Aranyanyu 2013

Még mindig jelölhetsz Aranyanyut!

Tavaly közel félezer jelölés érkezett a Richter Aranyanyu Díjra. Olyan köztünk élő hősnőkre, akik orvosként, egészségügyi szakdolgozóként vagy pedagógusként valóban a hivatásuknak élnek. Akiknek nem 24 órából áll a nap, akik, történjen bármi, soha nem adják fel, akik erőt és reményt sugároznak a körülöttük élőknek.

Valamennyien hús-vér nők, nem szentek, sokan maguk is megtapasztalták, mit jelent a nehéz pillanatokban segítséget kapni, és boldogan adnak vissza ebből a támogató energiából környezetüknek. Őket keressük, ők lesznek 2013 Aranyanyui – csak jelölnöd kell.

„Ő képes volt az általam létrehozott burkot néhány nap alatt eloszlatni” – írja egy idei jelölő a gyermekén segítő szakápolóról, akit ma már családtagként szeretnek. Bizony, aki bajban van, aki reménytelennek látja a helyzetét, az gyakran érezheti úgy, hogy burok veszi körül. A burokban születettek kiváltságos biztonságával szemben itt éppen arról az állapotról van szó, amikor a félelmek, a bizalmatlanság elmagányosítanak.

A nyugdíjas tanárnőtől a látássérült ápolóig

Bármilyen nehéz élethelyzet, betegség, másság, hátrányos helyzet könnyen szülhet ilyen érzéseket, ha nincsenek olyan elhivatott szakemberek körülöttünk, akik ezt nem hagyják. De már az idei több tucat jelölés történetei is megerősítik, hogy bőven akadnak ilyenek! Tanárok, akiket egykori tanítványaik ajánlanak, és méltó utódok, akik túlnőttek talán még mestereiken is önzetlenségben, szakmaszeretetben. Gyógypedagógus, aki négy gyereke mellett fogyatékos fiatalok között dolgozik; nyugdíjas zenetanár, akinek szállóigéin egy város nőtt fel; gondoskodó kórházpedagógus és iskolaalapító szociálpedagógus.

A lelkes zsűri: Kriston Andrea, Dr. Gyarmati Andrea, Nagy Tímea, Dobó Kata, Beke zsuzsa, Rácz Zsuzsa
A lelkes zsűri: Kriston Andrea, dr. Gyarmati Andrea, Nagy Tímea, Dobó Kata, Beke Zsuzsa, Rácz Zsuzsa

Betegével közös alapítványt létrehozó orvosnő; látássérült diabetológiai szakápoló, aki nyaranta gyerekeket táboroztat önkéntesként, és három műszak mellett dolgozó hospice-ápoló kerültek – többek között – a jelöltek listájára.

Az Aranyanyu Díj abban különbözik sok más elismeréstől, hogy itt felvállaltan mindenki elfogult, aki javasol, aki jelöl egy-egy kivételes nőt. Itt nem tudományos eredmények vagy láthatatlan szakmai kuratóriumok tagjai döntenek. Személyes történeteket és olyan élményeket osztanak meg az ajánlók, amelyekből süt a hála és a remény. Mondhatnánk azt is, hogy néha egészen kevés is elég ehhez a hálához, hisz sok történet arról árulkodik, hogy a jelölt szakember tulajdonképpen nem tesz mást, mint odafordul és beszélget – jókor, jó helyen.

Ők azok, akik kicsit képesek megállítani az időt, kilépni velünk a napi darálóból, szólni úgy, hogy valóban hozzánk beszélnek. Különösen ma, amikor az egészségügy és az oktatás területén folyamatosan változik minden, és a kiszolgáltatottság érzése hatalmas mind a területen dolgozók, mind a velük érintkező civilek – betegek és hozzátartozóik, diákok és szüleik – közt, még nagyobb szükségünk van ezekre a biztonságot, erőt sugárzó nőkre.

Október 2-ig lehet jelöni

Az október 2-ig tartó jelölési időszak után négy, tehát a három kategóriában összesen 12 döntős Aranyanyu kerül kiválasztásra. Minden jelöltről bemutató kisfilm készül, melynek alapján internetes szavazással dönt a közönség arról, hogy kik kapjanak díjat. A közismert nőkből álló hattagú zsűri is odaítél 1-1 díjat kategóriánként, a novemberi díjkiosztón így hat nő veheti át a Richter Aranyanyu Díjat és a vele járó 200 ezer forintos pénzjutalmat.

Azok a nők, akiket jelöltek az elismerésre, még ha nem is lesznek valamennyien a díjazottak közt, már valamennyien megérdemlik, hogy néhány hétre most visszakapjanak abból a figyelemből, amiben ők részesítik a környezetüket, megérdemlik, hogy most reflektorfénybe kerüljenek! Az ő történeteik nyilvánossága is hozzájárulhat a Richter Aranyanyu Díj immáron harmadik éve hangsúlyozott célkitűzéseihez, a nők önbecsülésének és társadalmi megbecsültségének erősítéséhez.

A díjat a Richter Gedeon Nyrt.-vel közösen életre hívó Rácz Zsuzsa író is keresik a köztünk élő Aranyanyukat és várják a jelöléseket:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top