Utazás

Autós nők

Statisztikáink szerint egyre több a női autó tulajdonos. Sokan közülük egyedülállóak, akik korábban, ha vezettek is autót, a tulajdonlással járó adminisztrációs teendőket nem ők intézték.

Így gyakran először találkoznak szembe a biztosítás kötés kérdésével is. Van aki ebben az autókereskedő tanácsát kéri, amikor átveszi az autóját, de van aki megpróbál maga utána nézni, milyen biztosításokat kell vagy érdemes kötnie.

 

Ezért arra gondoltunk, hogy összeállítunk egy kis útmutatót olyan alapfogalmakból, melyeket fontos, hogy ismerjünk, ha autó tulajdonosként, magunk akarjuk intézni kocsink, és magunk biztonságát is.

 

„Kötelező”vagy GFB

A biztosítás ezen fajtája a más autójában általad okozott károkat téríti meg. Nem választható, Magyarországon kötelező mindenkinek megkötnie, aki autóval rendelkezik. Fontos tudni, hogy ezt a biztosítást év közben nem lehet felmondani (kivétel pl.: gépjármű eladása, gépjármű forgalomból kivonása), biztosítási évfordulója minden év december 31.
Ha valaki a következő évben biztosítót szeretne váltani, a felmondást november 1 – 30 -ig teheti meg, és november 30-ig írásban jelezni kell a biztosítónak ezen szándékát.

 

 

 

Casco

Ez a gépjármű biztosítás arra szolgál, hogy a biztosító viselje a költségeket, ha a saját autódban kár keletkezik. Választható biztosítás, te döntöd el, hogy megkötöd vagy sem.

A Casco alapvetően elemi-, lopás-, vagy töréskárra terjed ki..


Elemikár:

Az elmúlt időszakban szinte kiszámíthatatlan volt hazánk időjárása, gondoljunk csak a 2008. március elején országunkon végigvonuló orkánerejű szél okozta eseményekre.

Autónk sérülhet villámcsapás, robbanás, földcsuszamlás, szélvihar, jégverés vagy ár-belvíz által is, ami következtében keletkezett károk minősülnek elemi kárnak.

 

Lopáskár:

Megfelelően lezárt gépjármű vagy alkatrészeinek, tartozékainak ellopása.

Mit takar a „megfelelően lezárt gépjármű” fogalma?

Bármely nyílászáró elem rendeltetésszerűen zárva van, a zárak használhatóak, műszaki állapotuk nem kifogásolható ha autónkban van „vagyonvédelemi berendezés” (pl. indításgátló), az a lopáskár időpontjában üzemképes

 

Töréskár:

Ha autónk baleset következtében megsérül vagy azt idegen személy megrongálja.

 

Önrész

Casco biztosítást lehet kötni önrész vállalásával is.

Ez azt jelenti, hogy kár esetén az önrész arányát a biztosított fizeti, a biztosító a kárt az önrészen felüli arányban téríti meg. Előnye, hogy a biztosítás díja ennek megfelelő arányban alacsonyabb.

Ha további kérdésed merülne fel az autós biztosítások terén, vagy árkalkulációt szeretnél kérni, keresd a Direct telefonos ügyfélszolgálatát 06-40-412-412, vagy kérdezd szakértőnket, Pádár Lászlót.

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top