mint a saját magunk és a közlekedésben résztvevők biztonsága. Ha állatunk hirtelen rosszul is lesz, akkor is viselkedjünk higgadtan, mert csak még nagyobb stresszt okozunk neki, ha kapkodni kezdünk.

10. Nem szégyen a nyugtató

Bár a legtöbb négylábú kiskedvenc könnyen hozzászoktatható az autóhoz, bizonyos állatok még így is rosszul viselik, stresszként élik meg az utazást. Ilyenkor érdemes számukra fogyasztható, előzetesen tesztelt nyugtatóval készülni, amit állatorvosunkkal korábban egyeztettük. Tartózkodjunk az emberi gyógyszerektől, bizonyos szerek mérgezők lehetnek az állatokra. Arra is figyelnünk kell, hogy a nyugtatókat az utazás pillanatában már késő beadni, a megfelelő hatás eléréséhez ismernünk kell a választott szer megfelelő adagolását és időzítését.

Fő a biztonság és a kellemes élmény. Fotó: Profimedia

Fő a biztonság és a kellemes élmény (Fotó: Profimedia)

10+1. Soha ne hagyd egyedül az állatot az autóban

Főleg nyáron kell odafigyelnünk, hogy még leengedett ablakokkal se hagyjuk kedvencünket az autóban, mert könnyen hőgutát kaphat, és gyorsan kerülhet menthetetlen állapotba. 

Az autós betegség leggyakoribb tünetei:

  • gyakori ásítás
  • nyáladzás
  • levertség
  • nyüszítés
  • szédülés
  • hányás
  • ürítés
  • nyugtalanság

Tipp!

Feltétlenül nézzünk utána az aktuális szállítási- és beutazási szabályoknak, főleg, ha külföldi országba is tervezünk menni. Nem minden országban ugyanolyan a szabályozás, ennek ellenére mindenhol kötelességünk betartani azt.

Ezeket semmiképp ne hagyd otthon:

  • oltási könyv és állatútlevél
  • nyakörv, póráz és szájkosár (plusz darab is)
  • biléta
  • LED-es nyakörv a sötéthez
  • elsősegélykészlet, gyógyszerek
  • összecsukható etető-, itatótál, minőségi eledel és víz
  • ürülékgyűjtő zacskó
  • kutyacipő, ha komolyabb terepen túráznánk
  • szőrkefe a szennyeződések eltávolítására
  • esőkabát
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top