Ancsa_Anna_teszt

Mennyei fahéjas falatok: így készül a mini stollen

A kézzel készült stollen valószínűleg Németország legrégebbi hagyományos karácsonyi süteménye. Hivatalosan először 1329-ben a Saale menti Naumburgban említették mint Henrik püspök karácsonyi ajándékát. Akkoriban a stollen még csak egy kelt tésztából készült szegényes étel volt az adventi böjt idejére. Azóta persze egyre gazdagabb lett a tésztája is, a töltelékje is. Mivel a tészta jó vajas, így fémdobozba zárva pár napig friss marad, ezért szuper decemberi ajándék.
Mini fahéjas stollen

A stollen drezdai változatát eredetileg “Striezel”-nek hívták, amit a drezdai Striezelmarkton, vagyis a Kalácspiacon árultak. Ez a piac egyben Németország legrégebbi karácsonyi vására is, ahol 1500 óta árulják a karácsonyi stollent. A szász pékek 1560 óta minden évben az ünnep alkalmából megajándékozták tartományurukat két darab másfél méter hosszú és 18 kg súlyú stollennel.

Ez a mostani recept azonban pont az óriás stollen ellentéte, vagyis apró, falatnyi ministollen. Úgyis számolatlanul tűnik majd el a szájakban.

Elkészítési idő: 120 perc

Hozzávalók:

  • 50+10 dkg liszt
  • 1 csomag Dr. Oetker Instant Élesztő
  • 2 dl langyos tej
  • 10 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1/2 tk só
  • 20 dkg vaj
  • 5 dkg durvára darált mandula
  • 10 dkg mazsola
  • 1 kk Dr. Oetker Rumaroma
  • 10 dkg kandírozott narancshéj
  • 10 dkg Dr. Oetker Marcipán

A tetejére:

  • 5 dkg vaj
  • 2 csomag Dr. Oetker Bourbon Vaníliás Cukor
  • 1 ek őrölt fahéj

Tovább a teljes recepthez >>>

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top