Kedvenc ápoló

Szeressétek a magyar ápolókat!

Az ország kedvenc ápolója kampányunk apropóján válogattunk csoda érdekes régi képeket a Fortepanról, és megkértük a Cafeblog népszerű bloggerét, az Ápolónőt, hogy írja meg, mi jut eszébe ezekről. Vidám is lesz, meg szomorú is.
Erika a Cafeblogon vezeti nagyon érdekes blogját, amiben a magyar ápolónők hétköznapjait, örömeit, megpróbáltatásait mutatja be.
 

Minden év május 12-én van az ápolók nemzetközi napja. Akkor több országban utcára vonulva majálishangulatot keltve, vidám rendezvényeket szerveznek, és ünnepelnek ápolóikkal a betegek és az őket tisztelő emberek. Előadásokkal, beteg- és ápolóriportokkal, vidám estékbe nyúló beszélgetésekkel, történetek felelevenítésével mutatják be e gyönyörű hivatást, és köszönik meg a benne tevékenykedőknek az emberfeletti munkájukat. Önfeledt, igazán elismerő, ünnepi és örömteli a hangulat!

Itthon azonban régóta gyászol a szakma, a hivatás. Sajnos nincs felhőtlen hangulat, az elkeserítő bér- és munkakörülmények miatt. Nagy az elvándorlás, és ott tartunk, hogy egy elöregedő társadalmat  elöregedő ápolók gondoznak. Felvetődik bennem a gondolat, mi, magyarok, miért nem tudunk ünnepelni? Talán olyan nagyfokú az elkeseredettség? Pedig én szeretnék örömteli hangulatot, legalább egy évben egy nap. Amely nem arról szólna, milyen rossz és nehéz nekünk, hanem szégyenkezés.

Ha állandóan azt nyomjuk, mennyire rossz nekünk, akkor nem lesz következő nemzedék. Lehet beszélni, sőt kell is beszélni a problémákról, mert sajnos vannak, én is felhívom rá a figyelmet, de mindig próbálom azt kihozni belőle, az jöjjön le az embereknek, szeretem, amit csinálok, el sem tudnám képzelni magamat máshol, és melyek azok a dolgok, melyek rosszulesnek.

Bemutatom magunkat egy-egy írással, így bárki beleláthat a mi kis világunkba. Talán ezzel elindul valami, ami megbecsülést hozhat, és már ez is hatalmas erőt adna nekünk, ápolóknak.”

Rákóczi utca, az MTV Csak ülök és mesélek című műsorának stábja Szommer Erzsébet ápolónővel, a megye egyetlen női labdarúgó-játékvezetőjével – fotó: Kerényi László

 

Az Állami Szociális Otthon egyik nővére – fotó: Braun Antal

 

Fotó: Szent-tamási Mihály, 1959

 

Osztálykép 1954-ből – fotó: Zágonyi Zsuzsanna

 

Olvasó ápolónő 1952-ből – Fortepan

 

Csecsemőosztály 1950-ből

 

1943, Fortepan

 

Déli pályaudvar, 1943 – Fortepan

 

Déli pályaudvar, 1943 – fotó: Lissák Tivadar

 

Déli pályaudvar, 1943 – fotó: Lissák Tivadar

 

Frigyes főherceg üdülőtelep és erdei iskola (ma a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet szanatóriuma) – fotó: Lissák Tivadar

 

Frigyes főherceg üdülőtelep és erdei iskola (ma a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet szanatóriuma) – Fotó: Lissák Tivadar
Keressük meg együtt az ország kedvenc ápolóját! Várjuk a jelöléseket október 26-áig!

Ápolók az NLCafén!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.